Arbeidshansker.

EU er ikke riktig retning

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Leif Sande fra Retning EU mener at «EU har på ingen måte overstyrt faglige rettigheter» (Klassekampen 5. desember). Sande reagerer særlig på min kritikk av EUs minstelønnsdirektiv (23. november). Dermed tar han avstand fra fagbevegelsen i Norge, Danmark og Sverige, som er samstemte i sin motstand mot direktivet.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har sagt det slik: «Å innføre minstelønnsdirektivet ville rokket ved partenes kontroll med lønnsdannelsen.» (Fri Fagbevegelse 26. oktober 2022.) Forgjengeren Hans-Christian Gabrielsen var ikke mindre tydelig: «Det vil ødelegge hele lønnsdannelsen og hele prinsippet om at arbeidslivets parter forhandler om lønn.» (Fri Fagbevegelse 30. januar 2020.)

Direktivet går så langt i å overstyre lønnsdannelsen at Danmark mener dette er noe EU egentlig ikke har kompetanse til å vedta, og har reist søksmål for EU-domstolen. Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Jeg vil anbefale Sande å lese Freddy Øvstegårds bok «Nei til EU – argumenter for en ny generasjon», som gjennom intervjuer med blant andre euro-LOs svenske visegeneralsekretær viser hvordan EU-retten har grepet inn i arbeidslivet. Både prosesser og maktforhold er endret, i strid med garantier gitt fra EU-kommisjonen før Sverige ble medlem.

Sande liker ikke mine påpekninger av mangler ved EUs klimapolitikk. Jeg omtalte Climate Action Tracker, som sier at EUs klimainnsats er «utilstrekkelig» i forhold til Parisavtalens mål. Vi kan også se på en annen rangering, Climate Change Performance Index, som siden 2005 har publisert årlige rapporter om land og regioners klimapolitikk. De fleste EU-landene har middels eller lav poengscore, men enkelte land som Danmark og Sverige kommer bedre ut. EU som helhet har middels vurdering. Både Norge og Storbritannia rangeres høyere enn EU.

Det er stor avstand mellom mål og realiteter i EUs klimapolitikk. EU er for eksempel milelangt unna målene for elbiler. Sande hevder at etter Norge er EU «en god nummer to». Det er ikke riktig. Tall fra Det internasjonale energibyrået, som omfatter rene elbiler og plug-in hybrid, viser at EU henger etter mange land. Andelen av elektriske biler i nybilsalget i 2023 var mye høyere i Kina (38 prosent) enn i EU (22 prosent). Sveits (30 prosent) og Storbritannia (24 prosent) var også foran EU. Ikke noe EU-land hadde en høyere andel enn Island (71 prosent). I Norge var denne andelen 93 prosent.

Jeg må vedkjenne meg én feil. Deltagelsen i EU-avstemningen i 1994 var ikke 88,6 prosent, som jeg skrev, den var 89 prosent. Det er altså enda flere som har fått rett.

Teksten ble trykt i Klassekampen 12. desember 2024 med overskriften «Svar til Sande».

Stort bilde i toppen: Arbeidshansker. (CC 0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bror av Bolkestein

31. mars 2025

EU-kommisjonens plan om et virtuelt 28. medlemsland utfordrer arbeidsliv og skattepolitikk i de reelle landene.

– Høyre viser sitt sanne ansikt – EU-kampen er i gang

25. mars 2025

Nei til EUs leder Einar Frogner tar utfordringen fra Høyres landsmøte, som åpner for raske EU-forhandlinger.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Norge står fortsatt trygt utenfor EU

18. mars 2025

Ut fra en påstand om at de transatlantiske relasjonene nå er så godt som døde, hevdes det at Norge skal slutte seg til en sikkerhetspolitisk kapasitet i EU. Et tilpasningsdyktig europeisk samarbeid utenfor EU fremstår både mer fornuftig og mer realistisk.

Norge som et selvstendig land i verden, ikke i EU

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi vil ha norske politikere som forstår at de er valgt for å representere folket og for å jobbe for norske interesser, og ikke for å være EUs agenter i Norge.

– Sikkerhetssvaret ligger utenfor EU

06. mars 2025

– Det er behov for et utvidet og sterkt, vestlig sikkerhetspolitisk samarbeid, utover EU, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Svaret på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa ligger utenfor EU

25. feb. 2025

En ny sikkerhetspolitisk orden er under oppseiling i Europa, men samordnes ikke i Brüssel. Norge møter krevende tider bedre ved å fortsatt være utenfor EU.

Yara legger ned i Bretagne

24. feb. 2025

I Montoir-de-Bretagne er nok mange glade for at distriktets miljøversting blir borte.

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.