Tett samarbeid mellom Nei til EU og Folkebevægelsen mod EU

Lørdag 2. juni mottok Nei til EU en delegasjon fra sin danske søsterorganisasjon Folkebevægelsen mod EU. Organisasjonene er gode venner som samarbeider og utveksler kunnskap og erfaringer.

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland ønsket de danske vennene velkommen.

Dag Lave Ditte Kathrine
Dag Seierstad, Lave Broch, Ditte Staun og Kathrine Kleveland snakker sammen under felles-seminaret.

– Det var en glede å tilbringe en lørdag sammen med danske neivenner fra Folkebevægelsen mod EU. Først hadde vi innlegg og diskusjoner i Bondelagets møtelokaler i Hollendergata, blant annet fra Ungdom mot EU, før vi besøkte Stortinget der Heming Olaussen fra SV og Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet tok i mot. De to har jo vært Nei til EU-ledere før meg, sier Kathrine.

Eirik Fenstad Thorbjørnsen, som er nyvalgt leder i Ungdom mot EU, holdt en innledning om det unge nei.

– Vi engasjerer unge i alderen 12 til 30 år. Å engasjere ungdom  er viktig, og en av de beste måtene å engasjere ungdom er ved å ha det gøy samtidig, som ferie med politisk påfyll, sa han.

– Nå engasjerer vi oss i jernbanepakke 4. Vi ønsker å få engasjementet for EU-saken opp, blant annet ved å snakke om sosial dumping, sa Fenstad Thorbjørnsen.

Godt samarbeid

Takk til Lave
Lave Broch fra Folkebevægelsen fikk en t-skjorte som takk for det gode samarbeidet.

Kathrine Kleveland viste til at Nei til EU og Folkebevægelsen har et tett samarbeid.

– Våre to organisasjoner har hatt et godt samarbeid i mange år. Nei til EU bidro foran folkeavstemningen i 2015. Morten skrev artikkel om det norske justissamarbeidet med EU til et hefte/antologi som Ny agenda utga.

– Vi har ellers bidratt med fakta om Norges situasjon utenfor EU, for eksempel myteknusing om hvor mye vi betaler i EØS-midler, som tross alt er vesentlig mindre enn danskenes bidrag som EU-medlem.

– Dere i Folkebevægelsen mod EU, og særlig Lave Broch, har vært en god og viktig bidragsyter flere ganger til våre Vett-hefter og årbøker, enten det er om EFTA, det danske grunnlovssøksmålet eller nå i den siste årboken om perspektiver på EUs utvikling.

– Folkebevægelsen har også ved flere anledninger tatt i mot oss på besøk i EU-parlamentet i Brussel. Det har gitt oss innblikk og forfriskende kritisk blikk fra innsiden.

Og Folkebevægelsen mod EU oppnår også konkrete resultat av sitt arbeid.

– I avisa Nationen kunne vi lese i går at det fortsatt er klart flertall for å beholde deres unntak eller forbehold dere som medlemsland i EU, og at 60 prosent ikke vil ha euro.  

– Vi kommer til å holde kontakt

Ønsker mer samarbeid framover 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folkebevægelsen og Nei til EU-seminar
Felles seminar mellom Nei til EU og Folkebevægelsen mod EU.

– Jeg startet med å snakke om samarbeid vi har gjort. Nå vil jeg avslutte med å åpne for at vi kan bidra når dere skal i kampanje for å fortsette i EU-parlamentet, sier Kleveland.

– Er det noe vi kan gjøre for Folkebevægelsen i relasjon til EU-parlamentsvalget i mai 2019, så vil vi gjerne høre det!

Bilde i toppen: En stor delegasjon fra Folkebevægelsen mod EU besøkte 2. juni Stortinget sammen med Kathrine Kleveland og ble tatt i mot av Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet og Heming Olaussen fra SV. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Gratulerer med dagen! 

26. april 2024

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.