Skal strømprisene ned, må Norge ut av ACER og EUs energiunion

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte, vedtatt 7. november 2021.

Nei til EU mener Norge må ut av EUs energiunion og ACER, og ta tilbake nasjonal kontroll med arvesølvet. Nei til EU utfordrer de som hevder at vi fortsatt har full nasjonal kontroll til å vise det ved å regulere vannmagasin og styre hva strømmen skal brukes til. Uten slik regulering vil strømprisene bli varig høye.

Høy strømpris importeres gjennom utenlandskablene. Eksperter er enige om at de vanvittig høye strømprisene skyldes høy pris på kull, gass og CO2-kvoter. Men norske kraftverk kjøper ikke et kilo kull, bruker ikke en liter gass og kjøper ikke ei eneste CO2-kvote. Det er gjennom utenlandskablene vi importerer EUs strømpris.  De tiltakene regjeringen har varslet vil bare hjelpe en liten gruppe og bare i liten grad for dem også. For industrien er disse tiltak helt uten virkning. Industrien har allerede elavgift på et halvt øre/kWh og kvalifiserer ikke til bostøtte. Dersom regjeringen ikke kommer med tiltak som senker strømprisen, er Norges viktigste konkurransefortrinn borte.

Det må regulering til for å få ned strømprisen. Det mest realistiske forslaget er å regulere vannmagasinene.

Det er foreslått av Norges nest største selskap i kraftforedlende industri. Det har også leder av fagforbundet IndustriEnergi tidligere gått inn for. Det betyr at eksport må stanses når vannmagasinene kommer under normalen for årstida.

Dette vil utfordre både ACER og EØS-avtalen, men det må til for å sikre at arvesølvet skal bygge landet vårt. Strøm er og blir en begrenset ressurs og må ikke gå til unyttige formål.

Norge ble industrialisert ved at strøm ble sett på som infrastruktur for å bygge landet, ikke selges til høystbydende slik prinsippet er i EUs energiunion. Overvåkningsorganet for EØS-avtalen, ESA, presset Solberg-regjeringen til å gi kryptovaluta og datasentre like lav elavgift som vår kraftforedlende industri. Det er svært tvilsomt om norske myndigheter kan bestemme politisk hvem som skal få tilknytning til nett og hvem som skal få avslag. Og det er ACERs underbruk i Norge, Reguleringsmyndigheten for energi (RME), som til syvende og sist avgjør.

Nei til EU krever at storting og regjering sikrer at energi og strøm skal være under norsk politisk kontroll og ikke fjernstyres fra Brussel.

reLATERT

Se alle arrangementer

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Langreist strøm «forsvinner» i nettet. Du får regninga

18. jan. 2024

Det EU-styrte markedsregelverket fører til større energitap i strømnettet. Kostnadene blir overført til deg og meg gjennom økt nettleie.

Slik blir strømmen dyrere i nord

08. jan. 2024

ACER-bestemt strømflyt øker strømprisene i Midt- og Nord-Norge. Ordningen innføres i desember 2024.

Dramatisk skifte om EØS, ACER og innleie i Fellesforbundet

27. okt. 2023

– Vedtakene på Fellesforbundets landsmøte er svært viktige, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU. 

Frykter en mer EU-positiv regjering med nye statsråder fra Europabevegelsen 

19. okt. 2023

Andreas Bjelland Eriksen som er den nye klima- og miljøministeren har tidligere bakgrunn fra Europeisk Ungdom sitt sentralstyre fra 2012 til 2013 og Espen Barth Eide, som er ny utenriksminister, har tidligere vært generalsekretær for Europabevegelsen.

Ut av Acer «kor tid som helst», Eriksen?

10. okt. 2023

Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen prøver å bagatellisere konsekvensene av at Norge er blitt innlemmet i EUs energiunion, og hevder at «vi har full kontroll over norsk kraftpolitikk» (Klassekampen 30. september).

Strømmen er vår!

08. okt. 2023

Uttalelse vedtatt på fylkesårsmøtet til Buskerud Nei til EU 25. mars 2023.

Den nye Hansaregionen

17. sep. 2023

Effektiv strømutveksling i EU-markedet er ikke det samme sett fra Stavanger og Hamburg.

ACER-søksmålet - klar for Høyesterett

29. aug. 2023

Webinar med Nei til EU-leder Einar Frogner, Nei til EUs advokat Kjell Brygfjeld og Heidi Larsen. 29.8.2023

– Bruk handlingsrommet og sei opp EØS-avtalen 

16. aug. 2023

Debattmøtet til Nei til EU under Arendalsuka hadde temaet «Handlingsrommet i EØS-avtalen – kan det brukes for å sikre politisk kontroll med strømprisen?»