30 år med EØS-avtalen

Rapport fra Nei til EUs folkestyreutvalg

Folkestyreutvalget la 12. mars fram rapporten «30 år med EØS-avtalen» om erfaringer og alternativer til dagens avtale. Les rapporten her eller se opptak av lanseringsmøtet.

Det 30 år siden EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994. Flere politiske saker gjennom disse tiårene viser at det norske demokratiet og folkestyret er sterkt utfordret.

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» kartlegger konsekvenser for blant annet demokrati, arbeidsliv, energi og miljø, samt alternativer til dagens avtale. Utvalget ble nedsatt våren 2022 av Nei til EU, og legger nå fram nå sin sluttrapport.

PROGRAM FOR LANSERINGEN 12. MARS

  • Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Hovedpunkter fra Folkestyreutvalgets rapport ved Einar Frogner, leder i Nei til EU.
  • 30 år med EØS: Virkninger for folkestyre ved Fanny Voldnes, utvalgsmedlem.
  • Arbeidsliv i forandring – kamp mot sosial dumping og løsarbeid ved Boye Ullmann, utvalgsmedlem.
  • Konsekvenser for næringsliv, økonomi og miljø ved Morten Harper, sekretær for utvalget.
  • Alternativer til EØS-avtalen ved Heidi Larsen, utvalgsmedlem.
  • Har EU for mye makt i Norge? Resultatene fra en helt ny meningsmåling, utført av Sentio, presenteres av Einar Frogner.

 

Se lanseringen i opptak her:

Mer om EØS-avtalen

Les om andre temaer i Kunnskapsbank

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.