10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.
- Siste nytt 10. april: Et delt storting har stemt ned forslag om nei til fjerde energipakke. Et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, MDG og Krf avviste forslagene.
Det er representanter fra Senterpartiet, Rødt og Fremskrittspartiet som har fremmet flere forslag om EUs fjerde energipakke og kontroll med krafteksporten, som Stortinget behandler torsdag 10. april. Etter den forberedende komitebehandlingen, tyder innstillingene på at ingen av forslagene blir vedtatt.
Krever veto mot fjerde energipakke
Et forslag om nei til EUs fjerde energimarkedspakke fra Senterpartiets Marit Arnstad, Gro-Anita Mykjåland og Aleksander Øren Heen, behandles sammen med et forslag fra Rødts Sofie Marhaug, Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen om å legge ned veto mot EUs fjerde energimarkedspakke.
I innstillingen fra energi- og miljøkomiteen fremmer Senterpartiet, SV og Rødt blant annet følgende forslag:
«Forslag 2
Stortinget ber regjeringen starte arbeidet med å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER.
Forslag 3
Stortinget ber regjeringen legge ned veto mot at EUs fjerde energimarkedspakke (Ren energi-pakken) innlemmes i EØS-avtalen, og meddele dette i EØS-komiteen i tråd med EØS-avtalen artikkel 102.»
Komiteens flertall, bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Kristelig Folkeparti, innstiller derimot på at ingen av forslagene vedtas. Mange vil nok synes det er overraskende at Fremskrittspartiet ikke støtter kravet om å melde Norge ut av ACER.
Hvis Stortinget følger komiteen og stemmer ned forslagene, betyr det ikke at fjerde energipakke er godkjent. Før energipakken, eller deler av den, kan tas inn i EØS-avtalen, forutsetter det stortingsbehandling etter forslag fra regjeringen om gjennomføring av regelverket.
Kontroll med krafteksporten
Representantene Heen, Mykjåland og Arnstad fra Senterpartiet har også fremmet forslag om sterkere kontroll over strømeksporten. Det behandles sammen med et forslag fra Fremskrittspartiets Bengt Rune Strifeldt, Dagfinn Henrik Olsen, Erlend Wiborg, Frank Edvard Sve, Hans Andreas Limi, Marius Arion Nilsen, Per-Willy Amundsen, Silje Hjemdal og Sylvi Listhaug om å ta tilbake kontrollen i kraftpolitikken.
Saken inneholder en rekke forslagspunkter, blant annet foreslås det fra Senterpartiet, Fremskrittspartiet, SV, Rødt og Kristelig Folkeparti:
«Forslag 1
Stortinget ber regjeringen snarest iverksette grep med formål om å sikre norsk nasjonal energiforsyningssikkerhet og redusere prissmitte fra europeiske mellomlandsforbindelser.»
Senterpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Rødt foreslår dessuten:
«Forslag 4
Stortinget ber regjeringen stanse implementeringen av EUs fjerde energimarkedspakke.»
Ingen av forslagene har imidlertid flertall i komiteen.
Stans i innføring av bygningsenergidirektivet?
Representantene Strifeldt, Olsen, Wiborg, Sve, Limi, Nilsen, Amundsen og Hjemdal fra Fremskrittspartiet har fremmet et forslag om tilpasninger i eller stans av innføring av EUs reviderte bygningsenergidirektiv.
I kommunal- og forvaltningskomiteens innstilling vil et flertall bestående av Arbeiderpartiet og Høyre avvise forslagene.
Det er flere forslag fra ulike mindretall i komiteen. Senterpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Rødt fremmer dette forslaget:
«Forslag 1
Stortinget ber regjeringen aktivt søke tilpasninger i og unntak fra EUs bygningsenergidirektiver.»
I tillegg fremmer Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Rødt et veto-forslag:
«Forslag 2
Stortinget ber regjeringen vurdere å i ytterste konsekvens benytte reservasjonsretten i § 102 i EØS-avtalen hvis ikke Norge innrømmes tilstrekkelige tilpasninger i eller unntak fra EUs bygningsenergidirektiver, slik at Norges interesser ivaretas.»
Stortingets Nett-TV sender torsdagens debatt og votering direkte.
Stort bilde i toppen: Stortingssalen (Stortinget)