Gratulerer med dagen! 

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

APPELL I FORBINDELSE MED 1. MAI 2024. 

1. mai, samles vi for å markere arbeidernes dag og hedre kollektiv styrke og solidaritet. Vi samles for å synligjøre vår felles kamp for rettferdighet, likhet og sosial rettferdighet. Men vi er også samlet i vår felles motstand mot EU og dens innflytelse på våre liv og rettigheter. 

EU er ofte fremstilt som en bastion for likestilling og kvinners rettigheter. Men er det sånn? Hvem tjener egentlig på EU sine politiske og økonomiske strategier? Hvem har reell innflytelse og makt i EU? Og hva er konsekvensene for kvinner? 

I stedet for å fremme kvinners rettigheter, har EUs politikk ofte ført til økt ulikhet og marginalisering. Kutt i offentlige utgifter har rammet offentlige tjenester som kvinner er spesielt avhengige av, som f.eks. helse og omsorg, hvor hoveddelen av arbeidsstokken er kvinner. Dette har igjen ført til økt arbeidsløshet for kvinner, ubetalt omsorgsarbeid og mindre tid og ressurser til å delta i lønnet arbeid og politisk aktivitet. 

Samtidig har EUs politikk for deregulering og liberalisering av arbeidsmarkedet ført til usikkerhet og utrygghet, noe som også rammer kvinner spesielt. Kvinner er overrepresentert i usikre, lavtlønnede jobber, på midlertidige kontrakter og som deltidsarbeidere. Dette er med på og forsterker allerede eksisterende kjønnsulikheter i arbeidslivet. 

I stedet for å gi kvinner mer makt, har EUs politikk ofte styrket de eksisterende maktstrukturene som holder kvinner nede. Vi trenger en politikk som prioriterer kvinners rettigheter, og som setter mennesker foran profitt. 

Det er på tide å stå opp mot EUs nyliberalistiske agenda, og kjempe for en politikk som virkelig fremmer kvinners rettigheter og likestilling. Det er på tide å kjempe for en verden der alle har like muligheter, uavhengig av kjønn. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Speil, speil på veggen der

09. des. 2024

Norske medier har klart et mesterstykke – å nedfortelle og undergrave folkets nei.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

30 år utanfor EU: Ja til norsk sjølvstyre, nei til EU

27. nov. 2024

I 2024 er det 30 år sidan den siste folkerøystinga om EU-medlemskap. Vi greier oss godt utanfor EU.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

Flertallet fikk rett

25. nov. 2024

Vi stemte nei til EU-medlemskap, men hva skjedde med folkestyre, miljø og solidaritet?

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.  

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.