God kriseberedskap er suverene nasjonalstater i et forpliktende, forutsigbart og solidarisk internasjonalt samarbeid.
Koronapandemien er en historisk krise for verdenssamfunnet. Den dramatiske situasjonen viser viktigheten av å ha nasjonal kontroll og styringsmuligheter, med aktivt folkestyre og solidariske fellesskapsløsninger. Samtidig som det er behov for internasjonalt samarbeid for å bekjempe og forebygge slike kriser.
Mellomstatlig samarbeid på helseområdet bør utvikles videre, og Verdens helseorganisasjon WHO vil ha en viktig rolle også fremover. Nei til EU mener den norske regjeringen bør ta initiativ for å sikre det økonomiske grunnlaget til WHO når USA med president Trump vil svikte det nødvendige internasjonale samarbeidet.
Da koronaviruset traff Europa, fremsto EU som handlingslammet. Italia fikk ikke hjelp da landet ba EUs beredskapssenter om smittevernutstyr. Det var medlemslandene selv som måtte ta ulike slags initiativ for å begrense smittespredningen, ofte på tvers av EUs bestemmelser om fri flyt. EUs overstyring av den økonomiske politikken, med store kutt i offentlige budsjetter, hadde dessuten gjort land som Italia og Spania dårligere forberedt til å håndtere en helsekrise.
God kriseberedskap er suverene nasjonalstater i et forpliktende, forutsigbart og solidarisk internasjonalt samarbeid.
Vedtatt av styret mandag 8. juni 2020.
Stort bilde i toppen: 18. mai la Tyskland og Frankrike fram en felles erklæring med en plan for ‘europeisk gjenreising’ i kjølvannet av pandemien. (Illustrasjonsfoto: Jernej Furman (creative commons-lisens))