– Jeg var en av mange som så på EØS-avtalen som en redning i 1994, sa tidligere LO-leder og medlem av Alternativ Energikommisjon, Gerd-Liv Valla, da hun hilste landsmøtet i Nei til EU.
Valla var aktiv EU-motstander gjennom Sosialdemokrater mot EU.
– Med seks stemmers overvekt ble det et nei til EU på LO-kongressen. Jeg er hundre prosent sikker på at det ikke ville blitt resultatet uten EØS-tilhengerne.
Valla medga at kjærlighetsforholdet til EØS til tider har vært anstrengt. – Jeg hører til de som i sin tid var forelska i EØS, sa Valla.
– Men den har gitt oss mange utfordringer, la hun til og nevnte Tjenestedirektivet, utvidelse av arbeidsmarkedet østover, jernbanepakka – og ikke minst det som angår kraft og ACER.
Valla berømmet Nei til EU for å ha gått til retten i ACER-saken. De tar et stykke og et stykke. Det er viktig å se på helheten, slik Høyesterett har sagt, sa hun. Hvis stykkene blir så mange at kaka forsvinner er det i strid med Grunnloven å vedta slikt med alminnelig flertall.
Alternativ Energikommisjon
Alternativ Energikommisjon (AEK) mener at det er mulighetsrom innafor EØS-avtalen som gjør at vi kan styre kraftpolitikken sjøl. Vi blir kalt usolidariske og beskyldt for å kutte kablene. Nei, det vil vi ikke. Men vi vil ha utvekslingskabler, ikke reine eksportkabler, poengterte den tidligere LO-lederen.
Kraft skal være et velferdsgode og et fortrinn for industri og næringsliv. Det kan vi gjøre noe med, sa Valla. AEK kan ikke beskyldes for å være hissige EØS-motstandere. – Både jeg og andre medlemmer av kommisjonen er tilhengere av EØS.
Vi skal være solidariske og vi skal sørge for at vår kraft kommer innbyggerne og industrien i Norge til gode. Det er ikke usolidarisk, det er god politikk, slo Valla fast til stor applaus fra landsmøtesalen.