Meningsmåling utført av Sentio i januar 2022: «Foretrekker du en handelsavtale med EU i stedet for EØS-avtalen?» 33,2 % ja, 32,6 % nei og 34,1 % vet ikke. (Grafikk: Nei til EU.)

Flere vil ha handelsavtale enn EØS

Står oppslutningen om EØS for fall? En ny meningsmåling viser at det er flere som foretrekker en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen.

Meningsmålingen er utført av Sentio på oppdrag fra Nei til EU. Spørsmålet som ble stilt er: «Foretrekker du en handelsavtale med EU i stedet for EØS-avtalen?» Svarene fordeler seg på denne måten:

  • Ja: 33,2 %
  • Nei: 32,6 %
  • Vet ikke: 34,1 %
Handelsavtale vs EØS Jan22b
Grafikk: Nei til EU.

Målingen er en nasjonal representativ undersøkelse der 1011 personer er spurt i nettskjema (webomnibus) i perioden 28.–31. januar. Her har altså tilhengerne av å erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale et overtak, selv om forskjellen er liten (0,6 prosentpoeng) og vet ikke-gruppen er stor.

Ser et stemningsskifte

Mens en del andre undersøkelser har vist et betydelig flertall for EØS, viser denne målingen at EØS-avtalen er omstridt og deler befolkningen i tre ganske like store grupper. De andre målingene spør som regel om ja eller nei til EØS-avtalen, uten å vise til noe alternativ.

Nei til EU-leder Roy Pedersen ser et stemningsskifte, og mener det er ikke så merkelig:

– Vi har en olje- og energiminister som åpent sier at EØS-avtalen står i veien for å gjøre noe med strømprisene. Det går an å bli EØS-motstander av mindre. Vi må fortsette med meningsmålinger som har handelsavtale som svaralternativ, sier Pedersen.

Stort bilde i toppen: Meningsmåling utført av Sentio i januar 2022: «Foretrekker du en handelsavtale med EU i stedet for EØS-avtalen?» 33,2 % ja, 32,6 % nei og 34,1 % vet ikke. (Grafikk: Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Speil, speil på veggen der

09. des. 2024

Norske medier har klart et mesterstykke – å nedfortelle og undergrave folkets nei.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

30 år utanfor EU: Ja til norsk sjølvstyre, nei til EU

27. nov. 2024

I 2024 er det 30 år sidan den siste folkerøystinga om EU-medlemskap. Vi greier oss godt utanfor EU.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

Flertallet fikk rett

25. nov. 2024

Vi stemte nei til EU-medlemskap, men hva skjedde med folkestyre, miljø og solidaritet?

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.