30 år med kostbar EØS-avgift

Alle nordmenn over 20 år må betale ca. kr 9000 i «EØS-avgift» fram til 2028.

Som eneste tre land i verden betaler Island, Liechtenstein og Norge avlat for å handle med EU. Du og jeg er derfor ilagt en EØS-skatt, som nå øker til 1300 kroner i året. Det skjer etter at EFTA-statene i EØS ble enige med EU om å betale 38 milliarder kroner i såkalte EØS-midler for perioden fram til 2028. Det tilsvarer rundt 5 400 000 000 kroner hvert år. Av dette betaler Norge 97 prosent, det vil si ca. 5,2 milliarder i året.

Formelt sett er det stadig voksende EFTA-bidraget «frivillig», men det har i tidens løp fått form av en hevdvunnen praksis som EU insisterer på må videreføres.

Norge på tilbudssida

«Jo, det kan så være», sier noen. «Men til gjengjeld får vi tollfri markedsadgang!»

Feil. For det første har Norge i femti år hatt en frihandelsavtale med EU som gir tollfrihet for alle industrivarer. Den gjelder uavhengig av EØS-avtalen. For det andre legger EU fortsatt til dels høye tollsatser på norske fiskeprodukter, særlig de som er videreforedla på norske fabrikker.

Det er heller ikke dekning i EØS-avtalen for å kreve inn økonomiske tilskudd fra de berørte EFTA-statene på virksomhetsområder hvor det i forveien forelå avtaler med EU (art. 82).

Japan og Storbritannia betaler ingen ekstraavgift for å «få lov til» å handle tollfritt med EU.

Verken Canada, Japan eller Storbritannia betaler en ekstraavgift for å «få lov til» å ha en tilnærmet tollfri handelsavtale med EU. Det skulle bare mangle.

Tvilsom altruisme

Offisielt er EØS-midlene bidrag fra Island, Liechtenstein og Norge (EEA Grants) for å styrke demokratiske verdier og minske sosiale og økonomiske forskjeller i de femten fattigste EU-landa. Det er Norge som betaler så godt som hele kalaset (97 %). I tillegg betaler Norge alene et nesten like stort beløp (Norway Grants) til de EU-medlemsstatene som har kommet til etter 2004. Disse midlene fra Norge kommer ikke et medlemsland som Hellas til gode, ettersom Hellas har vært medlem av EU (EEC) siden 1981.

Med EØS-midlene kjøper Norge (og Island) seg dyre tollfrie kvoter for sjømat, selv om det har blitt avvist at det er noen formelle koblinger. Parallelt med forhandlingene om EEA Grants og Norway Grants ble det inngått en ny sjuårig fiskeriavtale mellom Norge og EU, etter halvannet års forhandlingsstrid. EU ville nemlig blande seg i den norske ressursforvaltninga og knytte dette til kvoter, noe Norge har avvist. Enkelte tollfrie kvoter er økt, men EU sa nei til å videreføre de tollfrie importkvotene for makrell. EU tar også forbehold om når de vil godkjenne de nye sildekvotene. Det skal skje «en gang i 2024».

Dyrt blir dyrere

Forrige runde med EØS-midler løp fra 2014 til 2021, med ei total ramme på 2,8 milliarder euro. Den nye ramma er på 3,2 milliarder euro. I mellomtida har kronekursen falt kraftig mot euro, slik at den nye avtaleperioden er forholdsmessig svært mye dyrere for Norge. 38 milliarder kroner over sju år tilsvarer omtrent 9000 kroner for hver voksne innbygger.

I perioden fra EØS-avtalen trådte i kraft i 1994 og fram til 2014, bidro Island, Liechtenstein og Norge med 3,3 milliarder euro i tilskudd til ordningen. Beløpene økte kraftig etter østutvidelsen til EU.

Med den siste avtalen har EFTA-statene (utenom Sveits) i løpet av EØS-avtalens levetid til sammen overført nærmere 110 milliarder kroner til EU i «handelsavgift». Det er mer enn et helt norsk samferdselsbudsjett.

Ved siden av EØS-kontingenten betaler Norge mange milliarder for å delta i stadig flere og mer omfattende forsknings-, utdannings- og forsvarsprogrammer i EU-regi.

Den engelske forkortelsen for EØS er EEA. Kanskje det egentlig skal bety ‘Enda En Avgift’?

Forfatteren er politisk rådgiver i Nei til EU.

Tallene forklart

EØS-midlene (EEA Grants og Norway Grants): 5,2 milliarder kr

Utdanning, forskning og forsvar (milliarder kroner/år)

Horisont Europa 3,8
Erasmus+ 1,1
EUs romprogram0,5
EDF (Det europeiske forsvarsfondet) 0,3
   

Øvrige områder (milliarder kroner/år)

 
Digitalt Europa0,3
EU4health 0,2
Program for indre marked og statistikk0,2
Sivil beredskap0,1
Kreativt Europa0,1
Sysselsetting0,8
European Peace Facility (2022-2023)0,2
InvestEU? 

Les mer: Veksten i EØS-midlene – fra kompromiss til kontinuitet

reLATERT

Se alle arrangementer

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.