Uka som gikk: Et kvart hundreår med EØS, og debatten fortsetter

Denne uken var det 25 år siden Stortinget godkjente EØS-avtalen. Landsmøtet i Fagforbundet debatterte avtalen, etter luftige løfter fra Gahr-Støre.

Nei til EU advarer mot snikinnføring av EU. Nei til EU mener de stadig mer hyppige maktoverføringene til EU gjør at vi nærmer oss det EU vi sa nei til i 1972 og 1994, heter det i et Nationen-intervju med Kathrine Kleveland og Morten Harper fra Nei til EU i anledning lanseringen av EØS-meldingen del 2 25 år med EØS. Dessverre er artikkelen bak en betalingsmur. Du kan også lese meir om EØS-meldinga her.

700 sjøfolk mister jobben – bakom ligger EØS-avtalen. ESA vil ha opphevet regelen i som nekter rederi med faste ruter mellom norsk og utenlandsk havn å registrere seg i NIS, (Norsk Internasjonalt Skipsregister). Regjeringen vil ikke åpne NIS for alle rutegående fartøy. Forslaget er å slippe til ferjer med overnatting og minst 175 nautiske mil mellom norsk og utenlandsk havn. Det er dette forslaget som kommer i Statsbudsjettet nå og som fører til at 700 sjøfolk regner med å bli erstattet av utenlandske til 40 kr. timen. Dominospillet er i gang med EUs spilleregler.

Landsmøte i Fagforbundet
Jonas Gahr Støres lovte landsmøtet i Fagforbundet tøffere linje mot EØS. Ap sier nei til europeiske føringer som overprøver opparbeidede rettigheter i norsk arbeidsliv. Løftet er aldri omsatt i praksis. Og det er på overtid. EU har fremmet 11.000 direktiver som gjelder for Norge, men har til gode å se et veto fra Norge, skriver Nationen på lederplass.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre talte til Fagforbundets landsmøte i Oslo tirsdag, og forsvarte EØS-avtalen. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ga Fagforbundets landsmøte klar beskjed om at EØS-avtalen ikke bør skrotes. Forbundet drøfter avtalen tirsdag.

EØS-avtalens fremtid blir tema på Fagforbundets landsmøte. Noen foreslår å gå inn for utmelding av EØS, mens landsstyret går inn for å fjerne forbundets nåværende programformulering om at EØS må ut av norsk arbeidsliv. Fagforbundet tar EØS-avtalen inn i varmen igjen I fire år har Fagforbundet ment at EØS-avtalen må ut av norsk arbeidsliv. Når debatten om programmet for kommende fireårsperiode starter tirsdag, har ledelsen foreslått å fjerne det.

Ny EU- og EØS-minister
Vi trodde vi vi skulle bli kvitt denne ministerposten, men det ser ikke slik ut. Vi får likevel håpe at ministerskiftet byr på en mer nyansert EØS-debatt. Ifølge flere medier får ikke Ap og Sp det som de vil: Marit Berger Røsland (H) er klar til å overta som EØS- og EU-minister etter Frank Bakke-Jensen (H).  

Gryende sprekker i EU-siden i brexit-forhandlingene
Voksende brexitfrustrasjon før EU-toppmøte. Stressnivået er på vei opp i brexitsamtalene. Det merkes når EUs ledere nå skal gjøre opp status for første gang siden forhandlingsstart.  Politico antyder at EUs samlede front overfor britene kan ha begynt å slå sprekker foran toppmøtet. Mens Tyskland og Frankrike ønsker en hard linje, foretrekker land som Italia, Litauen og Nederland å gå mykere fram, ifølge Politicos kilder.

Lekkasje fra det tyske utenriksdepartementet viser at man arbeider med forslag til avtale om EUs forhold til Storbritannia etter brexit. Tyskland ønsker en "omfattende handelsavtale", skriver Bloomberg .

Andre saker
En rekke organisasjoner står sammen om et krav til EU-kommisjonen om å fjerne en bestemmelse i forslaget til opphavsrettsdirektiv som vil bety overvåking og filtrering av innhold på internett. De over 50 organisasjonene mener dette bryter med grunnleggende menneskerettigheter.

EU-parlamentet vedtar utfasing av glyfosat. Miljøkomiteen i EU-parlamentet sender et sterkt signal til EU-kommisjonen, som skal avgjøre glyfosatets framtid til uka.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.