Meningsmåling utført av Sentio i januar 2022: «Foretrekker du en handelsavtale med EU i stedet for EØS-avtalen?» 33,2 % ja, 32,6 % nei og 34,1 % vet ikke. (Grafikk: Nei til EU.)

Flere vil ha handelsavtale enn EØS

Står oppslutningen om EØS for fall? En ny meningsmåling viser at det er flere som foretrekker en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen.

Meningsmålingen er utført av Sentio på oppdrag fra Nei til EU. Spørsmålet som ble stilt er: «Foretrekker du en handelsavtale med EU i stedet for EØS-avtalen?» Svarene fordeler seg på denne måten:

  • Ja: 33,2 %
  • Nei: 32,6 %
  • Vet ikke: 34,1 %
Handelsavtale vs EØS Jan22b
Grafikk: Nei til EU.

Målingen er en nasjonal representativ undersøkelse der 1011 personer er spurt i nettskjema (webomnibus) i perioden 28.–31. januar. Her har altså tilhengerne av å erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale et overtak, selv om forskjellen er liten (0,6 prosentpoeng) og vet ikke-gruppen er stor.

Ser et stemningsskifte

Mens en del andre undersøkelser har vist et betydelig flertall for EØS, viser denne målingen at EØS-avtalen er omstridt og deler befolkningen i tre ganske like store grupper. De andre målingene spør som regel om ja eller nei til EØS-avtalen, uten å vise til noe alternativ.

Nei til EU-leder Roy Pedersen ser et stemningsskifte, og mener det er ikke så merkelig:

– Vi har en olje- og energiminister som åpent sier at EØS-avtalen står i veien for å gjøre noe med strømprisene. Det går an å bli EØS-motstander av mindre. Vi må fortsette med meningsmålinger som har handelsavtale som svaralternativ, sier Pedersen.

Stort bilde i toppen: Meningsmåling utført av Sentio i januar 2022: «Foretrekker du en handelsavtale med EU i stedet for EØS-avtalen?» 33,2 % ja, 32,6 % nei og 34,1 % vet ikke. (Grafikk: Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025