Nei til EUs leder Einar Frogner på talerstolen på Nei til EUs landsmøte på Hamar.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Ifølge sentralstyremedlem i Europabevegelsen, Siri Helene Haugen, er mine og Nei til EUs bekymringer rundt en eventuell norsk tilslutning til EUs helseunion i stor grad basert på feilslutninger og misforståelser. Haugens innlegg i Altinget den 11. februar mangler imidlertid gode svar på problemene en tilslutning vil kunne reise for Norge. 

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til helseunionen med en sunn skepsis. Haugen underspiller hvor mye makt som vil kunne flyttes fra norske beslutningstagere til Brüssel ved en tilslutning. Hun løfter frem at European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) vil kunne tilby medlemslandene innkjøpsavtaler for vaksiner, og at det er frivillig for medlemslandene om de vil inngå avtalene. Men rent overordnet er det fortsatt uklart hva HERAs fullmakter i en eventuell krisesituasjon vil være. Om det foreligger en krisesituasjon, skal dessuten avgjøres på EU-nivå.

Hensynet til handlekraft i en slik situasjon er bakgrunnen for at HERA er opprettet som et direktorat i EU-kommisjonen, noe som gir den en annen status enn EU-byråer som er egne forvaltningsorganer. Dette byr på problemer for åpenheten i HERAs virksomhet, og dessuten har det blitt løftet bekymringer rundt legemiddelindustriens innflytelse på opprettelsen. Dette er bekymringsfullt når problemer med åpenhet og innsyn knyttet til EUs innkjøp av vaksiner under pandemien nå også har kommet til overflaten. 

Globale anliggender bør håndteres globalt

Nei til EU anerkjenner fordelene ved at Norge ble inkludert i EUs innkjøpsprogram for vaksiner under pandemien. Det gjør det imidlertid ikke uproblematisk å låse seg til en tilsvarende løsning i framtida gjennom en tilslutning til EUs helseunion. En pandemi er et globalt anliggende og må derfor håndteres gjennom organisasjoner som WHO for å sikre en globalt rettferdig fordeling av vaksiner. 

En pandemi er et globalt anliggende og må derfor håndteres gjennom organisasjoner som WHO | Einar Frogner, leder i Nei til EU

Videre er det viktig å understreke nok en gang at EU er bygget på fritt marked og privat konkurranse, og at hensyn til integrasjon og harmonisering derfor er problematisk for Norges del. ESAs sak mot Norge i EFTA-domstolen, der tilsynet i praksis hevder at Norge økonomisk må legge til rette for fritt behandlingsvalg på tvers av europeiske landegrenser, kan være et bekymringsfullt forvarsel på at EUs helsepolitikk kan få forrang for norske lover og regler når Norge eventuelt går inn i helseunionen – uansett hva våre folkevalgte skulle mene.

Nødvendig internasjonalt helsepolitisk samarbeid må derfor oppnås på andre måter enn gjennom EU. Det er dette Nei til EU tar til orde for. 

Stort bilde i toppen: Nei til EUs leder Einar Frogner på talerstolen på Nei til EUs landsmøte på Hamar. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!