Skjermbilde fra samtale mellom Susanna Dyre-Greensite, forperson i Folkebevægelsen mod EU, og Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU.

Venter framgang for ytre høyre-partier

Den danske Folkebevægelsen mod EU venter at ytre høyre vil gå kraftig fram i EU-parlamentsvalget 6.–9. juni, i en valgkamp som har handlet mest om forsvars- og sikkerhetspolitikk.  

– Det har vært en underlig debatt om EU-valget i Danmark. De fleste kandidater er enige om retningen EU skal gå i, som er en satsing på forsvar og klima. En partilederdebatt i går ble en debatt om danske spørsmål, og EU-dimensjonen drukner, sa forperson Susanna Dyre-Greensite i danske Folkebevægelsen mod EU.

Hun deltok i en direktesendt samtale med utredningsleder Morten Harper i Nei til EU 5. juni. 

– De største spørsmålene i EU-valget nå er forsvars- og sikkerhetspolitikk, om EU skal spille en militær rolle. Andre viktige saker er klima og kunstig intelligens. Folkebevægelsen er kritiske til retningen EU går i, og mener EU lager politikk ut fra hva som tjener forsvarsindustrien mer enn hva som tjener freden. 

Framgang for ytre høyre 

– Det ser ut som den ytterste høyrefløyen går fram i EU, men i Danmark er det annerledes. SF (tilsvarer SV) og Socialdemokratiet ser ut til å gjøre det bra, sa hun. 

– Vi kan komme til å se endring på migrasjonspolitikken dersom ytterste høyresiden går fram. Vi kan også se for oss at ytterste høyre ser til venstresiden for å få flertall. EU-demokratiet fungerer på en veldig underlig måte, sa hun. 

Lav valgdeltakelse 

Folkebevægelsen mod EU er kritiske til rollen til EU-parlamentet. 

– EU-parlamentet er et pseudo-parlament. Mange er disillusjonerte om hele systemet og har ikke lyst til å gå og stemme, sa hun. 

– Jeg tror vi vil se en lav valgdeltakelse. I Danmark bruker vi å ligge over gjennomsnittet i EU, men gjennomsnittet i EU er veldig lavt. Sist gikk det litt fram, men nå er EU-valget ikke nært i tid til Folkestingsvalget, så jeg tror deltakelsen blir lav.

Folkebevægelsen sine grunner til å arbeide for at Danmark skal gå ut av EU er de samme som Nei til EUs hovedargumenter. 

– Våre grunner til å si nei er folkestyre, solidaritet og miljø. Vi mener folkestyret er det viktigste argumentet for å gå ut av EU. EU lukker seg om seg selv og representerer en stygg nasjonalisme, bare på et høyere nivå. 

Folkebevægelsen har vært representert i EU-parlamentet i flere perioder, men nå har kravene til å stille liste blitt mye strengere. 

– Det er veldig vanskelig å stille til valg i Danmark. For å få stille må Folkebevægelsen samle inn 70 000 verifiserte underskrifter, noe vi ikke har mulighet til. 

Euroforbeholdet kan komme opp igjen 

Danmark sa nei til euroen i en folkeavstemning i 2000. Etter det har det vært lite debatt om euro-spørsmålet. Det kan endre seg framover.

– Er Danmarks forbehold om euro et tema i valgkampen? 

– Ja-politikerne som gjerne vil ha euro har holdt en lav profil, men nå har flere parti tatt til orde for folkeavstemning om euroen igjen. Jeg tror det kan komme en folkeavstemning i løpet av de nærmeste årene. Heldigvis er euroen veldig upopulær i Danmark. 

Stort bilde i toppen: Skjermbilde fra samtale mellom Susanna Dyre-Greensite, forperson i Folkebevægelsen mod EU, og Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Aprilsnarr i januar  

02. des. 2024

EU må kunne sies å være på nedtur – og rystes av de nye høyrepartiene.  Jeg synes derfor at påstanden om «det sosiale EU» som aprilsnarr er en god metafor. 

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

Flertallet fikk rett

25. nov. 2024

Vi stemte nei til EU-medlemskap, men hva skjedde med folkestyre, miljø og solidaritet?

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.  

Vi er nok utafor EU i 2054 også

19. nov. 2024

Ja-sida er desperate med sitt revansjeprosjekt: Norge inn i EU. Men velgerne lar seg verken lokke eller true.

Vett 2 2024 EU er ikke all verden

01. nov. 2024

30 år etter at flertallet sa nei til norsk EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994, undersøker dette Vett-heftet EUs politikk i dag på viktige internasjonale spørsmål. Verden er fortsatt større enn EU.

Et dansk blikk på EUs militære ambisjoner

28. okt. 2024

Valgresultatet til EU-parlamentet kommer ikke til å påvirke forsvarspolitikken i særlig grad. Dette er fordi EU-parlamentet faktisk ikke har noen direkte innflytelse på EUs forsvarspolitikk.

Fred uten folkestyre?

28. okt. 2024

Norge har et omfattende internasjonalt samarbeid om sikkerhet, også med EU. I en urolig verden har Norge utenfor EU bedre forutsetninger for å bidra til fred og forsoning.

EU taper konkurransekraft

28. okt. 2024

EUs økonomiske styrke har blitt dramatisk svekket i forhold til Kina og USA. Mottiltakene som lanseres vil svekke folkestyre og handlingsrom.

Et nei til EU for klima og miljøet

28. okt. 2024

Verden må gjennom store endringer for å ta vare på naturen og klimaet. Klimapolitikken må forankres i folkelig støtte og medbestemmelse for at vi skal få til endringene.