Helsearbeidere på jobb.

Ja til vaksiner og selvråderett på helseområdet

Helse bør styres av norske politikere, men det utelukker ikke samarbeid med andre land.

DN ser ut til å mene at Nei til EU sin motstand mot å slutte Norge til EU sin helseunion er det samme som å si nei til å sikre oss vaksiner. Dette er en fullstendig feilslutning.

Gjennom helseunionen flyttes viktige spørsmål opp til EU-nivået. EU vil da kunne legge føringer for hvordan vi skal arbeide med helsepolitikk i Norge. Det er dette vi reagerer på. Allerede ser vi at EØS-tilsynet ESA utfordrer helsepolitikken vår med å trekke Norge for EFTA-domstolen om sykehusbehandling i utlandet.

Vi ønsker at et så viktig område som helse skal styres fra Norge av norske politikere. Det utelukker sjølsagt ikke samarbeid med andre land, både EU-land og andre land i det globale samarbeidet.

Det er nå engang slik at pandemier og påfølgende behov for vaksiner kjenner ikke landegrenser. Nettopp derfor er vi best tjent med ikke å tilslutte oss EU sin helseunion. Noe som ikke på noen måte utelukker samarbeid på de felt der det er fornuftig.

Slik sikrer vi et fortsatt sterkt helsevesen i Norge samtidig som vi til enhver tid står fritt til å samarbeide med de land det er mest hensiktsmessig å samarbeide med.

Innlegget stod på trykk i DN 29. desember 2023. 

Stort bilde i toppen: Helsearbeidere på jobb.

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.