En meningsmåling viser at over 80 prosent av islendingene er mot EUs energibyrå Acer. Dersom Island sier nei til å bli en del av Acer, vil vetoet også gjelde norsk deltakelse i Acer.
To av Islands tre regjeringspartier, Selvstendighetspartiet og Fremskrittspartiet, har landsmøtevedtak på at de ikke vil avgi suverenitet over energiressursene til EU, melder Klassekampen 23. april
En ny undersøkelse viser at regjeringspartiene har stor støtte i folket. På spørsmålet «Støtter du, eller er du imot, at innflytelse over energipolitikken blir tilført europeiske byråer?» svarer 80,4 prosent at de er imot (23 prosent) eller meget imot (57,4 prosent). 11 prosent er avholdende, mens bare 8,3 prosent sier de er for eller meget for.
Spørsmålet om Islands tilknytning til Acer vil enten behandles på Alltinget i overgangen mai–juni eller bli utsatt til over sommeren. Det er ventet at det tredje regjeringspartiet, De venstregrønne, vil avgjøre om Island åpner for veto eller ei. De venstregrønne har ennå ikke fattet noe vedtak, men stemningen internt skal være kritisk.
Regelverket i EØS-avtalen fungerer slik at nytt regelverk må ratifiseres av alle de tre EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein. Et veto fra en er dermed et veto for alle.
– Det er et veldig sterkt signal om hva islendingene mener om Acer. Det er veldig stor motstand mot å vanne ut den nasjonale råderetten over energien, sier Sigbjørn Gjelsvik, stortingsrepresentant for Senterpartiet til Klassekampen.
Nei til EU er glade for at islendingene er mot Acer.
– Disse tallene viser at islendingene har tatt stilling, og at de er imot. Det er veldig inspirerende for oss og viser at saken ikke er avgjort i EØS. Samtidig er det en demokratisk fallitterklæring når det blir Islands jobb å redde norsk selvråderett, sier Kathrine Klesveland, leder i Nei til EU til avisa.
Stort bilde: Faksimile fra Klassekampen 23. mai 2018.