WTOs avtale om fiskesubsidier adresserer ikke hvilke subsidier som skal forbys, og subsidier for å ta vare på biologisk mangfold og økosystemer, og urfolks rettigheter, er ikke nevnt.
Nei til EU deltok nylig på WTO Public Forum, sammen med Handelskampanjen. WTO Public Forum er blitt en velregissert propagandamaskin for WTO, som vårt internasjonale nettverk skrev i en melding i anledning forumet. Public Forum ble etablert som en arena for dialog med sivilsamfunnet etter massive protester mot WTOs politikk og mangel på åpenhet. Veldig mye av det som skjer på Public Forum er i regi av WTO.
I år hadde de blant annet en massiv kampanje for å fremme avtalen om fiskerisubsidier. Det er FN som har bedt WTO om å følge opp bærekraftsmål 14.6, som blant annet sier: innen 2020 forby visse former for fiskerisubsidier som bidrar til overkapasitet og overfiske, avskaffe subsidier som bidrar til ulovlig, urapportert og uregulert fiske. Det har vært forhandlet om avtalen i 20 år, og det er WTOs første avtale som primært har et bærekraftsmål.
Norge har underskrevet den første delen av avtalen i februar i år. Så skulle man tru at denne avtalen ville forplikte Norge til å kutte subsidiene til trålflåten, som har overkapasitet og i stor grad fisker ikke gytemoden ungfisk. Trålrederiene får gjennom CO2-kompensasjon millioner i refusjon fra staten på betalt CO2-avgift. Men avtalen forplikter ikke til å gjennomføre kutt i subsidier, bare til å rapportere om det og dokumentere at det ikke fører til overfiske eller urapportert fiske. Og avtalen er satt inn i et kapittel i WTO-avtalene om like konkurranseregler, som gjør at man ikke kan skille mellom store trålere og mindre kystfiskefartøy. Avtalen adresserer ikke hvilke former for subsidier som skal forbys, og subsidier for å ta vare på biologisk mangfold og økosystemer, og urfolks rettigheter, er ikke nevnt.
En del av det tradisjonelle programmet når Handelskampanjen og tilhørende organisasjoner er på Public Forum, er å besøke den norske delegasjonen og WTO-ambassadøren. Ambassadør Ølberg er for tiden leder i WTOs hovedråd. Han snakket ganske åpent om Norges posisjoner og vurderingen av hva som skjer. Han sa også indirekte at Norges posisjoner er preget av det faktum at Norge er en liten åpen økonomi som er avhengig av WTO. Derfor er det ofte viktigere at WTO har et godt omdømme enn at Norge står hardt på egne posisjoner. Mens han er leder for Hovedrådet vil han ikke fremme Norges posisjoner i stor grad. Men folk fra delegasjonen har ansvar i forhandlingene i arbeidsgrupper.
Our World Is Not For Sale
Det som var mest nyttig for Nei til EU var å møte nettverket Our World Is Not For Sale (OWINFS), som samler organisasjoner og sosiale bevegelser over hele verden som jobber for et mer rettferdig globalt handelsregime. Det er spesielt viktig for oss å knytte kontakt med organisasjoner som jobber for småskala jordbruk og fiskeri, og lære om perspektiver på spesifikke politikkområder. De er svært like våre egne, mens main stream presentasjonene og politikken er klassisk markedsliberale og tilpasset stormaktenes og storkapitalens interesser. Handelskampanjen var aktivt involvert på politikkområder som ikke er del av EØS-avtalen, innen jordbruk og fiske.