Nei til EU deltok på på WTO Public Forum 10.-13. september 2024 sammen med Handelskampanjen.

Mangelfull avtale om fiskesubsidier

WTOs avtale om fiskesubsidier adresserer ikke hvilke subsidier som skal forbys, og subsidier for å ta vare på biologisk mangfold og økosystemer, og urfolks rettigheter, er ikke nevnt.

Nei til EU deltok nylig på WTO Public Forum, sammen med Handelskampanjen. WTO Public Forum er blitt en velregissert propagandamaskin for WTO, som vårt internasjonale nettverk skrev i en melding i anledning forumet. Public Forum ble etablert som en arena for dialog med sivilsamfunnet etter massive protester mot WTOs politikk og mangel på åpenhet. Veldig mye av det som skjer på Public Forum er i regi av WTO.

I år hadde de blant annet en massiv kampanje for å fremme avtalen om fiskerisubsidier. Det er FN som har bedt WTO om å følge opp bærekraftsmål 14.6, som blant annet sier: innen 2020 forby visse former for fiskerisubsidier som bidrar til overkapasitet og overfiske, avskaffe subsidier som bidrar til ulovlig, urapportert og uregulert fiske. Det har vært forhandlet om avtalen i 20 år, og det er WTOs første avtale som primært har et bærekraftsmål.

Norge har underskrevet den første delen av avtalen i februar i år. Så skulle man tru at denne avtalen ville forplikte Norge til å kutte subsidiene til trålflåten, som har overkapasitet og i stor grad fisker ikke gytemoden ungfisk. Trålrederiene får gjennom CO2-kompensasjon millioner i refusjon fra staten på betalt CO2-avgift. Men avtalen forplikter ikke til å gjennomføre kutt i subsidier, bare til å rapportere om det og dokumentere at det ikke fører til overfiske eller urapportert fiske. Og avtalen er satt inn i et kapittel i WTO-avtalene om like konkurranseregler, som gjør at man ikke kan skille mellom store trålere og mindre kystfiskefartøy. Avtalen adresserer ikke hvilke former for subsidier som skal forbys, og subsidier for å ta vare på biologisk mangfold og økosystemer, og urfolks rettigheter, er ikke nevnt.

20240913_150928.jpg
WTO har en massiv kampanje for å fremme avtalen om fiskerisubsidier. (Foto: Sofie Axelsen Osland)

En del av det tradisjonelle programmet når Handelskampanjen og tilhørende organisasjoner er på Public Forum, er å besøke den norske delegasjonen og WTO-ambassadøren. Ambassadør Ølberg er for tiden leder i WTOs hovedråd. Han snakket ganske åpent om Norges posisjoner og vurderingen av hva som skjer. Han sa også indirekte at Norges posisjoner er preget av det faktum at Norge er en liten åpen økonomi som er avhengig av WTO. Derfor er det ofte viktigere at WTO har et godt omdømme enn at Norge står hardt på egne posisjoner. Mens han er leder for Hovedrådet vil han ikke fremme Norges posisjoner i stor grad. Men folk fra delegasjonen har ansvar i forhandlingene i arbeidsgrupper.

Our World Is Not For Sale

Det som var mest nyttig for Nei til EU var å møte nettverket Our World Is Not For Sale (OWINFS), som samler organisasjoner og sosiale bevegelser over hele verden som jobber for et mer rettferdig globalt handelsregime. Det er spesielt viktig for oss å knytte kontakt med organisasjoner som jobber for småskala jordbruk og fiskeri, og lære om perspektiver på spesifikke politikkområder. De er svært like våre egne, mens main stream presentasjonene og politikken er klassisk markedsliberale og tilpasset stormaktenes og storkapitalens interesser. Handelskampanjen var aktivt involvert på politikkområder som ikke er del av EØS-avtalen, innen jordbruk og fiske.

20240913_095052.jpg
Fra panelsamtale under WTO Public Forum 2024 (Foto: Sofie Axelsen Osland)

Stort bilde i toppen: Nei til EU deltok på på WTO Public Forum 10.-13. september 2024 sammen med Handelskampanjen. (Foto: Isabelle Auby)

reLATERT

Se alle arrangementer

EU og Mercosur har underskrevet gigaavtale!

06. des. 2024

Naturen, småbøndene og klima taper med EU-Mercosur-avtalen.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Nei til EU vil ha fisken tilbake til kysten 

29. nov. 2024

Fordi vi ikke er medlem i EU har vi politisk frihet til å bringe fiskeriforvaltninga i tråd med lovverket og tidligere stortingsvedtak om at fisken skal sikre sysselsetting og bosetting i kystsamfunnene.

EU taper konkurransekraft

28. okt. 2024

EUs økonomiske styrke har blitt dramatisk svekket i forhold til Kina og USA. Mottiltakene som lanseres vil svekke folkestyre og handlingsrom.

Lobbymakt i unionen

30. sep. 2024

Kan det være at den sterke kapitallobbyen i Brussel samlet sett virker mot sin hensikt?

Sofie Axelsen Osland hilset Norges Kystfiskarlag

20. sep. 2024

Nei til EU mener at fiskeripolitikken må ha et bærekraft- og samfunnsperspektiv. Da er det kystfiskeflåten vi må satse på, som utøver et skånsomt og miljøvennlig fiskeri.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

30 år med EØS-avtalen kort fortalt

26. mai 2024

Folkestyrerapporten: I mars utga Nei til EUs folkestyreutvalg rapporten «30 år med EØS-avtalen». Dette kapitlet gir et sammendrag av rapporten. Hele rapporten er tilgjengelig på neitileu.no, og kan kjøpes i papirutgave i Nei til EUs nettbutikk.

Modellmakeri om EØS 

24. mai 2024

Det er svært lite troverdig at handelen med EU skulle bli redusert med en tredjedel uten EØS-avtalen. 

Fisken må til land, skape arbeidsplasser og levende lokalsamfunn 

29. april 2024

Nei til EU støtter kystopprøret. Våre fiskeressurser er folkets felles eiendom og skal bygge landet. Ikke EU.