Bla opp for suvereniteten

Bidra til Nei til EUs innsamling til Acer-søksmål: Stopp suverenitetsavståelse til EU! Nei til EU vil ha en rettslig prøving av Acer-vedtaket.

Nei til EU mener at Norges avståelse av suverenitet til EU, nå sist til energibyrået ACER, er grunnlovsstridig.

– Innsamlingens mål er en rettslig prøving av dette. Å forberede og gjennomføre en mulig rettssak blir kostbart. Derfor samler vi inn penger. Vi er klar til å ta saken hele veien gjennom rettssystemet, om nødvendig helt til Høyesterett, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

– Vi trenger all den støtte vi kan få. Om tusen personer gir tusen kroner hver, er vi et godt stykke på vei, men alle monner drar, gi det du kan!

Et inngrep i kontroll og styring av vår viktigste naturressurs er ikke lite inngripende slik stortingsflertallet har lagt til grunn.

Nok et suverenitetstap

22. mars vedtok Stortinget å knytte Norge til EUs energibyrå Acer.

– Dermed overførte vi enda en bit suverenitet til EU. Vedtaket ble fattet med alminnelig flertall. Et inngrep i kontroll og styring av vår viktigste naturressurs er ikke lite inngripende slik stortingsflertallet har lagt til grunn. Og det er summen av alle små og store suverenitetsavståelser som må vurderes i forhold til Grunnloven, sier Kleveland.

Et forslag fra Senterpartiet og SV om å behandle saken etter Grunnlovens paragraf 115 ble nedstemt med 24 stemmer for (Sp, SV, Krf, Rødt og MDG) og 72 mot (Høyre, Frp, V og Ap).

Energipakken ble i stedet behandlet etter Grunnlovens paragraf 26 som bare krever alminnelig flertall. Bestemmelsen er benyttet i flere EØS-saker med begrunnelsen at suverenitetsavståelsen er «lite inngripende». Dette begrepet framgår ikke i Grunnlovens ordlyd, og praksisen er blitt kraftig kritisert.

Nei til EU mener suverenitetsavståelsen i Acer-saken er mer enn «lite inngripende» og skulle vært behandlet etter paragraf 115. Juridisk fagekspertise ved universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø påpekte at tilknytningen til Acer enten var i strid med Grunnloven eller måtte behandles i henhold til paragraf 115.

– Lovavdelingen tar feil

Justisdepartementets lovavdeling har vurdert spørsmålet om tilknytning til EUs energibyrå Acer medfører suverenitetsavståelse. Konklusjonen er at tilslutningen medfører avståelse av suverenitet, men på en så lite inngripende måte at tilslutning likevel kan gjøres ved hjelp av alminnelig flertall.

Hans Petter Graver er professor i jus ved Universitetet i Oslo. Han er uenig i vurderingen fra Lovavdelingen.

– Jeg mener derfor at Norge ikke kan slutte seg til dette uten at Stortinget treffer vedtak med tre firedels flertall etter paragraf 115, sier Graver til Klassekampen 1. mars.

– Overføringen av instruksjonsmyndigheten til ESA må ses i sammenheng med beslutningskompetansen til ESA i forordningen. Det ESA kan pålegge reguleringsmyndigheten, er ikke lite inngripende. Det er potensielt sett en ganske vid beslutningskompetanse som Europakommisjonen, EUs energibyrå og ESA får, på et område av stor viktighet for norske bedrifter og personer, sier han.

– Energiforsyningen er viktig både økonomisk og strategisk, og beslutningskompetansen er knyttet til spørsmål der de nasjonale myndighetene ikke blir enige. Dette er presumptivt spørsmål hvor nasjonale eller faglige interesser står mot hverandre, og dermed presumptivt saker av viktighet.

Stort bilde: Enormt folkelig engasjement. Forslaget om å ta EUs energibyrå Acer inn i EØS-avtalen utløste et enormt engasjement i fagbevegelsen, i partiene og blant medlemmene i Nei til EU. Nå ønsker Nei til EU å prøve Stortingets vedtak i retten. Gi et bidrag du også! Foto: Eivind Formoe

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Langreist strøm «forsvinner» i nettet. Du får regninga

18. jan. 2024

Det EU-styrte markedsregelverket fører til større energitap i strømnettet. Kostnadene blir overført til deg og meg gjennom økt nettleie.

Slik blir strømmen dyrere i nord

08. jan. 2024

ACER-bestemt strømflyt øker strømprisene i Midt- og Nord-Norge. Ordningen innføres i desember 2024.

Kampen for politisk kontroll over krafta fortsetter 

21. nov. 2023

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Høyesterett utvilsomt i tvil om sin egen rolle

13. nov. 2023

Det er en merkelig juridisk tilnærming når landets øverste domstol egentlig fraskriver seg ansvaret for å hegne om Grunnloven slik den til enhver tid er formulert.

Faktum som forsvant

13. nov. 2023

Bak Høyesteretts klare konklusjon i Acer-dommen ligger det mange motsetninger og forhold som ikke er vurdert.

Hva sier Høyesterett i ACER-dommen?

09. nov. 2023

Høyesterettsdommen i ACER-saken tar ikke stilling til konsekvensene for strømprisen eller andre følger av at Norge er blitt integrert i EUs energimarked. Det Høyesterett behandler er den direkte beslutningsmyndigheten som isolert sett er overført til EØS-tilsynet ESA.

Til forsvar for en tapt sak

07. nov. 2023

Etter Acer-dommen i Høyesterett er vernet om norsk myndighet og suverenitet i Grunnloven satt ut av spill.

Kampen mot EUs energiunion og ACER fortsetter!  

31. okt. 2023

– Høyesteretts dom i ACER-rettssaken var en skuffelse. Landets høyeste domstol har dessverre gitt grønt lys for Stortingets ja til ACER i 2018, sier Nei til EU-leder Einar Frogner.  

Høyesteretts dom i ACER-saken kommer på tirsdag

27. okt. 2023

Tirsdag 31. oktober kl. 09 avsier Høyesterett dom i Nei til EUs ACER-søksmål mot staten. 

Følg dommen i Høyesterett direkte

27. okt. 2023

Følg domsavsigelsen i Nei til EUs plenumssak om Acer i Høyesterett direkte på nett på tirsdag 31. oktober 09.00.

Dramatisk skifte om EØS, ACER og innleie i Fellesforbundet

27. okt. 2023

– Vedtakene på Fellesforbundets landsmøte er svært viktige, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.