Gratulerer med dagen! 

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

APPELL I FORBINDELSE MED 1. MAI 2024. 

1. mai, samles vi for å markere arbeidernes dag og hedre kollektiv styrke og solidaritet. Vi samles for å synligjøre vår felles kamp for rettferdighet, likhet og sosial rettferdighet. Men vi er også samlet i vår felles motstand mot EU og dens innflytelse på våre liv og rettigheter. 

EU er ofte fremstilt som en bastion for likestilling og kvinners rettigheter. Men er det sånn? Hvem tjener egentlig på EU sine politiske og økonomiske strategier? Hvem har reell innflytelse og makt i EU? Og hva er konsekvensene for kvinner? 

I stedet for å fremme kvinners rettigheter, har EUs politikk ofte ført til økt ulikhet og marginalisering. Kutt i offentlige utgifter har rammet offentlige tjenester som kvinner er spesielt avhengige av, som f.eks. helse og omsorg, hvor hoveddelen av arbeidsstokken er kvinner. Dette har igjen ført til økt arbeidsløshet for kvinner, ubetalt omsorgsarbeid og mindre tid og ressurser til å delta i lønnet arbeid og politisk aktivitet. 

Samtidig har EUs politikk for deregulering og liberalisering av arbeidsmarkedet ført til usikkerhet og utrygghet, noe som også rammer kvinner spesielt. Kvinner er overrepresentert i usikre, lavtlønnede jobber, på midlertidige kontrakter og som deltidsarbeidere. Dette er med på og forsterker allerede eksisterende kjønnsulikheter i arbeidslivet. 

I stedet for å gi kvinner mer makt, har EUs politikk ofte styrket de eksisterende maktstrukturene som holder kvinner nede. Vi trenger en politikk som prioriterer kvinners rettigheter, og som setter mennesker foran profitt. 

Det er på tide å stå opp mot EUs nyliberalistiske agenda, og kjempe for en politikk som virkelig fremmer kvinners rettigheter og likestilling. Det er på tide å kjempe for en verden der alle har like muligheter, uavhengig av kjønn. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Alternativ i alpene?

27. jan. 2025

De nye avtalene mellom Sveits og EU omfavnes av næringslivet og gir et større handlingsrom enn EØS, men byr på dilemmaer for suvereniteten.

Enda en seier for innleiereglene  

22. jan. 2025

Forbudet mot innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen er å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen!

Donald Trump som EU-skrømt?

20. jan. 2025

At Trump driver politikk etter kaosmetoden, betyr ikke at vi i Norge bør få helt panikk.

Minstelønnsdirektivet kan bli annullert

17. jan. 2025

EUs minstelønnsdirektiv skal annulleres sier EU-domstolens generaladvokat i sin innstilling til avgjørelse i den omstridte saken.