Kathrine Klevelands appell under Arendalsuka

– Neste år er det 25 år siden nei-seieren i 1994. Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell under Arendalsuka.

I tillegg til å holde appell på Teaterplassen deltar Nei til EU-lederen på Aust Agder Nei til EUs stand på Sam Eydes plass. Torsdag debatterte Kleveland EØS-avtalen på Norsk Industris arrangement «Hvor viktig er EØS-avtalen for Norge?» Se bilde fra debatten her. 

– Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati må ikke bare bli ord som minner om gamle nei-seire. La oss fylle dem med innhold og holde nei-kampen levende!

Kleveland mener det er uakseptabelt at EU bestemmer over Norge på så mange områder når folket har sagt – og fortsatt sier – nei til unionsmedlemskap.

– Vi krever derfor at folkestyret respekteres og vil si opp EØS-avtalen!

Les hele appellen her:

Statsminister Erna Solberg ønsker fortsatt EU-medlemskap, men Nei til EU er strålende fornøyd med at 7 av 10 nordmenn stadig sier nei til EU-medlemskap, også flertallet i Høyre.

Det å holde Norge utenfor EU vil alltid være hovedoppgaven til Nei til EU. Det har vært neiflertall på hver eneste meningsmåling i EU-spørsmålet i mer enn tretten år.

Den mest EU-tilpasningsvennlige regjeringen vi noen gang har hatt, er derfor på kollisjonskurs med det norske folk.

I dag er det mulig for oss å bestemme vår egen utenrikspolitikk, valuta- og pengepolitikk, fiskeri- og landbrukspolitikk. Et EU-medlemskap ville utelukket dette.

Men med så entydige motstand mot EU, er det også et paradoks at Norge gjennom EØS-avtalen fortløpende overtar så mange nye EU-regler, og knytter oss nærmere det EU vi har takket nei til i to folkeavstemninger

Nei til EU vil erstatte EØS-avtalen med en fornyet handelsavtale, som setter Norge i et mye friere og mer likestilt forhold til EU.

EØS-avtalen er en udemokratisk avtale, og de mange overnasjonale byråene EU oppretter er problematisk for Norge. Nei til EU mener at Norges avståelse av suverenitet til EU, sist til energibyrået ACER i mars, er grunnlovsstridig.

Nei til EU har derfor vedtatt å samle inn midler med mål om rettslig prøving av dette. Å forberede og gjennomføre en rettssak er kostbart, og vi trenger all den støtte vi kan få.

Nå har vi nesten 800 000 kroner og Nei til EU har inngått avtale med advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall om å forberede søksmål for å få kjent Stortingets Acer-søksmål ugyldig og i strid med grunnloven. Vi vil gjøre det vi kan for å forsvare norsk suverenitet.

Regjeringen legger i høst fram forslag om å innordne norsk jernbane under EUs regelverk og myndighet. Jernbanepakken fra EU er en trussel mot jernbanesikkerhet og nasjonal styringsrett.

Stortinget står kort sagt i fare for å frasi seg retten til å styre norsk jernbanepolitikk. Skulle våre folkevalgte på et senere tidspunkt finne på å reversere eller modifisere jernbanereformen, vil de måtte bryte EØS-avtalen eller kreve at den sies opp.

Det burde være opplagt at Stortinget behandler saken etter Grunnlovens § 115 når norske myndigheter avgir suverenitet til et EU-organ, med krav om tre fjerdedels flertall.

Ap har signalisert at de vil bruke vetoretten. Sammen med resten av opposisjonen kan Ap og KrF sikre et veto mot jernbanepakken og at en eventuell suverenitetsavståelse til EUs jernbanebyrå (ERA) blir behandlet etter Grunnlovens § 115.

EØS-avtalen er de brutte forutsetningers avtale. Gjennom EØS-avtalen griper EU kraftig inn i norske samfunnsforhold.

EØS-avtalen svekker rettighetene i arbeidslivet vårt, fratar oss viktige verktøy for å skape ny industri, gir uholdbare forhold for transportnæringen, og vi gir fra oss makt i energipolitikken.

Det er EU som fastlegger hvordan offentlige etater skal opptre når de kjøper varer og tjenester, hvilke miljø- og helsekrav vi kan stille til mat vi spiser og til varer vi bruker – og den konkurransen som EØS slipper løs inne i det norske samfunnet, øker presset i arbeidslivet med store sosiale og helsemessige konsekvenser.

Det er uakseptabelt at EU bestemmer over Norge på så mange områder når folket har sagt – og fortsatt sier – nei til unionsmedlemskap.

Vi krever derfor at folkestyret respekteres og vil si opp EØS-avtalen!

Neste år er det 25 år siden nei-seieren i 1994. Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU.

Men dette må ikke bare bli ord som minner om gamle nei-seire. La oss fylle dem med innhold og holde nei-kampen levende!

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.