Islands hovedstad Reykjavik. (Foto: WikimediaCommons.)

Islendingene sier nei til EU

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Islands nye regjering vil holde en folkeavstemning senest i 2027 om å sende en EU-søknad. Regjeringen er imidlertid delt i spørsmålet om EU. Mens regjeringspartiene Sosialdemokratene og det liberale Gjenreisning er for EU-medlemskap, er koalisjonspartneren Folkets parti mot. I nasjonalforsamlingen Alltinget er det ut fra alle partienes standpunkt et flertall mot EU-medlemskap.

Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 opplevde ja-siden et oppsving på meningsmålingene med flertall for EU-medlemskap. Før det hadde det vært et sammenhengende nei-flertall i over ti år.

En ny undersøkelse fra meningsmålingsbyrået Maskína for mediet Vísir, som ble offentliggjort ​​3. januar, viser at det nå er et flertall mot EU-medlemskap. 42,7 prosent er mot, mens 37,5 prosent er for. 19,8 prosent svarer vet ikke.

– Mer diskusjon om EU-medlemskap gir mer motstand

Målingen markerer et nytt stemningsskifte i befolkningen. Hjörtur J. Guðmundsson, som er historiker og har master i internasjonale relasjoner, beskriver endringen som «ganske dramatisk». Han følger EU-debatten tett på Island, og utdyper:

– Senest 1. oktober i fjor var det en lignende meningsmåling produsert av Maskína for Europabevegelsen på Island, som hadde 45,3 prosent for EU-medlemskap og 35,7 prosent mot.

Media rapporterte den gangen at støtten til EU-medlemskap aldri hadde vært større. Guðmundsson forklarer nei-sidens fremgang med parlamentsvalget:

– Partiene som er for EU prøvde åpenbart å unngå å diskutere EU i valgkampen, mens partiene som er motstandere av medlemskap la vekt på saken. Det har vært en klar tendens på Island til at mer diskusjon om EU-medlemskap fører til mer motstand. Det er i tråd med det som skjer nå.

Flertallet ønsker folkeavstemning velkommen

I den nye meningsmålingen er det flertall for å holde en folkeavstemning om å starte medlemskapsforhandlinger med EU. 57,8 prosent er for dette og 24,9 prosent mot. 17,2 prosent svarer vet ikke.

Det er altså ganske mange av EU-motstandere som også ønsker en slik folkeavstemning. Guðmundsson mener det viser at de ser dette som et middel til å legge ja-sidens EU-drøm død:

– Det er åpenbart at en rekke personer som er mot EU-medlemskap ønsker folkeavstemningen bare for å kunne si nei. En del av de som er motstandere ser også ut til å ønske at prosessen skal gå videre for å bevise en gang for alle at å bli med i EU ikke vil være i Islands interesser.

Meningsmålingen viser nemlig at det er nesten dødt løp om Island skal starte en medlemskapsprosess eller ikke, som vil være spørsmålet i den varslede folkeavstemningen. 50,9 prosent sier de vil stemme for at prosessen skal starte og 49,1 vil stemme mot.

Guðmundsson mener historien tilsier at Sosialdemokratene og Gjenreisning neppe vinner frem med sitt ønske om EU-medlemskap:

– Sist en EU-søknad ble levert på vegne av Island – i 2009 - hadde vi også en delt regjering i saken, som var en av hovedårsakene til at den strandet på steiner. Omstendighetene nå er enda mindre gunstige for de som går inn for EU-medlemskap.

Stort bilde i toppen: Islands hovedstad Reykjavik. (Foto: WikimediaCommons.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Konsekvenser av EUs helseunion for helsevesenet i Norge

31. jan. 2025

Oppsummering av konferanse om EUs helseunion 30. november 2024 i Cinemateket i Oslo.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.

Alternativ i alpene?

27. jan. 2025

De nye avtalene mellom Sveits og EU omfavnes av næringslivet og gir et større handlingsrom enn EØS, men byr på dilemmaer for suvereniteten.

Enda en seier for innleiereglene  

22. jan. 2025

Forbudet mot innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen er å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen!

Donald Trump som EU-skrømt?

20. jan. 2025

At Trump driver politikk etter kaosmetoden, betyr ikke at vi i Norge bør få helt panikk.

– EU-medlemskap vil flytte makt til et udemokratisk system

16. jan. 2025

– Vi kaller EØS-avtalen en abonnementsordning på høyrepolitikk. Da er EU-medlemskap hele familiepakka, tv-abonnement, internett og alt samtidig. Bare mer av det samme, sa Freddy Øvstegård i webinaret 16. januar. Se webinaret her!