Landbruket 25 år utenfor EU

I forbindelse med 25-årsjubileet for folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994, ble det fredag 4. oktober arrangert et halvdagsseminar i regi av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg med tema «Landbruket 25 år utenfor EU.»

Det var god stemning blant de over 50 deltagere som hadde tatt turen for å høre om verdien i en egen landbrukspolitikk, utviklingen i EU-landbruket, klima og handelsforholdet mellom Norge og EU.

Utvalgets leder Birte Usland åpnet med en kort introduksjon om seminarets program før hun ga ordet videre til dagens første innleder Bjørn Iversen. Den tidligere lederen i Norges Bondelag (1991-1997), innledet om Norges egen landbrukspolitikk og hvordan den er en forutsetning for et livskraftig norsk landbruk.

Bjørn Iversen
Bjørn Iversen. Foto: Karl-Sverre Holdal

Iversen åpnet med å ta oss tilbake til 1994 og tok oss gjennom bakgrunnen til hvorfor nei-kampen var så viktig for den norske landbrukspolitikken. Man hadde sett at EU sin landbrukspolitikk og norsk landbrukspolitikk hadde utviklet seg ulikt fra 1972 og man så viktigheten av ha nasjonal selvråderett og nærhet til beslutningsprosessene.

Etter at forhandlingene med EU startet og regjeringens posisjonspapirer var klare, gikk Norges Bondelag «all in» og var med og bygget opp Nei til EU som organisasjon, og gikk sterkt inn på den økonomiske siden i Nei-kampen.

Klima og landbruk utenfor EU 

Silje Strøm fra Natur og Ungdom og Alliansen ny landbrukspolitikk innledet om en bærekraftig klimapolitikk for norsk landbruk utenfor EU. 

– Gras er det viktigste ressursgrunnlaget for matproduksjon i Norge. Norge må være mer selvforsynt og ha en mer fornuftig ressursbruk. Vi har teknologien, men vi trenger politisk vilje, fortalte hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Paneldebatt
Hele semniaret avsluttet med en paneldiskusjon mellom Silje Strøm, Harald Moskvil og Torgeir Knag Fylkesnes. Ordstyrer var Birte Usland. Foto: Karl-Sverre Holdal

Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for SV, snakket om økt selvberging i norsk landbruk – hva bør gjøres med importen av landbruksvarer fra EU?

– Beiter kua på norsk fôr? De står mye mer i bås og det brukes mye kraftfor. Det er færre kyr i Norge i dag, men de produserer like mye. Man skal ha mere ut av kua. Vi bruker mer areal i utlandet i dag og lar vår egen jord stå «tom». Dette er er uholdbart, slår Torgeir Knag Fylkesnes fast.

Bjørn Eidem er prosjektleder i Ruralis og tidligere landbruksråd til EU. Han snakket om utviklingen av EUs landbrukspolitikk siden 1990-tallet. Gyda Gaarder Tøraasen, Trainee i Landbrukets hus, snakket om utviklingen for dansk landbruk i EU, der hovedtrekkene er stort volum, men usikker inntjening. 

Innledninger og dokumenter fra seminaret (pdf)

Stort bilde øverst: Gyda Gaarder Tøraasen innleder om utviklingen for dansk landbruk. Foto: Karl-Sverre Holdal

reLATERT

Se alle arrangementer

Klimakrisa er større enn EU

02. des. 2019

Kan EU sin rådande politikk om fri flyt og med auka vekst gjennom meir transport foreinast med effektive tiltak mot klimakrisa? Nei til EU meiner nei.

Fantastisk fest for folkets nei!

30. nov. 2019

Fredag 29. november var en hele neisiden samlet for å feire at det er 25 år siden det norske folket sa nei til EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994. Over 300 EU-motstandere fikk fine gode historier, kultur, politikk og samhold.

25 år siden i dag: – Historisk EU-avstemning 28. november 1994

28. nov. 2019

I dag er det 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994.

NORGE SA NEI TIL EU-MEDLEMSKAP!

26. nov. 2019

Torsdag 28. november er det 25 år siden 52,4 % av folket sa nei til medlemskap i den Europeiske Unionen, EU. I Nordland var tallet 71,4 % nei, i Troms 71,5 %, mens det i Finnmark var høyest med 74,5%.

Nei-allianse med toleranse

26. nov. 2019

28. november 1994 sa det norske folk nei til EU for andre gang. 25 år senere trengs det fortsatt et sterkt Nei til EU.

«Vi sto han av» i Tromsø

19. nov. 2019

Lørdag 16. november markerte Troms Nei til EU 25-årsjubileet for seieren i folkeavstemninga i 1994 og den store demonstrasjonen «Vi står han av» som samlet 5000 i tog i Tromsø 14. november 1994.

Mat og miljø hos Tante Gerda

18. nov. 2019

Kreativiteten svekkes i miljøpolitikken og forbildene forsvinner nå regler og politikk skal harmoniseres i EUs indre marked.

140 kom på jubileumsfest i Vestfold

14. nov. 2019

Det ble virkelig et festmøte da Vestfold Nei til EU inviterte til åpent møte med tittelen «Vi feirer 25 år utenfor EU» i Re 14. november.

Nei til EU hilste landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbukarlag

11. nov. 2019

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag er sammen med resten av norsk landbruk, viktig for Nei til EU, sa Nei til EUs generalsekretær Thomas Haug i sin hilsen til landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbrukarlag 9. november.

Vi velger vår egen framtid! – 25 år seinere

25. okt. 2019

Bli medlem i Ungdom mot EU! Er du over 26 år kan du også bli støttemedlem.

Har norsk EU-­motstand klima­utfordringer?

24. okt. 2019

Det er på høy tid at Nei til EU blankpusser miljøargumentene, skriver generalsekretær Thomas Haug i sin faste spalte.

Vi sto han av, og vi står på fortsatt

18. okt. 2019

Vi sto han av i 1994, og Nei til EU står stadig på videre mot EU-medlemskap og EUs påvirkning, skriver Kathrine Kleveland.