Ny leder i Finnmark Nei til EU

Britha Marie Stavang Berg ble valgt til leder i Finnmark Nei til EU på årsmøte i Lakselv 8. september. Sammen med seg får hun et godt styre med både nye og gjenvalgte styremedlemmer.

Årsmøtet ble holdt i vakker høstsol på Lakselv Hotell. Fungerende leder i Finnmark Nei til EU Torhild Ackermann ønsket velkommen, og møteleder Cecilie Hansen ledet årsmøtet.

Etter gjennomført årsmøte var det to innledninger som del av et åpent møte. Leder i Norges Kystfiskarlag, og leder i fiskeripolitisk utvalg i Nei til EU Arne Pedersen var først ut, og holdt innledning om fiskeripolitikk og EØS.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arne Pedersen Finnmark årsmøte
Arne Pedersen, leder i Kystfiskarlaget

Han startet med å si at det ligger et grunnlovsforslag i Stortinget om at den viltlevende fisken i norsk sone skal tilhøre det norske folk i fellesskap. 

Arne Pedersen sa også at Kystfiskarlaget bygger all praktisk politikk på at den viltlevende fisken skal gi arbeid og inntekt til den som bor langs kysten og pengene skal komme gjennom arbeid.

Pedersen var bekymret for at EØS-avtalen, som han kalte en livsfarlig avtale, og han mente vi hadde et storting som er villig til å ofre den viltlevende fisken til fordel for EØS-avtalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Styret Finnmark Nei til EU
Styret i Finnmark Nei til EU: Bak fra Venstre: Tore Jan Gjerpe, Tord Eskil Olsen, Olgeir Hansen, Kjell Olav Dypfest, Rolf Arne Nicolaisen. Foran Torhild Ackermann og Britha Marie Stavang Berg

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, startet sitt innlegg med å si at det var så viktig å være rundt i hele landet, og flott å være i Finnmark igjen. Hun var i Kirkenes på årsmøtet for tre år siden.

Hun sa at det var spennende med Finnmark, et stort fylke med både potensiale og utfordringer, friske vindkast og sterke meninger ikke minst om regionreform og folkestyre, men at hun først og fremst skulle forholde seg til EU og EØS-relevante saker.

Deretter var hun innom status brexit.

– Blir det avtale eller ikke, og i tilfelle hva slags avtale? Blir det EØS eller ikke? Om britene skulle velge EØS, så vil vi se et EØS som endres på flere måter, og et land som garantert vil bruke vetomulighetene mer enn Norge har gjort. Storbritannia er også det største eksportmarkedet vårt som enkeltland, så vi følger nøye med, sa hun.

Tilbake til norsk EØS-debatt, der hun sa at hele EØS er i endring og vi er i ferd med å gå bort fra topilarsystemet der Norge som EØS-land skal forholde seg til ESA og EFTA i stedet for direkte til EU.

– For hvert byrå som opprettes og som Norge forholder seg til direkte og avgir suverenitet til, går vi bort fra topilarsystemet.

– EØS-avtalen er en udemokratisk avtale, og de mange overnasjonale byråene EU oppretter er problematisk for Norge. Nei til EU mener at Norges avståelse av suverenitet til EU, sist til energibyrået ACER i mars, er grunnlovsstridig, og har derfor vedtatt å samle inn midler med mål om rettslig prøving av dette.

Blant mange eksempler på EØS-avtalens daglige innvirkning på norsk samfunnsliv, var hun innom arbeidsliv, samferdsel, landbruk og fiske.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lisa Wensberg Finnmark
Lisa Wensberg holdt organisasjonskurs for Finnmark Nei til EU

– EØS-avtalen gir uholdbare forhold for transportnæringen med EUs nye mobilitetspakke som legger opp til et ubegrenset antall kabotasjeoppdrag over fem dager. Etter Yrkestransportloven er kabotasje i utgangspunktet forbudt i Norge. Men i praksis foregår det i stort omfang, både i lovlig og ulovlig form og er blitt synonymt med sosial dumping, kriminalitet og trafikkulykker.

– Det er uakseptabelt at EU bestemmer over Norge på så mange områder når folket har sagt – og fortsatt sier – nei til unionsmedlemskap, sa Kathrine Kleveland og avsluttet:

– Vi krever derfor at folkestyret respekteres og vil si opp EØS-avtalen! Neste år er det 25 år siden nei-seieren i 1994. Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU. Men dette må ikke bare bli ord som minner om gamle nei-seire. La oss fylle dem med innhold og holde nei-kampen levende!

Organisasjonsrådgiver Lisa Wensberg holdt organisasjonskolering for Finnmark Nei til EU søndag. Hun motiverte forsamlingen med sitt engasjerte innlegg, og fikk gode spørsmål og dialog med salen. Hun snakket om viktigheten både av god orden i det formelle, men også hvordan de kan drive verving og rekruttere til aktivitet. Hun gikk blant annet gjennom åtte steg for å forbedre organisasjonens evne til å rekruttere, aktivisere og beholde medlemmer.

Stort bilde i toppen: Britha Marie Stavang Berg er ny leder i Finnmark Nei til EU, her sammen med Kathrine Kleveland i Lakselv.

reLATERT

Se alle arrangementer

EU-domstolen bekrefter ACERs brede myndighet

13. mars 2023

ACER kan overprøve og treffe vedtak om alle sider ved en sak, også der de nasjonale reguleringsmyndighetene er enige seg imellom. EU-domstolen stadfester at energibyråets myndighet strekker seg mye lengre enn å avgjøre tvistepunkter mellom land. De ferske dommene styrker Nei til EUs anførsler i ACER-søksmålet.

RME-pålegg: Strømselskaper må bytte navn og logo for millioner

10. mars 2023

På grunnlag av regelverk i EUs tredje energimarkedspakke krever ACERs forlengede arm, reguleringsmyndigheten RME, at en rekke nettselskaper må endre navn eller logo, selv om de nettopp har gjort akkurat det.

– Bli med på kvinnedagen 8. mars!

06. mars 2023

Reidun Berntsen Heggen oppfordrer alle til å gå under parolen til «Kjerringer mot at EU skal styre strømmen» på kvinnedagen.

Energiduell på Grünerløkka

01. mars 2023

I overkant av 20 interesserte hadde møtt opp for å følge debatten om EUs energiunion –  dyrere strøm eller grønnere Europa. 

Medlems- og organisasjonsrådgiver (100 %) 

22. feb. 2023

**Avsluttet** Nei til EU søker engasjert organisasjonsrådgiver med ansvar for medlemsregister og vervetiltak i 100 % stilling. 

Omstridte boligkrav

22. feb. 2023

EU har kommet med nok et endringsforslag til bygningsenergidirektivet. Nå kommer det advarsler om dramatisk økte bokostnader. Vil direktivet redusere energiforbruket og kutte klimautslipp – og hvor godt passer reglene for norske hjem?

Strøm og samfunnsbygging

16. feb. 2023

For over 100 år sia ble det fattet kloke beslutninger i det som den gangen var en ung nasjon. En nasjon som på mange områder lå langt etter sine naboland.

Innspill til EØS-utvalget

03. feb. 2023

- EØS-avtalen har hatt betydelige konsekvenser for norsk energipolitikk, skriver Nei til EU i et innspill sendt til det regjeringsoppnevnte EØS-utvalget.

Orientering 1-2023

31. jan. 2023

Orientering, medlemsblad for Rogaland Nei til EU, nr. 1/2023

Kvikk og fiks

30. jan. 2023

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland har mye å lære av MacGyver.

Når EØS gir EU forsprang

17. jan. 2023

Hvilke partier vil ha forrang for norske tariffavtaler og norsk lovgivning i arbeidslivet vårt?

Nå er ACER-anken til Høyesterett levert

16. jan. 2023

– Vi har en forventning om å vinne frem med en avgjørelse fra Høyesterett som bidrar til at vi igjen kan få nasjonal politisk kontroll med kraften, uten det EU-styrte markedsregimet som har gitt oss en strømpriskrise, sier Nei til EU-leder Einar Frogner.