Flertallet mener EU har for mye makt i Norge

Det er et klart flertall som mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Folket er delt i spørsmålet om handelsavtale eller EØS.

Over halvparten av de spurte mener EU har for mye makt i Norge. Det viser en meningsmåling utført av Sentio på oppdrag av Nei til EU. Målingen er en nasjonal representativ undersøkelse der 1000 personer er spurt, og er gjennomført i månedsskiftet mai-juni

På spørsmålet «mener du at EU har for mye makt i Norge?» svarer 52 % ja, 36 % nei og 12 % vet ikke.

Hovedstaden er i utakt med resten av landet. Mens det i Oslo er et flertall som mener at EU ikke har for mye makt i Norge, er det i resten av landet er klart flertall som mener EU har for mye makt.

Arbeiderpartiets velgere er delt nesten nøyaktig på midten i spørsmålet. Velgerne til KrF, Sp, Rødt, SV og Frp mener EU har for mye makt. Mens et flertall av velgerne til Høyre, MDG og Venstre ikke mener EU har for mye makt i Norge.

Folket splittet om EØS eller handelsavtale

I samme måling er det også stilt følgende spørsmål: «Støtter du en handelsavtale med EU i stedet for EØS-avtalen?» Her er befolkningen delt i tre omtrent like store deler. 33 % svarer ja. 37 % svarer nei. Og 31 % vet ikke. (Avrundingen til hele tall gjør at totalen blir 101%.)

Her er det ikke markante forskjeller mellom landsdeler, eller mellom Oslo og resten av landet.

Høyre og Aps velgere har størst oppslutning om EØS, henholdsvis 48 og 47 %. Handelsavtale har størst oppslutning blant Sp (49%) og Rødt (40%) sine velgere.

Handelsavtalejuni19

reLATERT

Se alle arrangementer

Hull i handlingsrommet

30. mai 2023

Hvorfor skal en 30 år gammel EØS-avtale hindre billigere tannlege for 25-åringene?

Forordningene som eter opp handlingsrommet

22. mai 2023

Dagens EØS-avtale inneholder dobbelt så mange forordninger som direktiver. Da avtalen skulle vedtas i 1992 het det at forordninger ble brukt «nokså sjelden».

Uten grenser, uten vern

22. mai 2023

Hvor ble det av arbeidervernet og likebehandlingen i alt mylderet?

Forbudet mot offentlig støtte

15. mai 2023

EØS-avtalen begrenser adgangen til å gi regional- og næringsstøtte. All offentlig støtte som kan påvirke konkurransen er i utgangspunktet forbudt, men det finnes unntak.

Hvorfor tør ikke kommuner?

15. mai 2023

Det finnes ubrukte muligheter for kommuner til å drive offentlige tjenester selv – innenfor EØS-avtalen.

Strøm og landbruk i Heidal

12. mai 2023

Flotte omgivelser og gode diskusjoner når Sel og Heidal Nei til EU inviterte til åpent møte på tradisjonsrike Øvre Aaseng gard.

Kamp om innleieforbud

10. mai 2023

På arbeidslivsområdet er innleieforbudet for byggevirksomhet rundt Oslofjorden et aktuelt eksempel på bruk av handlingsrommet. Forbudet er resultat av en ensidig norsk lovendring våren 2023.

Uavklart handlingsrom 

10. mai 2023

Enhver fagforening og statsråd som rokker ved markedsvendingen i arbeidslivet vil høste storm. 

EØS og handlingsrommet

05. mai 2023

Fins det i det hele tatt handlingsrom i EØS-avtalen?

Vett 1 2023 Hva er handlingsrommet i EØS-avtalen?

27. april 2023

Det finnes ikke bare ett handlingsrom, men flere. Denne utgaven av Vett undersøker hva som kan skje hvis man går inn i noen av rommene og prøver å ommøblere.

Møre og Romsdal Nei til EU ruster opp med gigantstyre

19. april 2023

Nei til EU i Møre og Romsdal har hatt fylkesårsmøte i Ålesund, 15 april, og vedtatt å trappe opp kampen mot EØS avtalen. Nå er planen å øke informasjonen om hva EØS-avtalen har medført, og også finne fram til yngre grupper som må nås gjennom nye kanaler. Du kan lese mer i hele artikkelen.

Ernas EU-drøm i det blå  

29. mars 2023

Nei til EU er når som helst beredt til en omkamp om norsk EU-medlemskap. Vi har vunnet før – og frykter ikke omkamp!