Islendingene sier nei til Acer

En meningsmåling viser at over 80 prosent av islendingene er mot EUs energibyrå Acer. Dersom Island sier nei til å bli en del av Acer, vil vetoet også gjelde norsk deltakelse i Acer.

To av Islands tre regjeringspartier, Selvstendighetspartiet og Fremskrittspartiet, har landsmøtevedtak på at de ikke vil avgi suverenitet over energiressursene til EU, melder Klassekampen 23. april

En ny undersøkelse viser at regjeringspartiene har stor støtte i folket. På spørsmålet «Støtter du, eller er du imot, at innflytelse over energipolitikken blir tilført europeiske byråer?» svarer 80,4 prosent at de er imot (23 prosent) eller meget imot (57,4 prosent). 11 prosent er avholdende, mens bare 8,3 prosent sier de er for eller meget for.

Spørsmålet om Islands tilknytning til Acer vil enten behandles på Alltinget i overgangen mai–juni eller bli utsatt til over sommeren. Det er ventet at det tredje regjeringspartiet, De venstregrønne, vil avgjøre om Island åpner for veto eller ei. De venstregrønne har ennå ikke fattet noe vedtak, men stemningen internt skal være kritisk.

Regelverket i EØS-avtalen fungerer slik at nytt regelverk må ratifiseres av alle de tre EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein. Et veto fra en er dermed et veto for alle.

– Det er et veldig sterkt signal om hva islendingene mener om Acer. Det er veldig stor motstand mot å vanne ut den nasjonale råderetten over energien, sier Sigbjørn Gjelsvik, stortingsrepresentant for Senterpartiet til Klassekampen.

Nei til EU er glade for at islendingene er mot Acer.

– Disse tallene viser at islendingene har tatt stilling, og at de er imot. Det er veldig inspirerende for oss og viser at saken ikke er avgjort i EØS. Samtidig er det en demokratisk fallitterklæring når det blir Islands jobb å redde norsk selvråderett, sier Kathrine Klesveland, leder i Nei til EU til avisa.

Stort bilde: Faksimile fra Klassekampen 23. mai 2018. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.