Nyttig møte med landets nest største industri

Norsk EU-motstand, landbruks- og fiskeripolitikk og viktigheten av handelsadgang til Europa var noen av temaene da Nei til EU møtte Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Forbundet organiserer arbeidstakere i mat- og drikkeindustrien som er landets nest største industri. I møtet vektla de viktigheten av at norsk fiskeindustri har tilgang til det europeiske markedet. Samtidig er bekymringen stor for at ikke mer norsk fisk foredles i Norge.

Det var også naturlig å diskutere EØS-avtalen, og her er uttrykte de bekymring for utviklingen innenfor norsk arbeidsliv, og mente det kunne gjøres mer.

Nei til EU på sin side vektla viktigheten av fakta og kunnskap i debatten om EU og EØS og markedsmulighetene som finnes også uten EØS-avtalen. Begge organisasjonene var enig om at det trengs mer kunnskap og fakta i debatten rundt EØS, og spesielt hvilket handlingsrom norske politikere egentlig har innenfor avtalen.  

WTO, TTIP og bilaterale handelsavtaler var også tema under møtet. Det ble selvsagt også tid til å snakke litt om norsk EU-motstand og at det i 2019 er 25 år siden folkeavstemningen i 1994. 

Det ble et nyttig møte med utveksling av kunnskap om hverandres organisasjon og politikk. Vi har mange felles allierte og mange felles saker. NNN og Nei til EU har blant annet felles mål om å holde oss utenfor EU, opprettholde et sterkt importvern og ser verdien i en offensiv distriktspolitikk.

Stort bilde: Fra venstre påtroppende leder i NNN fra 1. april Anne Berit Aker Hansen, politisk rådgiver Lars Iver Wiik, Nei til EU-generalsekretær Thomas Haug, leder Kathrine Kleveland og avtroppende NNN-leder Jan Egil Pedersen.

reLATERT

Se alle arrangementer

«Proaktiv» meldeplikt til ESA gjør demokratiet til en parodi

21. feb. 2019

EU forbereder et nytt direktiv som presiserer hvordan Tjenestedirektivet skal håndheves. Norge og de andre EFTA-statene i EØS legger seg ikke bare flate – de ber om forhåndssensur fra ESA før nye nasjonale reguleringer kommer opp til vedtak.

Derfor kan vi fortsatt selge fisk til EU uten EØS-avtalen

19. feb. 2019

Seks grunner til at vi kan selge fisken vår til EU uten EØS.

EØS-debatt i Dagsnytt 18

15. feb. 2019

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland debatterte EØS-avtalen i Dagsnytt 18 12. februar. Motdebattant var Steinar Juel fra Civita.

Striden om Kielferja

15. feb. 2019

Hva skjedde med sjøfolka på Kielferja som skulle flagges ut?

Folkeretten gir Norge eksklusiv rett til snøkrabba

14. feb. 2019

Høyesterett har enstemmig avvist anken fra et latvisk fartøy med ugyldig EU-lisens. Fartøyet «Senator» er tidligere dømt for ulovlig fangst av snøkrabbe utenfor Svalbard.

AP skjerper språkbruken

14. feb. 2019

Er det EØS som bekymrer Støre – eller er det oppslutningen om EØS som bekymrer?

Kur mot mareritt

12. feb. 2019

Det vi kan lære av det Storbritannia opplever nå, er at det er livsfarlig å bli EU-medlem. Det er et mareritt å komme seg ut.

Et Arbeidslivsbyrå for enda mer «fri flyt»

08. feb. 2019

Arbeidslivsbyrået ELA, som EU vil ha på beina snarest mulig i 2019, har til overordnet formål å gjøre den europeiske arbeidskrafta enda mer «mobil» enn den allerede er i dag.

Klart vi kan handle med EU uten EØS

08. feb. 2019

Handelstall og WTO-regler tilbakeviser skremselsargumentene for EØS-avtalen.

Et tannløst ELA?

07. feb. 2019

LO-kongressen krevde forrang for norsk lovgivning på arbeidslivets område og norske tariffavtaler. EUs arbeidslivbyrå ELA er et sentralt ledd i det helt motsatte, at landenes sjølråderett på dette området oppheves. Om ELA feller noen myndighetstenner nå, så er det for å gi plass for nye, kvassere og sterkere tenner i neste omgang.

– Nødvendig med mer kunnskap om EØS-alternativ

05. feb. 2019

– Nei til EU mener det er nødvendig å skaffe mer kunnskap og undersøke nye muligheter for norske handelsrelasjoner med Europa, sa Kathrine Kleveland under høringen om EØS-utredning på Stortinget 4. februar.

NHOs dommedag

05. feb. 2019

NHO-direktør Tore Myhre er en ridder av den gamle sorten. Storbritannia må reddes fra Brexittilhengerne som ikke har noen skrupler med å kaste landet ut i kaos.