Strømmåler. Foto: Gerd Altmann, Pixabay CC BY

Med euro og RME i stikkontakten

Til tross for normal magasinfylling, fyker strømprisen i været. Velkommen til energiunionen.

Til tross for normal magasinfylling, fyker strømprisen i været. NVE forventer rundt 40 øre kWt i Nord-Norge og 2-3 øre mer enn dette i Sør-Norge. Nettleie og avgifter kommer i tillegg.

Med virkning fra 1. november er Norge formelt underlagt ACER

Fra 1. november er Norge formelt underlagt EUs energibyrå ACER og det norske underbruket Reguleringsmyndigheten for energi (RME). Det betyr at alle må belage seg på europeisk strømpris på litt sikt. Allerede i dag foregår all omsetning på kraftbørsen i euro. Det koster nordmenn ekstra dyrt i disse dager.

Når all strømmen skal omsettes på kraftbørsen, er dette i seg selv ofte prisdrivende. Kraftbørsen Nord Pool har i praksis monopol på all kraftomsetning i Nord-Europa. Selv om hovedkontoret ligger på Lysaker i Bærum, så omsettes også all norskprodusert strøm i euro. Da ser vi bort fra handelen med el-sertifikater og kraftderivater på Nasdaq-børsen. 

Etter hvert som krona har tapt seg mer enn 25 prosent mot euro de siste åra, bærer strømkundene hele smellen. Prisen på rein, norsk strøm er med andre ord tilsvarende høyere enn den hadde trengt å være. Omvendt er den norske strømmen relativt billigere for euroland og mer attraktiv eksportartikkel for norske kraftprodusenter.

Dette er i utgangspunktet like urimelig som om prisen på norskprodusert mat ble fastsatt i euro eller dollar før den omregnes tilbake til kroner i dagligvarebutikken.

Halve strømmarkedet som Nord Pool dekker omfatter land med egen valuta (Sverige, Danmark, Norge og Storbritannia). Snart blir også Polen, som heller ikke er med i eurosonen, inkludert. 

Illustrasjonsfoto: Gerd Altmann, Pixabay

Stort bilde i toppen: Strømmåler. Foto: Gerd Altmann, Pixabay CC BY (CC-BY Gerd Altmann)

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan Listhaug redde FrP fra kabelfloka?

10. jan. 2020

Signalene om en snuoperasjon fra Fremskrittspartiet er lovende, med mindre de bare er et forsøk på å vri seg unna ansvaret for innføring av EUs energipolitikk i Norge.

Kabelkonsesjon nå betyr brudd på Stortingets forutsetninger

11. des. 2019

Det ville ikke blitt flertall for ACER i Stortinget dersom Ap ikke garanterte at NorthConnect ikke ville få konsesjon nå.

Freiberg i flaskehalsen

26. nov. 2019

Energidepartementet holder fast ved at flaskehalsinntektene kan brukes i sin helhet til å redusere nettleia. Elektrisitetsforordningen til EU/EØS sier det motsatte.

ACER-anken er levert

08. nov. 2019

- NAV-skandalen viser behovet for rettslig prøving av hvordan EØS-regler gjennomføres i Norge, påpekes det i Nei til EUs anke i ACER-søksmålet. Nei til EU mener Oslo tingrett har tatt feil på en rekke punkter da søksmålet ble avvist.

ACER-søksmålet er nødvendig

04. nov. 2019

Det er overraskende at Aftenposten ikke ser noe «klanderverdig» ved at den ene statlige myndigheten ukritisk kopierer den andre. Oslo tingrett har hentet sin begrunnelse fra regjeringsadvokatens disposisjon uten at rettens egne vurderinger kommer tilstrekkelig til syne.

Domstolen kopierer staten

21. okt. 2019

Nei til EU ble nektet å saksøke staten for å avgi suverenitet til Acer. Domstolens kjennelse er avskrift fra regjeringsadvokatens notater, mener Nei til EUs advokater.

– Derfor anker vi

18. okt. 2019

Oslo tingrett har avvist Nei til EUs ACER-søksmål, men Nei til EU anker avgjørelsen til lagmannsretten. Vi trenger fortsatt økonomiske bidrag for føre saken videre.

Oslo tingrett avviste ACER-søksmålet, Nei til EU anker

11. okt. 2019

Oslo tingrett har gitt staten medhold i at Nei til EU ikke skal få fremme ACER-søksmålet for domstolene. Nei til EU anker avgjørelsen.

VETT 3-2019: EUs utvikling

01. okt. 2019

Nei til EUs skriftserie VETT nr. 3 2019 gir aktuelle perspektiver på energiunionen, euroen, EU-hæren, klima og brexit.

– Det er anstaltmakeri å avvise ACER-søksmålet

23. sep. 2019

Regjeringsadvokaten mener staten forsvarer demokratiet ved å ville avvise ACER-søksmålet. Nei til EUs advokater mener det tvert imot er udemokratisk å nekte Nei til EU å føre saken for retten.

ACER-søksmålet: – Stor betydning for norsk samfunnsliv

23. sep. 2019

Oslo tingrett behandler i dag statens påstand om å avvise ACER-søksmålet. – Norsk energipolitikk har vært avgjørende for oppbyggingen av velferden vår. For Nei til EU er dette en konkret grunn til å fremme saken, forklarte Kathrine Kleveland i retten.

ACER: Derfor saksøker Nei til EU staten

23. sep. 2019

Staten skaper egne regler om suverenitetsavståelse og vil ikke la domstolen prøve om dette står seg mot Grunnloven. Det er ikke en rettsstat verdig.