Kvinner sperret inne – og ute.

Flyktningkrisen krever globale løsninger

I dag er det den internasjonale flyktningdagen. Da er det helt på sin plass å snakke om flyktningers situasjon i EU i dag. Flyktninger blir holdt igjen i Tyrkia og Libya, og EU gjør alt de kan for å få sendt dem tilbske til de krigsherjede landene de har flytte fra.

Tyrkia nektes å bli en del av EU, på grunn av sine grove menneskerettighetsbrudd, men det er likevel helt greit for EU å holde flyktninger, de mest sårbare menneskene som finnes, i leirer i blant annet Tyrkia, Hellas og Italia.

I Libya kan man i følge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) risikere at mennesker blir solgt som slaver på svartemarkedet. Dette rammer spesielt kvinner og barn, som allerede blir hardest rammet av krig og konflikter.

Likevel synes EU det er helt greit å ha avtaler med disse landene om at de skal holde tilbake flyktninger.

Dublin-avtalen sier blant annet man må søke asyl i det første landet man kommer til, og om man ikke får opphold der får man ikke opphold noe sted i EU. Dette fører til et voldsomt press på landene ved middelhavet, mens de rike landene i nord-Europa sier fra seg ansvaret sitt.

Frontex, EUs organ for grense -og kyst kontroll, snur båter med flyktninger i middelhavet, slik at de ikke kommer seg til Europa. De bistår også med kroppsvisitering, å ta fingeravtrykk, og tvangsreturnering av mennesker som ikke får oppholdstillatelse. Frontex er altså et utrolig lite hyggelig organ.

EU vil ha fri flyt, men kun innenfor sine egne grenser. De har åpne grenser til de rike landene i Europa, mens folk som er på flukt fra krig ikke slipper inn.

Vi i Ungdom mot EU ser at flyktningkrisen krever globale løsninger, ikke regionale. Vi vil ha en verden der de rikeste landene tar mest ansvar for flyktningkrisa, og ikke dytter ansvaret over på fattige land. Vi ser at verden er større enn EU, og vi står i solidaritet med verdens flyktninger.

Stort bilde i toppen: Kvinner sperret inne – og ute. (CC0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

Stopp EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt – vi krever en rettferdig asyl- og flyktningpolitikk!

21. nov. 2024

Den nye asyl- og migrasjonspakten forverrer situasjonen for mennesker på flukt fremfor å bidra til en solidarisk og rettferdig asylprosess.  

EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt

28. okt. 2024

I en tid med menneskerettighetsbrudd, krig og klimakrise. Er dette virkelig tidspunktet hvor EU skal gjøre det enda vanskeligere å søke asyl? 

– Kan bruke handlingsrommet for å verne asylretten

25. okt. 2024

Politisk rådgiver i Nei til EU, Helga Hustveit, snakket om EUs nye asyl- og migrasjonspakt under årets Kvinnekonferanse.

EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt

03. mai 2024

I en tid med menneskerettighetsbrudd, krig og klimakrise. Er dette virkelig tidspunktet hvor EU skal gjøre det enda vanskeligere å søke asyl?

EUs omstridte grensekontroll

15. nov. 2023

Middelhavet har blitt verdens antatt farligste migrasjonsrute, med den høyeste dødeligheten.

EUs høyre hånd

21. aug. 2023

Vil og kan EU ta sitt internasjonale ansvar når Giorgia Meloni har hånden på rattet i migrasjonspolitikken?

EUs omstridte fiske i fjernt farvann

03. mai 2023

Webinar med Erik Hagen, daglig leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, og Morten Harper 3.5.2023

– Helvete er et sted der barn drukner

01. feb. 2023

Boken Budbringeren fra Helvete er både helt grusom, og veldig nødvendig. Kristina beskriver realitetene i flyktningpolitikken på en hjerteskjærende måte.

Verden er større enn EU 

28. okt. 2022

For Nei til EU er folkestyre, miljø og solidaritet de fremste verdiene vi ønsker å fronte i kampen mot EU-medlemskap og tilpassing til EUs politikk gjennom EØS.  

Standpunkt 3-2022

13. okt. 2022

I dette nummeret av Nei til EUs avis Standpunkt kan du blant annet lese intervju med Sofie Marhaug og Marit Knutsdatter Strand, som sitter på Stortinget for Rødt og Senterpartiet.