Fylkeshuset i Oppland. Foto fra Wikipedia.

Flere fylkesting advarer mot jernbanepakke IV

Fem sentrale jernbanefylker advarer Stortinget mot å innføre EUs fjerde jernbanepakke.

Fylkestinget i Trøndelag mener norske myndigheter må ha mulighet til avgjøre om jernbanestrekninger skal legges ut på anbud eller ikke. Fylkestinget mener det fortsatt må være mulig å stille nasjonale krav til sikkerhet på jernbanen.

- Å låse fast ein bestemt jernbanepolitikk for all framtid er i strid med grunnleggande demokratiske prinsipp.

«Å låse fast ein bestemt jernbanepolitikk for all framtid er i strid med grunnleggande demokratiske prinsipp. Jernbanen i Oppland treng ikkje meir konkurranse, men løysingar tilpassa typiske utfordringar for Norge og for vårt område», uttalte fylkestinget i Oppland oppunder jul.

Nabofylket Hedmark er av samme mening: «Hedmark fylkesting vil uttrykke sterk bekymring over at Stortinget kan komme til å frasi seg retten til å bestemme over norsk jernbanepolitikk i framtida.» Fylkestinget ber derfor Stortinget «stanse innføringen av Jernbanepakke IV i Norge, slik Norge har adgang til etter EØS-avtalen».

Fylkespolitikerne i Nordland fattet i oktober et tilsvarende vedtak hvor Stortinget blir bedt om å si nei til EUs fjerde jernbanepakke og bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen. Også Østfold fylkesting vedtok i desember en interpellasjon som advarer mot Jernbanepakke IV. De fem fylkene dekker tilsammen mer enn halve jernbane-Norge.

I Trøndelag, Oppland og Østfold var Kristelig Folkeparti del av det politiske flertallet som sikret vedtaket mot stemmene til Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. I Østfold valgte de to KrF-representantene hver sin side under voteringa.

Det er fremmet lignende interpellasjoner for flere fylkesting, uten at vi i skrivende stund har full oversikt. Det som er helt klart, er at motstanden mot innføring av EUs anbudstvang på jernbanesporet er økende. Dette bør ikke minst KrF ta med seg inn i de pågående regjeringsforhandlingene.

Saken blir løpende oppdatert.

Stort bilde: Oppland fylkeshus. Foto fra Wikipedia.

Stort bilde i toppen: Fylkeshuset i Oppland. Foto fra Wikipedia. (Wikipedia)

reLATERT

Se alle arrangementer

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.  

Vi er nok utafor EU i 2054 også

19. nov. 2024

Ja-sida er desperate med sitt revansjeprosjekt: Norge inn i EU. Men velgerne lar seg verken lokke eller true.

– Vi trenger et nytt språk om EU

09. nov. 2024

Freddy André Øvstegård mener folkestyre-argumentet står sterkere enn noen gang, men at vi trenger et nytt språk i EU-debatten. Det kom fram under bokbadet på Nei til EUs landsmøte.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

– Donald Trump skal ikke bestemme Norges forhold til EU

07. nov. 2024

– Vi skal skremmes inn i EU. Et EU som ikke kommer til å bli mer demokratisk fordi om vi frykter hva som kan skje i USA, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Vett 2 2024 EU er ikke all verden

01. nov. 2024

30 år etter at flertallet sa nei til norsk EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994, undersøker dette Vett-heftet EUs politikk i dag på viktige internasjonale spørsmål. Verden er fortsatt større enn EU.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Striden om EU-medlemskap kan både vinnes og tapes

02. okt. 2024

Hvordan bør vi tenke og hvordan bør vi handle? Innledning av Ole Langeland på medlemsmøte i Vest-Agder Nei til EU 17. september 2024.

Handelsavtale er svaret

18. sep. 2024

En løsning med en reforhandlet handelsavtale og bilaterale avtaler på andre områder er ikke bare et reelt alternativ – det er svaret på framtidas samarbeidsform med EU-landene, skriver Einar Frogner.

EU: Drømmen som brast

26. aug. 2024

Den som vil bli statsminister i Norge, må la EU-spørsmålet ligge.

«No bad feelings» på stand

14. aug. 2024

– Det er veldig viktig å ha kontakt med folket, og den kontakten får vi her.

Ny EU-måling: EU-motstanden i Norge står fortsatt sterkt!  

12. aug. 2024

– Det norske folket syns vi har det bra slik vi har det. Det er et tydelig nei-flertall fordi folk ønsker folkestyre, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.