Folket vil ha mindre EU-makt i Norge

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.

Styret i Nei til EU konstaterer at folk vil ha mindre, ikke mer EU-makt i Norge. Vi savner en kunnskapsbasert debatt om hvordan Norges selvråderett kan styrkes.

En fersk meningsmåling fra Sentio viser at det norske folkets EU-motstand er solid. 64 prosent vil ikke at Norge skal bli medlem av Den europeiske union. Et klart flertall av de spurte (52 %) mener også̊ at EU allerede har for stor makt i Norge.

Denne makta blir i det vesentlige utøvd gjennom EØS-avtalen. Derfor er det et paradoks når 61,9 prosent likevel sier at de heller vil beholde EØS-avtalen enn å si den opp. Når folk får valget mellom EØS og en handelsavtale, blir tallene plutselig annerledes. Da vil 33 prosent ha en handelsavtale, mens 37 prosent vil ha EØS-avtalen.

Det mest oppsiktsvekkende er hva folk svarer når de får spørsmålet: Tror du det vil bli innført toll på norske industrivarer til EU hvis EØS-avtalen sies opp? Hele 59 prosent ja, 13 prosent nei og de resterende 28 prosentene vet ikke.

Svarfordelinga tyder på at myndigheter, media og utdanningsinstitusjoner har sviktet når det gjelder å gi befolkningen nødvendig informasjon og allmennkunnskap. EØS-avtalens artikkel 120 slår fast at den eksisterende frihandelsavtalen trer i kraft hvis Norge går ut av EØS. Denne frihandelsavtalen gir full toveis tollfrihet for industrivarer mellom Norge og EU. Hvordan kan da seks av ti nordmenn være overbeviste om det motsatte?

Tallenes tale tilsier at myndigheter og sentrale aktører i næringsliv, medier og politikk har skapt inntrykk av at norsk eksport vil møte tollmurer og knekke sammen uten EØS-avtalen.

Det er et alvorlig faresignal for vårt demokrati når landets mest meningsdannende informasjonskilder formidler et budskap om at Norge ikke har andre valgmuligheter enn EU-medlemskap eller en videreføring av EØS-avtalen. Påstanden er ikke bare usann, den er blitt en myte. Mindre makt til EU, er folkets klare tale. Det er et standpunkt som er uforenlig med EØS-avtalen, for ikke å snakke om norsk medlemskap i Den europeiske union.

reLATERT

Se alle arrangementer

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.