Tett samarbeid mellom Nei til EU og Folkebevægelsen mod EU

Lørdag 2. juni mottok Nei til EU en delegasjon fra sin danske søsterorganisasjon Folkebevægelsen mod EU. Organisasjonene er gode venner som samarbeider og utveksler kunnskap og erfaringer.

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland ønsket de danske vennene velkommen.

Dag Lave Ditte Kathrine
Dag Seierstad, Lave Broch, Ditte Staun og Kathrine Kleveland snakker sammen under felles-seminaret.

– Det var en glede å tilbringe en lørdag sammen med danske neivenner fra Folkebevægelsen mod EU. Først hadde vi innlegg og diskusjoner i Bondelagets møtelokaler i Hollendergata, blant annet fra Ungdom mot EU, før vi besøkte Stortinget der Heming Olaussen fra SV og Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet tok i mot. De to har jo vært Nei til EU-ledere før meg, sier Kathrine.

Eirik Fenstad Thorbjørnsen, som er nyvalgt leder i Ungdom mot EU, holdt en innledning om det unge nei.

– Vi engasjerer unge i alderen 12 til 30 år. Å engasjere ungdom  er viktig, og en av de beste måtene å engasjere ungdom er ved å ha det gøy samtidig, som ferie med politisk påfyll, sa han.

– Nå engasjerer vi oss i jernbanepakke 4. Vi ønsker å få engasjementet for EU-saken opp, blant annet ved å snakke om sosial dumping, sa Fenstad Thorbjørnsen.

Godt samarbeid

Takk til Lave
Lave Broch fra Folkebevægelsen fikk en t-skjorte som takk for det gode samarbeidet.

Kathrine Kleveland viste til at Nei til EU og Folkebevægelsen har et tett samarbeid.

– Våre to organisasjoner har hatt et godt samarbeid i mange år. Nei til EU bidro foran folkeavstemningen i 2015. Morten skrev artikkel om det norske justissamarbeidet med EU til et hefte/antologi som Ny agenda utga.

– Vi har ellers bidratt med fakta om Norges situasjon utenfor EU, for eksempel myteknusing om hvor mye vi betaler i EØS-midler, som tross alt er vesentlig mindre enn danskenes bidrag som EU-medlem.

– Dere i Folkebevægelsen mod EU, og særlig Lave Broch, har vært en god og viktig bidragsyter flere ganger til våre Vett-hefter og årbøker, enten det er om EFTA, det danske grunnlovssøksmålet eller nå i den siste årboken om perspektiver på EUs utvikling.

– Folkebevægelsen har også ved flere anledninger tatt i mot oss på besøk i EU-parlamentet i Brussel. Det har gitt oss innblikk og forfriskende kritisk blikk fra innsiden.

Og Folkebevægelsen mod EU oppnår også konkrete resultat av sitt arbeid.

– I avisa Nationen kunne vi lese i går at det fortsatt er klart flertall for å beholde deres unntak eller forbehold dere som medlemsland i EU, og at 60 prosent ikke vil ha euro.  

– Vi kommer til å holde kontakt

Ønsker mer samarbeid framover 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folkebevægelsen og Nei til EU-seminar
Felles seminar mellom Nei til EU og Folkebevægelsen mod EU.

– Jeg startet med å snakke om samarbeid vi har gjort. Nå vil jeg avslutte med å åpne for at vi kan bidra når dere skal i kampanje for å fortsette i EU-parlamentet, sier Kleveland.

– Er det noe vi kan gjøre for Folkebevægelsen i relasjon til EU-parlamentsvalget i mai 2019, så vil vi gjerne høre det!

Bilde i toppen: En stor delegasjon fra Folkebevægelsen mod EU besøkte 2. juni Stortinget sammen med Kathrine Kleveland og ble tatt i mot av Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet og Heming Olaussen fra SV. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Uka som gikk: Arbeiderpartiet veksler spor

15. juni 2018

Det er gledelig at stortingsgruppa til Arbeiderpartiet nå sier tydelig nei til EUs fjerde jernbanepakke og uttrykker skepsis til arbeidsbyrået ELA. Men Ap henger igjen i gamle spor når partiet fortsetter å stemme ned forslag om å gi tariffavtaler og konvensjoner forrang fremfor EØS-avtalen.

Når folket er brysomt

15. juni 2018

Det er så fort gjort at vi tar med oss følelsene våre når vi skal stemme. Sånn som vi tydeligvis har gjort to ganger før.

Klimaavtalen med EU må gi rom for norsk jord- og skogbruk

12. juni 2018

Norge kan ikke akseptere en klimaavtale med EU som begrenser mulighetene for økt matproduksjon og økt bruk og planting av skog til klimaløsninger og verdiskapning. Uttalelse fra Nei til EUs styre 9. juni 2018.

Advokater klare til Acer-søksmål

11. juni 2018

Nei til EU har nå inngått avtale med advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall om å forberede søksmål for å få kjent Stortingets Acer-søksmål ugyldig.

Personvern som våpen i informasjonskrigen

08. juni 2018

EU vil la halvstatlige organer definere hvilke deler av den frie informasjonsstrømmen som bør strupes for å «beskytte oss mot desinformasjon».

Island: Acer vil kunne ødelegge konkurranseevnen

08. juni 2018

– Islandsk Acer-medlemskap medfører en betydelig risiko for Islands økonomi og vår levestandard, sier Bjarni Jónsson.

Nei til EU med stand på årsmøtet i Norges Bondelag.

07. juni 2018

Nei til EU i samarbeid med Oppland Nei til EU var på plass med stand på årsmøtet i Norges Bondelag som ble avholdt på Lillehammer 6. og 7. juni.

Gjøvik og Toten Nei til EU med stand i Gjøvik

07. juni 2018

Gjøvik-Toten Nei til EU hadde stand i Storgata på Gjøvik lørdag 2. juni, kl. 11:00-14:00. De som betjente stand’n var Arne Strandlie, Asgeir Standlie og Jørn Grøtberg.

Marsjerer i takt med EUs forsvarspakt

07. juni 2018

Forsvarspakten Pesco er under rask oppbygging. Regjeringa vil ha Norge tettest mulig på EUs militære samarbeid, på tross av at forsvarspolitikken ikke er del av EØS-avtalen.

Skattejakt i Nei til EUs arkiv

06. juni 2018

Liker du å bla i gamle bøker og dokumenter? Nei til EU trenger hjelp til å sortere arkivet, og søker etter historieinteresserte frivillige.

– Nesten alle islendinger er mot overføring av makt til Acer

05. juni 2018

– For det store flertallet er det egentlig ganske likegyldig om små nasjoner overhodet eksisterer eller ikke, sier Haraldur Ólafsson, leder av nei-organisasjonen Heimssýn i denne videoen.

Uka som gikk: EU provoserer i Italia

01. juni 2018

Statsminister Erna Solberg skal til London for å snakke om brexit. Regjeringsforhandlinger og provokasjoner fra EU-toppen Jean-Claude Juncker skaper bråk i Italia.