EU tar seg til rette i Svalbardsonen. Det kan være en forsmak på den arktisstrategien som unionen er i ferd med å utarbeide.
Norge støtter seg på havretten og mener at enten har Svalbard en egen økonomisk sone eller så er øygruppa en forlengelse av Norges sokkel. Svalbard er en del av Norge og Norge bestemmer.
EU har aldri formelt godtatt dette syn, men har forholdt seg til at det er Norge og Russland som fastsetter totalkvotene og det er Norge som fordeler kvotene. For å bevare freden har Norge gitt kvoter bygd på historisk fiske, men aldri godtatt at dette innebærer at andre land har krav på fritt fiske.
Etter Brexit har Norge gitt Storbritannia 5 500 tonn og EU 17 855 tonn. EU tar seg til rette og ga i en rådsforordning 28.1.2021 fem EU-land lisens til å fiske 28 431 tonn skrei. Ja, de har også fastsatt kvoten for Storbritannia som de mener ikke skal ha mer enn 4 323 tonn.
EU fortsetter provokasjon på snøkrabbe
EU 20 båter fra EU lisens til å fange snøkrabbe I 2021. 11 fartøy fra Latvia, fire fra Litauen, tre fra Polen, ett fra Estland og ett fra Spania. Etter at norsk høyesterett dømte de litauiske tråleren til bot for ulovlig fangst har rederiet nå gått til sak mot Norge. Med full støtte fra EU.
Dette handler ikke bare om krabbe. Det handler om råderett over sokkelen. Krabben er en sedimentær art som hører til bunnen. Slik også mineraler, olje og gass gjør.
Svalbardtraktaten i spill
EU har aldri formelt godkjent at Norge har råderett over økonomisk sone utenfor Svalbard. Men de har godtatt at Norge har fastsatt kvotene. Til nå. I en note sendt til Norge 28. juni i år trekkes Norges «fulle og uinnskrenkede» suverenitet over Svalbard i tvil. Ikke bare hevder de at alle land som har signert traktaten har like rettigheter. Det er et klart angrep på Norges suverenitet. I tillegg et prinsipp som med nødvendighet må føre til overfiske.
Går det mot fiskekrig?
Regjeringen har varslet at de vil håndheve fastsatte kvoter når de nås. EU har nå passert 80% av kvotene. I EUs note ligger at de mener de står helt fritt til å fiske etter eget ønske så lenge Norge ikke har fått medhold i en internasjonal domstol. Norge mener at det er omvendt. Mener en traktatpart at Norge ikke oppfyller traktaten, må den stevne norske myndigheter. EUs standpunkt her er i praksis å gjøre Svalbardsonen til lovløst territorium.
En farlig situasjon
Heller ikke Russland har formelt godtatt Norges jurisdiksjon. Likevel har Russland vært med å vedta totalkvoten og godtatt at Norge fordeler kvote. Når EU nå går til strid er det lite trolig at Russland vil sitte stille i båten.
Full støtte til regjeringen
Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen: «Dette strider mot Norges suverene rettigheter etter havretten, og vi ser svært alvorlig på EUs ensidige kvotefastsettelse. Jeg har derfor gjort det klart overfor EU at ethvert fiske utover Norges kvotetildelinger vil være et ulovlig fiske og vil bli håndhevet av kystvakten på alminnelig måte.»
Så får vi se om det blir en fiskerikrig mellom Norge og EU eller om dette er et forhandlingsutspill. Vennligsinnet er det uansett ikke. Dette kan også være en forsmak på den arktisstrategien som EU er i ferd med å utarbeide.