Islendingene sier nei til Acer

En meningsmåling viser at over 80 prosent av islendingene er mot EUs energibyrå Acer. Dersom Island sier nei til å bli en del av Acer, vil vetoet også gjelde norsk deltakelse i Acer.

To av Islands tre regjeringspartier, Selvstendighetspartiet og Fremskrittspartiet, har landsmøtevedtak på at de ikke vil avgi suverenitet over energiressursene til EU, melder Klassekampen 23. april

En ny undersøkelse viser at regjeringspartiene har stor støtte i folket. På spørsmålet «Støtter du, eller er du imot, at innflytelse over energipolitikken blir tilført europeiske byråer?» svarer 80,4 prosent at de er imot (23 prosent) eller meget imot (57,4 prosent). 11 prosent er avholdende, mens bare 8,3 prosent sier de er for eller meget for.

Spørsmålet om Islands tilknytning til Acer vil enten behandles på Alltinget i overgangen mai–juni eller bli utsatt til over sommeren. Det er ventet at det tredje regjeringspartiet, De venstregrønne, vil avgjøre om Island åpner for veto eller ei. De venstregrønne har ennå ikke fattet noe vedtak, men stemningen internt skal være kritisk.

Regelverket i EØS-avtalen fungerer slik at nytt regelverk må ratifiseres av alle de tre EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein. Et veto fra en er dermed et veto for alle.

– Det er et veldig sterkt signal om hva islendingene mener om Acer. Det er veldig stor motstand mot å vanne ut den nasjonale råderetten over energien, sier Sigbjørn Gjelsvik, stortingsrepresentant for Senterpartiet til Klassekampen.

Nei til EU er glade for at islendingene er mot Acer.

– Disse tallene viser at islendingene har tatt stilling, og at de er imot. Det er veldig inspirerende for oss og viser at saken ikke er avgjort i EØS. Samtidig er det en demokratisk fallitterklæring når det blir Islands jobb å redde norsk selvråderett, sier Kathrine Klesveland, leder i Nei til EU til avisa.

Stort bilde: Faksimile fra Klassekampen 23. mai 2018. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.