Norges deltakelse i EUs indre marked påvirker kvinners muligheter på arbeidsmarkedet og kvinners inntektsutvikling.
Heftet «Arbeidsliv for kvinner i Norge og EU» tar opp en rekke sider ved kvinners situasjon. Det viser hvordan sosial dumping slett ikke er noe som er forbeholdt mannsyrker.
Barnehageplasser og pappaperm er områder der Norge skiller seg fra de fleste EU-land. Men det er heller ikke grunn til for mye norsk selvskryt. Gjennom EØS får EU får større og større innflytelse på norsk sosialpolitikk, lovgivning, arbeidsliv og velferd.
EU taler med to tunger
Alt som kommer fra EU er ikke nødvendigvis dårlig, men EU snakker alltid med to tunger. Direktiver og forordninger skal bidra til å sikre kvinnenes rettigheter på arbeidsmarkedet. Men gode arbeidsbetingelser, lønnsvilkår, velferdsordninger og likestilling får aldri komme i veien for målet om et mest mulig «mobilt» og «fleksibelt» arbeidsmarked. Heller ikke for kvinner.
Virkningene av den ti år lange krisa i EU har gått særlig hardt ut over kvinnene. I en lengre artikkel forklarer Pyper Ludlow hvordan denne sosiale krisa konkret arter seg for kvinner i Irland. Ludlow var en av innlederne på Nei til EUs kvinnekonferanse i 2017.
Presset fra ytre høyre
Ikke bare økonomisk, men også kulturelt og ideologisk, øker presset mot kvinnene. Karianne Hagen Wendt belyser i sin artikkel hvordan de framvoksende høyrepopulistiske bevegelsene er en trussel mot likestilling og solidaritet i Europa.
Heftet er allsidig og uunnværlig for den som er opptatt av velferd, lønn, kjønn og likestilling. Det er produsert av kvinneutvalget i Nei til EU med utvalgsleder Margaret Eide Hillestad som redaktør.
Du kan bestille fra vår nettbutikk eller laste ned heftet her (2,3 Mb).