Tett samarbeid mellom Nei til EU og Folkebevægelsen mod EU

Lørdag 2. juni mottok Nei til EU en delegasjon fra sin danske søsterorganisasjon Folkebevægelsen mod EU. Organisasjonene er gode venner som samarbeider og utveksler kunnskap og erfaringer.

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland ønsket de danske vennene velkommen.

Dag Lave Ditte Kathrine
Dag Seierstad, Lave Broch, Ditte Staun og Kathrine Kleveland snakker sammen under felles-seminaret.

– Det var en glede å tilbringe en lørdag sammen med danske neivenner fra Folkebevægelsen mod EU. Først hadde vi innlegg og diskusjoner i Bondelagets møtelokaler i Hollendergata, blant annet fra Ungdom mot EU, før vi besøkte Stortinget der Heming Olaussen fra SV og Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet tok i mot. De to har jo vært Nei til EU-ledere før meg, sier Kathrine.

Eirik Fenstad Thorbjørnsen, som er nyvalgt leder i Ungdom mot EU, holdt en innledning om det unge nei.

– Vi engasjerer unge i alderen 12 til 30 år. Å engasjere ungdom  er viktig, og en av de beste måtene å engasjere ungdom er ved å ha det gøy samtidig, som ferie med politisk påfyll, sa han.

– Nå engasjerer vi oss i jernbanepakke 4. Vi ønsker å få engasjementet for EU-saken opp, blant annet ved å snakke om sosial dumping, sa Fenstad Thorbjørnsen.

Godt samarbeid

Takk til Lave
Lave Broch fra Folkebevægelsen fikk en t-skjorte som takk for det gode samarbeidet.

Kathrine Kleveland viste til at Nei til EU og Folkebevægelsen har et tett samarbeid.

– Våre to organisasjoner har hatt et godt samarbeid i mange år. Nei til EU bidro foran folkeavstemningen i 2015. Morten skrev artikkel om det norske justissamarbeidet med EU til et hefte/antologi som Ny agenda utga.

– Vi har ellers bidratt med fakta om Norges situasjon utenfor EU, for eksempel myteknusing om hvor mye vi betaler i EØS-midler, som tross alt er vesentlig mindre enn danskenes bidrag som EU-medlem.

– Dere i Folkebevægelsen mod EU, og særlig Lave Broch, har vært en god og viktig bidragsyter flere ganger til våre Vett-hefter og årbøker, enten det er om EFTA, det danske grunnlovssøksmålet eller nå i den siste årboken om perspektiver på EUs utvikling.

– Folkebevægelsen har også ved flere anledninger tatt i mot oss på besøk i EU-parlamentet i Brussel. Det har gitt oss innblikk og forfriskende kritisk blikk fra innsiden.

Og Folkebevægelsen mod EU oppnår også konkrete resultat av sitt arbeid.

– I avisa Nationen kunne vi lese i går at det fortsatt er klart flertall for å beholde deres unntak eller forbehold dere som medlemsland i EU, og at 60 prosent ikke vil ha euro.  

– Vi kommer til å holde kontakt

Ønsker mer samarbeid framover 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folkebevægelsen og Nei til EU-seminar
Felles seminar mellom Nei til EU og Folkebevægelsen mod EU.

– Jeg startet med å snakke om samarbeid vi har gjort. Nå vil jeg avslutte med å åpne for at vi kan bidra når dere skal i kampanje for å fortsette i EU-parlamentet, sier Kleveland.

– Er det noe vi kan gjøre for Folkebevægelsen i relasjon til EU-parlamentsvalget i mai 2019, så vil vi gjerne høre det!

Bilde i toppen: En stor delegasjon fra Folkebevægelsen mod EU besøkte 2. juni Stortinget sammen med Kathrine Kleveland og ble tatt i mot av Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet og Heming Olaussen fra SV. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nei til EU og Ungdom mot EU på skolebesøk på Jessheim

23. jan. 2019

Onsdag tok Nei til EU, sammen med Ungdom mot EU, turen ut til Jessheim videregående skole for å snakke om EU og EØS med elevene på skolens splitter nye Europa-linje.

EU vil ha torsken vår uansett

22. jan. 2019

Det er merkelig at fisk, som i all hovedsak ikke er omfattet av EØS-avtalen, nå blir gjort til viktigste argument for å beholde avtalen.

NtEU Fakta: EØS og fiskerinæringa

21. jan. 2019

Fiskerinæringa omfattes bare delvis av EØS-avtalen, men det har likevel kommet en rekke EU-tilpasninger og EØS har svekket den nasjonale styringen av oppdrettsnæringen.

25 år med EØS og 25 år med nei til EU

18. jan. 2019

Ved inngangen av dette året for 25 år siden, trådte EØS-avtalen i kraft. Mot slutten av året vil vi kunne markere at det er 25 år siden folket sa nei i folkeavstemningen om EU-medlemskapet 28. november 1994.

Kun et tidsspørsmål?

18. jan. 2019

For Norges eldste politiske parti har EU vært en kilen sak i fem tiår. Det kiler fortsatt.

Eksisterer det alternativer til dagens EØS avtale?

16. jan. 2019

I år er det 25 år siden Norge sa nei til EU medlemskap for andre gang. I stedet for medlemskap i EU kom EØS avtalen. En avtale som ble utarbeidet i 1992 og trådte i kraft fra 1 januar 1994, og var ment å være inngangsporten for Norge med mål om fullt medlemskap i EU. Dette til tross for folkets nei ved folkeavstemninger.

NHO-kamporganisasjon for EØS-avtalen

15. jan. 2019

NHO sine direktører rundt om i Norge har fått kalde føtter, fordi vi er stadig flere som ønsker at landet skal styres av oss sjøl og våre egne demokratiske institusjoner.

Bokomtale: EU sett fra venstre

14. jan. 2019

Den europeiske venstresida må kvitte seg med fantasien om at EU består av nøytrale institusjoner som kan fylles med en alternativ politikk til den rådende nyliberalismen. Det mener økonomen Costas Lapavitsas.

Flere fylkesting advarer mot jernbanepakke IV

11. jan. 2019

Fem sentrale jernbanefylker advarer Stortinget mot å innføre EUs fjerde jernbanepakke.

Nei til EU sender åpent brev til KrF

09. jan. 2019

– Nei til EU har sendt et åpent brev om Grunnloven og EØS til Kristelig Folkeparti som nå sitter i regjeringsforhandlinger, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Åpent brev til KrF-forhandlerne på Hadeland

09. jan. 2019

På vegne av Nei til EU tillater jeg meg å gi forhandlingsdelegasjonen noen god råd med på veien, siden grunnfjellet i KrF er solide EU-motstandere, skriver Kathrine Kleveland i dette åpne brevet.

Nytt Vett-hefte: Har EU lært av finanskrisa?

07. jan. 2019

EU har som mål å oppnå en «ekte» finansiell union innen 2025.