Utsnitt av forsidetegningen til Vett nr. 2 2021, illustrasjon av Jørgen Bitsch.

Vi støtter bøndene!

- Vi kan vanskelig unngå å få den mistanken at tilpassing til EU ligger bak regjeringens politikk, men vil håpe at vi tar feil. Landbruket er ofte blitt behandlet som en salderingspost av EU-vennlige styrende politikere.

Uttalelse fra Vest-Agder Nei til EU:

Vi støtter bøndene!

I Norge føres forhandlinger omkring landbrukspolitikken og det har alltid vært en forståelse i det politiske Norge for at Norge trenger et oppegående landbruk med ulike bruksstørrelser og at de naturgitte forhold tilsier at jordbruket må ha støtte.

Når avstanden blir for stor mellom arbeidsgiverne og fagbevegelsen, så blir det ikke noen reelle forhandlinger. Slik er det også med landbruket. Det er helt naturlig at organisasjonene som organiserer bønder ikke kan sette seg ned med staten og forhandle omkring et tilbud som i virkeligheten er et skambud og som ikke overensstemmer med de politiske målsetninger om et oppegående landbruk.

Vi kan vanskelig unngå å få den mistanken at tilpassing til EU ligger bak regjeringens politikk, men vil håpe at vi tar feil. Landbruket er ofte blitt behandlet som en salderingspost av EU-vennlige styrende politikere.

I en usikker verden er matvareberedskap mer og mer viktig. Vi kan ikke vite hvordan markedet internasjonalt vil være i de kommende år. Kriser av ulik slag kan oppstå og Norge må kunne stå på egne bein.

Vi bør også nevne her at utvikling og vekst i landbruket også gir arbeidsplasser i industrien og næringslivet for øvrig.

For oss i Nei til EU er bøndene en viktig alliert i kampen for at vi her til lands skal kunne utvikle vår egen næringspolitikk og sikre folkets beredskap. Kortreist mat er bærekraftig for miljø og klima. Ensidig vekt på effektivisering er ikke fremtidsrettet og står i motstrid til det som ofte kalles det «grønne skiftet».

Derfor er folkelig forståelse og moralsk støtte til bøndene viktig slik at det så fort som mulig kan komme reelle forhandlinger mellom staten og bondeorganisasjonene.

 

Vest-Agder Nei til EU

Ole Langeland, styreleder

 

Stort bilde i toppen: Utsnitt av forsidetegningen til Vett nr. 2 2021, illustrasjon av Jørgen Bitsch.

reLATERT

Se alle arrangementer

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.  

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Vi er nok utafor EU i 2054 også

19. nov. 2024

Ja-sida er desperate med sitt revansjeprosjekt: Norge inn i EU. Men velgerne lar seg verken lokke eller true.

Politikk, planer og vedtekter

10. nov. 2024

Her finner du informasjon om Nei til EUs politikk på ulike områder.

– Vi trenger et nytt språk om EU

09. nov. 2024

Freddy André Øvstegård mener folkestyre-argumentet står sterkere enn noen gang, men at vi trenger et nytt språk i EU-debatten. Det kom fram under bokbadet på Nei til EUs landsmøte.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

– Donald Trump skal ikke bestemme Norges forhold til EU

07. nov. 2024

– Vi skal skremmes inn i EU. Et EU som ikke kommer til å bli mer demokratisk fordi om vi frykter hva som kan skje i USA, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Vett 2 2024 EU er ikke all verden

01. nov. 2024

30 år etter at flertallet sa nei til norsk EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994, undersøker dette Vett-heftet EUs politikk i dag på viktige internasjonale spørsmål. Verden er fortsatt større enn EU.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Vi har ingen garantier for framtida

07. okt. 2024

EØS-avtalen setter arbeidsplasser i spill og begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk, skriver Einar Frogner.

Striden om EU-medlemskap kan både vinnes og tapes

02. okt. 2024

Hvordan bør vi tenke og hvordan bør vi handle? Innledning av Ole Langeland på medlemsmøte i Vest-Agder Nei til EU 17. september 2024.