Fylkeshuset i Oppland. Foto fra Wikipedia.

Flere fylkesting advarer mot jernbanepakke IV

Fem sentrale jernbanefylker advarer Stortinget mot å innføre EUs fjerde jernbanepakke.

Fylkestinget i Trøndelag mener norske myndigheter må ha mulighet til avgjøre om jernbanestrekninger skal legges ut på anbud eller ikke. Fylkestinget mener det fortsatt må være mulig å stille nasjonale krav til sikkerhet på jernbanen.

- Å låse fast ein bestemt jernbanepolitikk for all framtid er i strid med grunnleggande demokratiske prinsipp.

«Å låse fast ein bestemt jernbanepolitikk for all framtid er i strid med grunnleggande demokratiske prinsipp. Jernbanen i Oppland treng ikkje meir konkurranse, men løysingar tilpassa typiske utfordringar for Norge og for vårt område», uttalte fylkestinget i Oppland oppunder jul.

Nabofylket Hedmark er av samme mening: «Hedmark fylkesting vil uttrykke sterk bekymring over at Stortinget kan komme til å frasi seg retten til å bestemme over norsk jernbanepolitikk i framtida.» Fylkestinget ber derfor Stortinget «stanse innføringen av Jernbanepakke IV i Norge, slik Norge har adgang til etter EØS-avtalen».

Fylkespolitikerne i Nordland fattet i oktober et tilsvarende vedtak hvor Stortinget blir bedt om å si nei til EUs fjerde jernbanepakke og bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen. Også Østfold fylkesting vedtok i desember en interpellasjon som advarer mot Jernbanepakke IV. De fem fylkene dekker tilsammen mer enn halve jernbane-Norge.

I Trøndelag, Oppland og Østfold var Kristelig Folkeparti del av det politiske flertallet som sikret vedtaket mot stemmene til Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. I Østfold valgte de to KrF-representantene hver sin side under voteringa.

Det er fremmet lignende interpellasjoner for flere fylkesting, uten at vi i skrivende stund har full oversikt. Det som er helt klart, er at motstanden mot innføring av EUs anbudstvang på jernbanesporet er økende. Dette bør ikke minst KrF ta med seg inn i de pågående regjeringsforhandlingene.

Saken blir løpende oppdatert.

Stort bilde: Oppland fylkeshus. Foto fra Wikipedia.

Stort bilde i toppen: Fylkeshuset i Oppland. Foto fra Wikipedia. (Wikipedia)

reLATERT

Se alle arrangementer

Donald Trump som EU-skrømt?

20. jan. 2025

At Trump driver politikk etter kaosmetoden, betyr ikke at vi i Norge bør få helt panikk.

– EU-medlemskap vil flytte makt til et udemokratisk system

16. jan. 2025

– Vi kaller EØS-avtalen en abonnementsordning på høyrepolitikk. Da er EU-medlemskap hele familiepakka, tv-abonnement, internett og alt samtidig. Bare mer av det samme, sa Freddy Øvstegård i webinaret 16. januar. Se webinaret her!

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Islandssuget

06. jan. 2025

Kan valget på Island få konsekvenser for Norges forhold til EU?

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

EU er ikke riktig retning

12. des. 2024

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Speil, speil på veggen der

09. des. 2024

Norske medier har klart et mesterstykke – å nedfortelle og undergrave folkets nei.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

30 år utanfor EU: Ja til norsk sjølvstyre, nei til EU

27. nov. 2024

I 2024 er det 30 år sidan den siste folkerøystinga om EU-medlemskap. Vi greier oss godt utanfor EU.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.