Slik blir strømmen dyrere i nord

ACER-bestemt strømflyt øker strømprisene i Midt- og Nord-Norge. Ordningen innføres i desember 2024.

Fra 3. desember 2024 innføres flytbasert markedskontroll over strømnettet vårt. Dette kan øke strømprisen i Nord-Norge med 27 prosent og i Midt-Norge med 22 prosent.

Først nå ser vi virkningen av det ACER vedtok 30. oktober 2019. Reguleringsmyndighetene i Danmark, Sverige og Finland var uenige. Da overtar EUs energibyrå. ACER brydde seg ikke om hva de var uenige om, men vedtok sin egen løsning. Denne ble i realiteten gjeldende for Norge da Stortinget vedtok tre kommisjonsforordninger som utfyller tredje energimarkedspakke 11. juni 2021.

Svært få forsto forskjellen på ordningen basert på samordnet netto transmisjonskapasitet som de nordiske nettselskap ville ha og flytbasert som ACER vedtok.

Strømmen mot markedet

Nå har vi fått en forsmak på hva forskjellen er. Høsten 2022 opplevde vi at strømmen gikk mot markedet, det ble eksportert strøm fra Norge til Sverige sjøl om prisen i Sverige var lavere enn i Norge. Det strider jo mot alt vi har lært om marked. Saken er at strømmen skulle videre til Danmark. Sverige var en slags tunnel.

Det er dette som er det flytbaserte systemet som skal innføres for fullt 3. desember i år. Med koordinert flyt ville nettselskapene kunne vurdert om dette var lurt. Med flytbasert så fikses dette av datamaskiner, av algoritmer. Uberørt av menneskelige tanker og politikk.

Statnett påstår at dette også vil senke prisene med 5 til 6 prosent i Sør- og Øst-Norge. Altså utjamne prisene i Norge. Men de forteller ikke hele sannheten.

Det er riktig at når strøm fra Midt- og Nord-Norge kan svinge forbi høyere strømpriser i Sverige til Sør-Norge, så vil det gi litt lavere priser der. Men ikke i nærheten av de økte prisene vi får av at strøm fra Sør- og Øst-Norge kan passere lavere strømpriser i Sverige på vei tiI høyere strømpriser i Danmark, Baltikum eller Tyskland. I praksis vil da også utenlandskablene fra Sverige bli utenlandskabler for Norge. I tillegg blir det store energitap og mye penger forsvinner på veien.

Flytbasert strømflyt er et energisluk

La oss si at prisen er 2 kroner i Norge, 1 krone i Sverige og 3 kroner i Danmark. Så eksporterer vi 1 tWh, en milliard kilowattimer. Da blir det faktisk negative flaskehalsinntekter (nettselskapene på hver side av grensa deler prisforskjellen) fra Norge til Sverige. Statnett og Svenska Kraftnät taper 500 millioner hver. Svenska Kraftnät får igjen sine 500 millioner når strømmen går videre til Danmark. Men Statnett må altså betale en halv milliard for å frakte strøm på billigsalg. Det er ikke rart at dette må styres av algoritmer. Med den minste flik av menneskelig fornuft ville ikke dette vært mulig.

På samme runden forsvinner 5 prosent av energien i det norske nettet, 5 prosent i det svenske, 5 prosent i kabelen til Danmark, 5 prosent i det danske nettet, 20 prosent i alt. Flytbasert strømflyt er et energisluk. Men kunden i Danmark betaler bare for den strømmen han får. Tapet dekkes av nettkundene ved økning av nettleia

reLATERT

Se alle arrangementer

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Brev fra Brussel

14. okt. 2024

EU-kommisjonen omtaler seg selv som en nøytral «vokter av traktatene». Om Fru Justitia er blind, er det bare på ett øye.

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Energidepartementet har et forklaringsproblem

27. aug. 2024

Det er paradoksalt at departementet forespeiler at Norge kan få unntak for ambisjonene som er direktivets hovedhensikt, skriver Einar Frogner og Ole Kristian Setnes i Nei til EU.

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.