Skjermbilde fra samtale mellom Susanna Dyre-Greensite, forperson i Folkebevægelsen mod EU, og Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU.

Venter framgang for ytre høyre-partier

Den danske Folkebevægelsen mod EU venter at ytre høyre vil gå kraftig fram i EU-parlamentsvalget 6.–9. juni, i en valgkamp som har handlet mest om forsvars- og sikkerhetspolitikk.  

– Det har vært en underlig debatt om EU-valget i Danmark. De fleste kandidater er enige om retningen EU skal gå i, som er en satsing på forsvar og klima. En partilederdebatt i går ble en debatt om danske spørsmål, og EU-dimensjonen drukner, sa forperson Susanna Dyre-Greensite i danske Folkebevægelsen mod EU.

Hun deltok i en direktesendt samtale med utredningsleder Morten Harper i Nei til EU 5. juni. 

– De største spørsmålene i EU-valget nå er forsvars- og sikkerhetspolitikk, om EU skal spille en militær rolle. Andre viktige saker er klima og kunstig intelligens. Folkebevægelsen er kritiske til retningen EU går i, og mener EU lager politikk ut fra hva som tjener forsvarsindustrien mer enn hva som tjener freden. 

Framgang for ytre høyre 

– Det ser ut som den ytterste høyrefløyen går fram i EU, men i Danmark er det annerledes. SF (tilsvarer SV) og Socialdemokratiet ser ut til å gjøre det bra, sa hun. 

– Vi kan komme til å se endring på migrasjonspolitikken dersom ytterste høyresiden går fram. Vi kan også se for oss at ytterste høyre ser til venstresiden for å få flertall. EU-demokratiet fungerer på en veldig underlig måte, sa hun. 

Lav valgdeltakelse 

Folkebevægelsen mod EU er kritiske til rollen til EU-parlamentet. 

– EU-parlamentet er et pseudo-parlament. Mange er disillusjonerte om hele systemet og har ikke lyst til å gå og stemme, sa hun. 

– Jeg tror vi vil se en lav valgdeltakelse. I Danmark bruker vi å ligge over gjennomsnittet i EU, men gjennomsnittet i EU er veldig lavt. Sist gikk det litt fram, men nå er EU-valget ikke nært i tid til Folkestingsvalget, så jeg tror deltakelsen blir lav.

Folkebevægelsen sine grunner til å arbeide for at Danmark skal gå ut av EU er de samme som Nei til EUs hovedargumenter. 

– Våre grunner til å si nei er folkestyre, solidaritet og miljø. Vi mener folkestyret er det viktigste argumentet for å gå ut av EU. EU lukker seg om seg selv og representerer en stygg nasjonalisme, bare på et høyere nivå. 

Folkebevægelsen har vært representert i EU-parlamentet i flere perioder, men nå har kravene til å stille liste blitt mye strengere. 

– Det er veldig vanskelig å stille til valg i Danmark. For å få stille må Folkebevægelsen samle inn 70 000 verifiserte underskrifter, noe vi ikke har mulighet til. 

Euroforbeholdet kan komme opp igjen 

Danmark sa nei til euroen i en folkeavstemning i 2000. Etter det har det vært lite debatt om euro-spørsmålet. Det kan endre seg framover.

– Er Danmarks forbehold om euro et tema i valgkampen? 

– Ja-politikerne som gjerne vil ha euro har holdt en lav profil, men nå har flere parti tatt til orde for folkeavstemning om euroen igjen. Jeg tror det kan komme en folkeavstemning i løpet av de nærmeste årene. Heldigvis er euroen veldig upopulær i Danmark. 

Stort bilde i toppen: Skjermbilde fra samtale mellom Susanna Dyre-Greensite, forperson i Folkebevægelsen mod EU, og Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Naturens nei

01. juli 2024

EUs nye femårsstrategi viser hvorfor miljøargumentene mot EU er styrket siden 1994.

Høyresving i EU-parlamentet

21. juni 2024

EU-parlamentsvalget 2024 og hva det kan bety for EUs politikk de neste årene.

Parlament uten stemmer

17. juni 2024

Hva er legitimiteten til EU-parlamentet som folkevalgt forsamling når halvparten av velgerne ikke stemmer?

EU-borgerne vendte ryggen til EU-valget 

10. juni 2024

Deltagelsen i valget til EU-parlamentet ble igjen svært lavt. Nesten halvparten av velgerne unnlot å bruke stemmeretten. 

Foran valget til EU-parlamentet

31. mai 2024

Hvilken rolle spiller EU-parlamentet, og hva er forventningene til valget sett fra Danmark? Se webinaret onsdag 5. juni klokka 11.00 her!

Byrået for demokrati

21. mai 2024

Tanken om å styrke folkestyret i Europa gjennom enda et byråkratisk organ har mange motsetninger.

Farvel, Paris

07. mai 2024

EUs nye kuttpolitikk stanser klimatiltak og baner vei for Marine Le Pen.

EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt

03. mai 2024

I en tid med menneskerettighetsbrudd, krig og klimakrise. Er dette virkelig tidspunktet hvor EU skal gjøre det enda vanskeligere å søke asyl?

Norsk sikkerhet og det norske fredsarbeidet ivaretas best utenfor EU 

29. april 2024

Utenfor EU har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser. På den måten kan vi jobbe mot folkemord og for sivilbefolkningens interesser. 

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.

Grønn pakt i fare

14. mars 2024

Det er ikke klimamålene, men metodene bak dem som gjør at EUs grønne skifte kjører seg fast.