Kathrine Kleveland på Nei til EUs landsmøte 6. november 2020.

Kleveland takker av etter seks år som leder

I sin avskjedstale til Nei til EUs landsmøte oppsummerer Kathrine Kleveland seks begivenhetsrike år som leder for en organisasjon som kjemper for Grunnloven og folkestyret hver eneste dag.

Etter at hun overtok ledervervet i 2014, ble Kathrine Kleveland spurt hva hun ville gjøre om hun fikk være statsminister for en dag. – Jeg ville innført et gratis, organisert skolemåltid til alle grunnskolebarn før lunsj. Etter lunsj ville jeg sagt opp EØS-avtalen. Det ville vært en fin dag, var svaret.

Hun har ikke fått sagt opp EØS-avtalen. Men Kleveland bokfører at hun har overlevd fire EU/EØS-statsråder som Solberg-regjeringa innførte, for siden å avskaffe.

Utrettelig i kamp

I år er organisasjonen Nei til EU 30 år. Nei til EU har vært og er avgjørende for å holde EU-debatten levende i Norge. – Vi er utrettelig i kamp mot nye direktiver, alle slags lovpakker og ikke minst de nye byråene, sier Kleveland, som fornøyd konstaterer at EU-motstanden i det norske folk har holdt seg sterk og stabil de siste femten åra.

Hun legger spesiell vekt på at organisasjonen har vært med på å stoppe EUs fjerde jernbanepakke, i alle fall midlertidig, og kaller det organisasjonens største politiske seier siden den rødgrønne regjeringen sa nei til Postdirektivet.

I Klevelands ledertid har Brexit, jernbanepakka, kampen mot EUs finanstilsyn og ikke minst motstanden mot EUs energiunion, stått sentralt. Mobilisering fra Nei til EU og fagbevegelsen var på nippet til å stanse innføring av EUs tredje energimarkedspakke (ACER) i 2018.

Løfter kampen mot EU og EØS

I sin talen understreker den avtroppende lederen Nei til EUs aktive engasjement for internasjonalt samarbeid og miljø. Verken forurensning eller behovet for internasjonalt samarbeid stopper ved EUs yttergrense.

Hun har vært høyt og lavt i mediene, på møter og besøk land og strand rundt i et utrettelig arbeid for den brede EU- og EØS-motstanden. Når både jernbanepakka og ACER-spørsmålet snart kommer opp for Høyesterett, løftes EU- og EØS-debatten bokstavelig talt til et nytt nivå.

– Når jeg nå går av skal Nei til EU forsvare Grunnloven i Høyesterett. I Nei til EU er vi ikke bare opptatt av Grunnloven i jubileumsår, men hegner om det norske folkestyret og tar kampen for Grunnloven og Grunnlovens spilleregler hver dag. Det skal vi fortsette med!  

Alliansebygging og bredde

Selv om Nei til EU har landsmøtevedtak og sterkt fokus mot EØS-avtalen, minner Kleveland om at organisasjonen heter Nei til EU og at hovedmålet er å holde Norge utenfor Unionen.  

«Som beredskapsorganisasjon i EU-spørsmålet er det både viktig og riktig at vi fortsatt har EØS-tilhengere med i kampen», sier hun. «Jeg forsvarer stadig EØS-tilhengernes plass i Nei til EUs styrer og utvalg. Det skjerper debatten og gir bredde i laget.»  

Kleveland mener dette er desto viktigere når vi nå ser hvordan regjeringen undergraver EØS-avtalens topilarsystem og dens forutsetning om at Norge ikke skal underlegges EU direkte, og når stadig flere ymter frampå om at vi kan stå foran en tredje EU-kamp i Norge.

Hvem som etterfølger Kathrine Kleveland som leder, blir avgjort lørdag. Valgkomiteen har levert en delt innstilling på hvem som bør bli organisasjonens frontfigur i neste landsmøteperiode.

Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland på Nei til EUs landsmøte 6. november 2020. (Nei til EU)

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Protokoll fra fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2024

19. mars 2024

Fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2024 ble avholdt på Kongsberg 9. mars 2024. Her finner du protokollen fra årsmøtet.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Vedtekter Buskerud Nei til EU

18. mars 2024

Buskerud Nei til EUs vedtekter ble sist endret på årsmøtet i mars 2024.

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.