Fra forsiden til AgriAnalyses Rapport 3-2021, foto: Hanne Eldby.

EUs nye landbrukspolitikk – hva synes interesseorganisasjonene i Europa?

Lansering av AgriAnalyses nye rapport. Rapportforfatterne Hanne Eldby og Martin Haaskjold Inderhaug, begge prosjektledere i AgriAnalyse, vil i dette webinaret presentere vurderingene og konfliktlinjene rundt EUs nye landbrukspolitikk.

AgriAnalyse har på oppdrag fra Nei til EU skrevet en rapport som undersøker hva bondeorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner og miljøorganisasjoner mener om EUs nye landbrukspolitikk. Ingen av de intervjuede organisasjonene er fornøyde med det de regner med blir utfallet av EUs framtidige politikk, men de har svært ulike begrunnelser for dette.

Webinaret sendes også direkte på Nei til EUs facebookside.

Rapportforfatterne Hanne Eldby og Martin Haaskjold Inderhaug, begge prosjektledere i AgriAnalyse, vil i dette webinaret presentere vurderingene og konfliktlinjene rundt EUs nye landbrukspolitikk.

Det blir anledning til spørsmål etter innledningene (skriftlig via chatfunksjonen). Møteleder er Einar Frogner, leder av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg.

De fire organisasjonene som er intervjuet i rapporten er Copa-Cogeca, European Coordination Via Campesina (ECVC), Slow Food og  Friends of the Earth. Rapporten gir også en innføring i EUs forslag til den felles landbrukspolitikken (CAP) etter 2020 og EUs Green Deal med sine delstrategier Farm to Fork og Biodiversitetsstrategien.

Rapporten har tittelen «EUs nye landbrukspolitikk og holdninger til ulike interessegrupper» (AgriAnalyse Rapport 3–2021), og vil bli publisert på Nei til EUs nettsider i forbindelse med webinaret. Rapporten vil også bli gjengitt i den kommende utgaven av Nei til EUs skriftserie Vett om landbruk (nummer 2 2021).

Stort bilde i toppen: Fra forsiden til AgriAnalyses Rapport 3-2021, foto: Hanne Eldby.

reLATERT

Se alle arrangementer

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

– EU-medlemskap vil flytte makt til et udemokratisk system

16. jan. 2025

– Vi kaller EØS-avtalen en abonnementsordning på høyrepolitikk. Da er EU-medlemskap hele familiepakka, tv-abonnement, internett og alt samtidig. Bare mer av det samme, sa Freddy Øvstegård i webinaret 16. januar. Se webinaret her!

Jordbruket og EU 

14. jan. 2025

Utenfor EU har Norge en egen jordbrukspolitikk, utformet gjennom jordbruksforhandlinger og politiske prosesser i Stortinget. Vi kan skreddersy politikken til å passe norske forhold. 

Regjeringen ønsker å overkjøre landbruket og miljøet

08. jan. 2025

Vi ønsker en avtale som kommer folk og klima til gode - ikke en som bare tjener snevre økonomiske interesser.

EUs karbontoll låser norsk industri til EUs marked 

07. jan. 2025

Regjeringen har vedtatt at Norge skal bli med i EUs nye karbontoll, også kalt CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Dette vil svekke konkurransekraften til norsk eksportindustri på verdensmarkedet og føre til avindustrialisering.  

Takk for maten

06. jan. 2025

Aldri vil jeg bytte bort svineribba med biff fra Belgisk blå.

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Et varsko for Norge – EU tilsidesetter Green Deals miljøkrav på grunn av høye energipriser 

19. nov. 2024

Norge må derfor etablere egen politikk på klima- og miljøområdet utenfor EU, utenfor EØS, tilpasset norske forhold, og der vi samarbeider internasjonalt gjennom bilaterale avtaler.