Utsnitt av forsidetegningen til Vett nr. 2 2021, illustrasjon av Jørgen Bitsch.

Vi støtter bøndene!

- Vi kan vanskelig unngå å få den mistanken at tilpassing til EU ligger bak regjeringens politikk, men vil håpe at vi tar feil. Landbruket er ofte blitt behandlet som en salderingspost av EU-vennlige styrende politikere.

Uttalelse fra Vest-Agder Nei til EU:

Vi støtter bøndene!

I Norge føres forhandlinger omkring landbrukspolitikken og det har alltid vært en forståelse i det politiske Norge for at Norge trenger et oppegående landbruk med ulike bruksstørrelser og at de naturgitte forhold tilsier at jordbruket må ha støtte.

Når avstanden blir for stor mellom arbeidsgiverne og fagbevegelsen, så blir det ikke noen reelle forhandlinger. Slik er det også med landbruket. Det er helt naturlig at organisasjonene som organiserer bønder ikke kan sette seg ned med staten og forhandle omkring et tilbud som i virkeligheten er et skambud og som ikke overensstemmer med de politiske målsetninger om et oppegående landbruk.

Vi kan vanskelig unngå å få den mistanken at tilpassing til EU ligger bak regjeringens politikk, men vil håpe at vi tar feil. Landbruket er ofte blitt behandlet som en salderingspost av EU-vennlige styrende politikere.

I en usikker verden er matvareberedskap mer og mer viktig. Vi kan ikke vite hvordan markedet internasjonalt vil være i de kommende år. Kriser av ulik slag kan oppstå og Norge må kunne stå på egne bein.

Vi bør også nevne her at utvikling og vekst i landbruket også gir arbeidsplasser i industrien og næringslivet for øvrig.

For oss i Nei til EU er bøndene en viktig alliert i kampen for at vi her til lands skal kunne utvikle vår egen næringspolitikk og sikre folkets beredskap. Kortreist mat er bærekraftig for miljø og klima. Ensidig vekt på effektivisering er ikke fremtidsrettet og står i motstrid til det som ofte kalles det «grønne skiftet».

Derfor er folkelig forståelse og moralsk støtte til bøndene viktig slik at det så fort som mulig kan komme reelle forhandlinger mellom staten og bondeorganisasjonene.

 

Vest-Agder Nei til EU

Ole Langeland, styreleder

 

Stort bilde i toppen: Utsnitt av forsidetegningen til Vett nr. 2 2021, illustrasjon av Jørgen Bitsch.

reLATERT

Se alle arrangementer

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

Beholde handlefrihet til å forby GMO

26. feb. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om Genteknologiutvalgets innstilling Genteknologi i en bærekraftig fremtid.

Tiden er inne for å skrinlegge frihandelsavtalene med Mercosur!

14. feb. 2024

De siste ukene har bønder demonstrert over store deler av Europa. Typisk aksjoneres det mot dårlige vilkår, for lav inntekt og vanskelige fremtidsutsikter, men misnøyen kan ses i sammenheng med den nyliberalistiske landbrukspolitikken EU har ført i flere tiår.

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Del 7 Beredskap i en urolig tid

12. feb. 2024

Denne delen omhandler fire områder innen beredskap: mat, transport, helse og energi.