Tett samarbeid mellom Nei til EU og Folkebevægelsen mod EU

Lørdag 2. juni mottok Nei til EU en delegasjon fra sin danske søsterorganisasjon Folkebevægelsen mod EU. Organisasjonene er gode venner som samarbeider og utveksler kunnskap og erfaringer.

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland ønsket de danske vennene velkommen.

Dag Lave Ditte Kathrine
Dag Seierstad, Lave Broch, Ditte Staun og Kathrine Kleveland snakker sammen under felles-seminaret.

– Det var en glede å tilbringe en lørdag sammen med danske neivenner fra Folkebevægelsen mod EU. Først hadde vi innlegg og diskusjoner i Bondelagets møtelokaler i Hollendergata, blant annet fra Ungdom mot EU, før vi besøkte Stortinget der Heming Olaussen fra SV og Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet tok i mot. De to har jo vært Nei til EU-ledere før meg, sier Kathrine.

Eirik Fenstad Thorbjørnsen, som er nyvalgt leder i Ungdom mot EU, holdt en innledning om det unge nei.

– Vi engasjerer unge i alderen 12 til 30 år. Å engasjere ungdom  er viktig, og en av de beste måtene å engasjere ungdom er ved å ha det gøy samtidig, som ferie med politisk påfyll, sa han.

– Nå engasjerer vi oss i jernbanepakke 4. Vi ønsker å få engasjementet for EU-saken opp, blant annet ved å snakke om sosial dumping, sa Fenstad Thorbjørnsen.

Godt samarbeid

Takk til Lave
Lave Broch fra Folkebevægelsen fikk en t-skjorte som takk for det gode samarbeidet.

Kathrine Kleveland viste til at Nei til EU og Folkebevægelsen har et tett samarbeid.

– Våre to organisasjoner har hatt et godt samarbeid i mange år. Nei til EU bidro foran folkeavstemningen i 2015. Morten skrev artikkel om det norske justissamarbeidet med EU til et hefte/antologi som Ny agenda utga.

– Vi har ellers bidratt med fakta om Norges situasjon utenfor EU, for eksempel myteknusing om hvor mye vi betaler i EØS-midler, som tross alt er vesentlig mindre enn danskenes bidrag som EU-medlem.

– Dere i Folkebevægelsen mod EU, og særlig Lave Broch, har vært en god og viktig bidragsyter flere ganger til våre Vett-hefter og årbøker, enten det er om EFTA, det danske grunnlovssøksmålet eller nå i den siste årboken om perspektiver på EUs utvikling.

– Folkebevægelsen har også ved flere anledninger tatt i mot oss på besøk i EU-parlamentet i Brussel. Det har gitt oss innblikk og forfriskende kritisk blikk fra innsiden.

Og Folkebevægelsen mod EU oppnår også konkrete resultat av sitt arbeid.

– I avisa Nationen kunne vi lese i går at det fortsatt er klart flertall for å beholde deres unntak eller forbehold dere som medlemsland i EU, og at 60 prosent ikke vil ha euro.  

– Vi kommer til å holde kontakt

Ønsker mer samarbeid framover 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folkebevægelsen og Nei til EU-seminar
Felles seminar mellom Nei til EU og Folkebevægelsen mod EU.

– Jeg startet med å snakke om samarbeid vi har gjort. Nå vil jeg avslutte med å åpne for at vi kan bidra når dere skal i kampanje for å fortsette i EU-parlamentet, sier Kleveland.

– Er det noe vi kan gjøre for Folkebevægelsen i relasjon til EU-parlamentsvalget i mai 2019, så vil vi gjerne høre det!

Bilde i toppen: En stor delegasjon fra Folkebevægelsen mod EU besøkte 2. juni Stortinget sammen med Kathrine Kleveland og ble tatt i mot av Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet og Heming Olaussen fra SV. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Heller livbåt enn lekter

17. aug. 2018

Det er bedre med en livbåt med eget ror enn en lekter som henger viljeløst på slep etter EU-skuta.

– Acer-debatten har gitt oss ny sjølvtillit

17. aug. 2018

Thomas Haug hugsar OL på Lillehammer betre enn EU-kampen i 1994. No er han ny generalsekretær i Nei til EU. I dag er han gjest i Helgepraten i Nationen.

Jernbanesikkerhet og suverenitet er verdispørsmål

16. aug. 2018

Den fjerde jernbanepakka fra EU handler ikke om jernbanereformen. Den handler om vår rett til å styre norsk jernbanepolitikk og til å stille høye nasjonale sikkerhetskrav.

Jernbaneveto er et verdispørsmål

16. aug. 2018

Knut Arild Hareide (KrF) vil styrke tilliten til EØS. Da må partiet bruke vetoretten mot EUs jernbanepakke.

Kathrine Klevelands appell under Arendalsuka

15. aug. 2018

– Neste år er det 25 år siden nei-seieren i 1994. Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell under Arendalsuka.

Stor EU-motstand nesten 25 år etter EU-kampen

13. aug. 2018

Neste år er det 25 år siden stemmeberettigede nordmenn sa nei til EU. Med 70 prosent EU-motstand i folket ligger en ny avstemning langt inn i fremtiden, heter det i Bergensavisen 12. august.

Uka som gikk: Landbruket stanger mot EØS

10. aug. 2018

Storstilt import av storfekjøtt fra EU kan gi konkurser i norsk landbruk etter tørkesommeren. Samtidig fortsetter regjeringen sitt rekordforsøk i suverenitetsavståelse, og vil la overvåkingsorganet ESA bøtelegge firma i Norge.

Handlekraftig EU-direktiv

09. aug. 2018

Til alle plastprodusenter: betal både for innsamling og sluttbehandling av plastavfall!

EUs innvandringskrig

08. aug. 2018

Skal produsenter av sikkerhetsteknologi avgjøre hvordan Europas yttergrenser sikres best?

Hilsningstale til bygdeungdommens årsmøte

16. juli 2018

Styremedlem Per Inge Bjerknes holdt denne hilsningstalen på vegne av Nei til EU på Bygdeungdomslagets årsmøte.

Hva brexit lærer oss om selvrespekt

12. juli 2018

Vi skal vise respekt for EU. Men framfor alt skal vi ha selvrespekt!

Erna Solberg over alle stolper

10. juli 2018

«EØS-avtalen er en stolpe i norsk politikk», insisterer Erna Solberg. Hun forbigår at vetoretten er en hovedstolpe i den samme EØS-avtalen.