Espen Watne, nestleder i Rogaland Nei til EU.

Strømprisappell i Stavanger

Nestleder i Rogaland Nei til EU, Espen Watne, skulle holdt appell under en demonstrasjon mot de høye strømprisene i Stavanger torsdag kveld. På grunn av vind er den blitt avlyst. Appellen publiseres i stedet her.

Den har vært varslet, og nå har vi hatt den i snart to år. Solberg-regjeringen gjorde ingenting, og i to år nå har Støre-regjeringen fulgt etter med å snakke om tiltak, men ikke gjort noe som faktisk funke. Strømstøtten de skryter sånn av, hjelper ikke. Strømmen er likevel svindyr etter at strømstøtten er trukket ifra.

I dag får ikke den norske regjeringen lov å gripe inn og senke strømprisen. Det har EU-kommisjonen slått fast. Bare EU kan bestemme om det er lov å gripe inn i markedet for å dempe strømprisen. Nå er det EU-markedet – ikke det norske – som bestemmer strømprisen. Og bare EU bestemmer om det skal være lov å dempe den. Ikke engang vannkraften som bygget landet vårt og velferdsstaten vår kan vi bestemme over selv lenger.

Og ikke vet vi hvor inntektene havner, men vi vet at mye havner i skatteparadis. Hvordan kan det ha seg? Jo – fordi på Stortinget i 2018 vedtok de EU sin tredje energipakke – og med det overlot de energipolitikken til EU. De sa at energipakken var lite inngripende, derfor trengte de ikke følge Grunnlovens krav.

Vi ser i dag hvor «lite inngripende» det er. Og derfor har Nei til EU stevnet regjeringen for brudd på Grunnloven. Det skal opp i Høyesterett denne våren. EU-kommisjonen diskuterer tiltak for å dempe energiprisen på EU-markedet. Det hjelper ikke oss om EU senker strømprisene på EU-markedet. Norsk næringsliv kan bare konkurrere om vi får lavere strømpris enn EU.

Får vi ikke det, så vil arbeidsplassene bli flagget ut. Og hvorfor skal strømprisene ligge på flere kroner pr. kWh når produksjonskost ligger på 10–12 øre pr. kWh? Kraftverk, både vannkraft og vindkraft, strømsalgsselskap, Statnett, Nordpool, stat og kommuner – alle håver de inn vanvittige profitter med dagens skyhøye strømpriser. Strømstøtte betyr altså bare at de som lever fett av å selge strømmen, får lov å fortsette å selge strømmen til den samme, svindyre overprisen.

Hvorfor skal vi skjerme super-profitten til de som selger strøm? Hvem er det vi egentlig beskytter her? EU-tilhengere snakker om handlingsrommet i EØS-avtalen. Da må de faktisk bruke dette handlingsrommet. Kan vi ikke bruke handlingsrommet, så må vi si opp hele EØS-avtalen – før arbeidsplassene og vannkraftmilliardene forsvinner ut av landet. Hvorfor er regjeringen handlingslammet? Fordi de har gitt fra seg råderetten. Den må vi sørge for å ta tilbake!

Stort bilde i toppen: Espen Watne, nestleder i Rogaland Nei til EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Langreist strøm «forsvinner» i nettet. Du får regninga

18. jan. 2024

Det EU-styrte markedsregelverket fører til større energitap i strømnettet. Kostnadene blir overført til deg og meg gjennom økt nettleie.

Slik blir strømmen dyrere i nord

08. jan. 2024

ACER-bestemt strømflyt øker strømprisene i Midt- og Nord-Norge. Ordningen innføres i desember 2024.

Dramatisk skifte om EØS, ACER og innleie i Fellesforbundet

27. okt. 2023

– Vedtakene på Fellesforbundets landsmøte er svært viktige, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU. 

Frykter en mer EU-positiv regjering med nye statsråder fra Europabevegelsen 

19. okt. 2023

Andreas Bjelland Eriksen som er den nye klima- og miljøministeren har tidligere bakgrunn fra Europeisk Ungdom sitt sentralstyre fra 2012 til 2013 og Espen Barth Eide, som er ny utenriksminister, har tidligere vært generalsekretær for Europabevegelsen.

Ut av Acer «kor tid som helst», Eriksen?

10. okt. 2023

Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen prøver å bagatellisere konsekvensene av at Norge er blitt innlemmet i EUs energiunion, og hevder at «vi har full kontroll over norsk kraftpolitikk» (Klassekampen 30. september).

Strømmen er vår!

08. okt. 2023

Uttalelse vedtatt på fylkesårsmøtet til Buskerud Nei til EU 25. mars 2023.

Den nye Hansaregionen

17. sep. 2023

Effektiv strømutveksling i EU-markedet er ikke det samme sett fra Stavanger og Hamburg.

ACER-søksmålet - klar for Høyesterett

29. aug. 2023

Webinar med Nei til EU-leder Einar Frogner, Nei til EUs advokat Kjell Brygfjeld og Heidi Larsen. 29.8.2023

– Bruk handlingsrommet og sei opp EØS-avtalen 

16. aug. 2023

Debattmøtet til Nei til EU under Arendalsuka hadde temaet «Handlingsrommet i EØS-avtalen – kan det brukes for å sikre politisk kontroll med strømprisen?» 

ACER-søksmålet på 15 minutter

11. aug. 2023

Webinar med Morten Harper og Katarina Rosø 11.8.2023

Strøm og landbruk i Heidal

12. mai 2023

Flotte omgivelser og gode diskusjoner når Sel og Heidal Nei til EU inviterte til åpent møte på tradisjonsrike Øvre Aaseng gard.