Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Bøndene i EU har fått nok. De siste månedene har EUs bønder hatt demonstrasjon etter demonstrasjon. På AgriAnalyse og Landbrukssamvirket sitt seminar mandag 11. mars Bondedemonstrasjoner i EU – hvorfor? ble det innledet om de varierte grunnene til bondeopprørene i EU. Det er mange ulike grunner til at bøndene demonstrerer – men et av de gjennomgående temaene er hvordan bøndene i liten grad er hørt og anerkjent for jobben de gjør. EU sin landbrukspolitikk, handelspolitikk og klimapolitikk overkjører bøndene. Bondedemonstrasjonene i EU viser hvor viktig det er at det norske landbruket holdes utenfor EU. Dersom Norge hadde blitt med i EU, så hadde vi mistet en verktøykasse av tiltak, som kan brukes for å styrke næringen.

I Christian Anton Smedshaugs innledning viste han blant annet til hvordan den norske landbruksmodellen er bygd opp med et samarbeid mellom staten, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlaget, hvor landbrukspolitikken er bygget på konsultasjon og et forsøk på å finne fellesskap. Landbrukspolitikken i EU er i større grad er bygd på lobbyisme, uten felles møteplasser hvor staten samarbeider med faglagene om å utforme politikken. Et eksempel på samarbeidet i den norske jordbruksmodellen er klimaavtalen som ble utviklet mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og staten under forrige regjering. Faglagene og staten ble i fellesskap enig om en avtale for å få til nødvendige klimakutt fra jordbruket. I EU demonstrer bønder derimot mot et klimaregelvek, som har blitt tredd ned på landbruket, uten at bøndene føler seg hørt og anerkjent.

I den norske landbruksmodellen trekker Smedshag frem at Norge har beholdt tollvern, markedsregulering gjennom samvirke, direkte støtte og familiejordbruk (gjennom prisregulering, odelslov, konsesjon og kvoter). Sammenlagt har Norge beholdt en verktøykasse av tiltak som kan brukes for å regulere landbrukspolitikken. Disse tiltakene bidrar til å stabilisere priser i produksjonen, hvilket gir mer forutsigbarhet for bonden.

Selv om Norge har holdt seg utenfor EU, viser Nei til EU i vår folkestyrerapport at EØS-avtalen påvirker Norsk landbruk, ved at importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Dette selv om vi ikke er en del av EUs landbrukspolitikk. I utgangspunktet skulle Norge ha samme tollbeskyttelse på import av matvarer fra EU, som import fra resten av verden. Men EU ønsker flere og flere unntak fra dette. I EØS-avtalen artikkel 19 står det at man annethvert år skal ha en gjennomgang «med sikte på en gradvis liberalisering av handelen med landbruksvarer» mellom EU og Norge.

Den økte handelen skal, ifølge EØS-avtalen, være til gjensidig fordel, men det har ført til at importen av mat fra EU er mangedoblet seg, mens eksporten av norske landbruksvarer ikke øker tilsvarende. I 2023 importerte Norge landbruksvarer fra EU for 68,6 milliarder kroner, hvilket tilsvarer 60% av importen. Den norske eksporten av landbruksvarer til EU utgjorde kun 11,4 milliarder kroner. Altså var importverdien 6,6 ganger større enn eksporten. Naturgitte forhold mellom Norge og EU er ulike, dersom tollvernet mellom Norge og EU på landbruksvarer fortsetter å bli uthulet er ikke taperen bare den norske bonden, men også en stor næring for foredling med mange arbeidsplasser. Dessuten svekker det den lokale matsikkerheten.

En god landbrukspolitikk er ikke først og fremst viktig for bonden, men det er viktig for matsikkerheten til hele landet! Vi trenger en landbrukspolitikk, som gjør det mulig for bonden å produsere mat. Nei til EU vil holde Norge utenfor EU, slik at vi beholder verktøyene for å styre landbrukspolitikken. Men selv om den norske landbruksmodellen gir verktøy for å løse utfordringene landbruket står ovenfor, så er ikke dette nok. Verktøyene må brukes aktivt, slik at bøndene får en lønn å leve av – Norge trenger bonden!  

reLATERT

Se alle arrangementer

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

EU er ikke riktig retning

12. des. 2024

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Speil, speil på veggen der

09. des. 2024

Norske medier har klart et mesterstykke – å nedfortelle og undergrave folkets nei.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.