Valgplakater satt opp i en park i Gøteborg før valget 6.–9. juni 2024.

EU-borgerne vendte ryggen til EU-valget 

Deltagelsen i valget til EU-parlamentet ble igjen svært lavt. Nesten halvparten av velgerne unnlot å bruke stemmeretten. 

Valgdeltagelsen ligger an til å bli 51 prosent for EU sett under ett. Det er omtrent som i 2019, da 50,6 prosent stemte. Dermed føyer årets valg seg inn i rekken av EU-valg der nærmere halvparten av velgerne ikke bruker stemmeretten. 

– Den lave valgdeltagelsen er et urovekkende uttrykk for avmaktsfølelse. EU-parlamentet oppleves fjernt fra folks hverdag, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU. 

I en rekke EU-land har ytre høyre-partier hatt stor framgang i valget, ikke minst i de to store, toneangivende EU-landene Frankrike og Tyskland. Dermed har ytre høyre styrket seg markant i EU-parlamentet, på en politikk mot klimatiltak og for en mindre human flyktningpolitikk. 

– Dette valget gjør det enda tydeligere at det er viktig for Norge å ha handlefriheten utenfor EU for å føre en solidarisk politikk og for nå klimamålene med folkelig forankring, sier Einar Frogner

Nei til EU-lederen legger til: 

– EU-parlamentet har en mer begrenset rolle enn vårt folkevalgte storting. Nye lover må normalt vedtas av både parlamentet i ministrene i rådet, og det er bare EU-kommisjonen som kan foreslå nye lover. På denne måten viser EU-parlamentsvalget også EUs demokratiske underskudd. 

For mer informasjon

Kontakt Einar Frogner, tlf. 97696163

Stort bilde i toppen: Valgplakater satt opp i en park i Gøteborg før valget 6.–9. juni 2024. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Stille i styrehuset

13. jan. 2025

EUs styringssvikt kan gi uante følger for Europas parlamentariske demokratier.

Islandssuget

06. jan. 2025

Kan valget på Island få konsekvenser for Norges forhold til EU?

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Aprilsnarr i januar  

02. des. 2024

EU må kunne sies å være på nedtur – og rystes av de nye høyrepartiene.  Jeg synes derfor at påstanden om «det sosiale EU» som aprilsnarr er en god metafor. 

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Flertallet fikk rett

25. nov. 2024

Vi stemte nei til EU-medlemskap, men hva skjedde med folkestyre, miljø og solidaritet?

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.  

Vett 2 2024 EU er ikke all verden

01. nov. 2024

30 år etter at flertallet sa nei til norsk EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994, undersøker dette Vett-heftet EUs politikk i dag på viktige internasjonale spørsmål. Verden er fortsatt større enn EU.

Et dansk blikk på EUs militære ambisjoner

28. okt. 2024

Valgresultatet til EU-parlamentet kommer ikke til å påvirke forsvarspolitikken i særlig grad. Dette er fordi EU-parlamentet faktisk ikke har noen direkte innflytelse på EUs forsvarspolitikk.

Fred uten folkestyre?

28. okt. 2024

Norge har et omfattende internasjonalt samarbeid om sikkerhet, også med EU. I en urolig verden har Norge utenfor EU bedre forutsetninger for å bidra til fred og forsoning.

EU taper konkurransekraft

28. okt. 2024

EUs økonomiske styrke har blitt dramatisk svekket i forhold til Kina og USA. Mottiltakene som lanseres vil svekke folkestyre og handlingsrom.

Et nei til EU for klima og miljøet

28. okt. 2024

Verden må gjennom store endringer for å ta vare på naturen og klimaet. Klimapolitikken må forankres i folkelig støtte og medbestemmelse for at vi skal få til endringene.