Ny leder i Finnmark Nei til EU

Britha Marie Stavang Berg ble valgt til leder i Finnmark Nei til EU på årsmøte i Lakselv 8. september. Sammen med seg får hun et godt styre med både nye og gjenvalgte styremedlemmer.

Årsmøtet ble holdt i vakker høstsol på Lakselv Hotell. Fungerende leder i Finnmark Nei til EU Torhild Ackermann ønsket velkommen, og møteleder Cecilie Hansen ledet årsmøtet.

Etter gjennomført årsmøte var det to innledninger som del av et åpent møte. Leder i Norges Kystfiskarlag, og leder i fiskeripolitisk utvalg i Nei til EU Arne Pedersen var først ut, og holdt innledning om fiskeripolitikk og EØS.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arne Pedersen Finnmark årsmøte
Arne Pedersen, leder i Kystfiskarlaget

Han startet med å si at det ligger et grunnlovsforslag i Stortinget om at den viltlevende fisken i norsk sone skal tilhøre det norske folk i fellesskap. 

Arne Pedersen sa også at Kystfiskarlaget bygger all praktisk politikk på at den viltlevende fisken skal gi arbeid og inntekt til den som bor langs kysten og pengene skal komme gjennom arbeid.

Pedersen var bekymret for at EØS-avtalen, som han kalte en livsfarlig avtale, og han mente vi hadde et storting som er villig til å ofre den viltlevende fisken til fordel for EØS-avtalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Styret Finnmark Nei til EU
Styret i Finnmark Nei til EU: Bak fra Venstre: Tore Jan Gjerpe, Tord Eskil Olsen, Olgeir Hansen, Kjell Olav Dypfest, Rolf Arne Nicolaisen. Foran Torhild Ackermann og Britha Marie Stavang Berg

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, startet sitt innlegg med å si at det var så viktig å være rundt i hele landet, og flott å være i Finnmark igjen. Hun var i Kirkenes på årsmøtet for tre år siden.

Hun sa at det var spennende med Finnmark, et stort fylke med både potensiale og utfordringer, friske vindkast og sterke meninger ikke minst om regionreform og folkestyre, men at hun først og fremst skulle forholde seg til EU og EØS-relevante saker.

Deretter var hun innom status brexit.

– Blir det avtale eller ikke, og i tilfelle hva slags avtale? Blir det EØS eller ikke? Om britene skulle velge EØS, så vil vi se et EØS som endres på flere måter, og et land som garantert vil bruke vetomulighetene mer enn Norge har gjort. Storbritannia er også det største eksportmarkedet vårt som enkeltland, så vi følger nøye med, sa hun.

Tilbake til norsk EØS-debatt, der hun sa at hele EØS er i endring og vi er i ferd med å gå bort fra topilarsystemet der Norge som EØS-land skal forholde seg til ESA og EFTA i stedet for direkte til EU.

– For hvert byrå som opprettes og som Norge forholder seg til direkte og avgir suverenitet til, går vi bort fra topilarsystemet.

– EØS-avtalen er en udemokratisk avtale, og de mange overnasjonale byråene EU oppretter er problematisk for Norge. Nei til EU mener at Norges avståelse av suverenitet til EU, sist til energibyrået ACER i mars, er grunnlovsstridig, og har derfor vedtatt å samle inn midler med mål om rettslig prøving av dette.

Blant mange eksempler på EØS-avtalens daglige innvirkning på norsk samfunnsliv, var hun innom arbeidsliv, samferdsel, landbruk og fiske.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lisa Wensberg Finnmark
Lisa Wensberg holdt organisasjonskurs for Finnmark Nei til EU

– EØS-avtalen gir uholdbare forhold for transportnæringen med EUs nye mobilitetspakke som legger opp til et ubegrenset antall kabotasjeoppdrag over fem dager. Etter Yrkestransportloven er kabotasje i utgangspunktet forbudt i Norge. Men i praksis foregår det i stort omfang, både i lovlig og ulovlig form og er blitt synonymt med sosial dumping, kriminalitet og trafikkulykker.

– Det er uakseptabelt at EU bestemmer over Norge på så mange områder når folket har sagt – og fortsatt sier – nei til unionsmedlemskap, sa Kathrine Kleveland og avsluttet:

– Vi krever derfor at folkestyret respekteres og vil si opp EØS-avtalen! Neste år er det 25 år siden nei-seieren i 1994. Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU. Men dette må ikke bare bli ord som minner om gamle nei-seire. La oss fylle dem med innhold og holde nei-kampen levende!

Organisasjonsrådgiver Lisa Wensberg holdt organisasjonskolering for Finnmark Nei til EU søndag. Hun motiverte forsamlingen med sitt engasjerte innlegg, og fikk gode spørsmål og dialog med salen. Hun snakket om viktigheten både av god orden i det formelle, men også hvordan de kan drive verving og rekruttere til aktivitet. Hun gikk blant annet gjennom åtte steg for å forbedre organisasjonens evne til å rekruttere, aktivisere og beholde medlemmer.

Stort bilde i toppen: Britha Marie Stavang Berg er ny leder i Finnmark Nei til EU, her sammen med Kathrine Kleveland i Lakselv.

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Inderøy Nei til EU er stiftet

03. april 2025

På et stiftelsesmøte 20. mars ble Inderøy Nei til EU stiftet. På stiftelsesmøtet ble et styre valgt og som ledes av Anders Hals.

Inderøy Nei til EU er stiftet

02. april 2025

På et stiftelsesmøte 20. mars ble Inderøy Nei til EU stiftet. På stiftelsesmøtet ble et styre valgt og som ledes av Anders Hals.