Kvinner og sosial dumping i Norge og EU

Kvinnekonferansen til Nei til EU går av stabelen første helga i november. Artikkel fra Standpunkt 5-2017.

Den finner sted etter et valg som riktignok gir flere EU- og EØS-motstandere på Stortinget, men med en regjeringskonstellasjon som ikke akkurat utmerker seg når det gjelder å utjevne økende sosiale forskjeller.

Les programmet for konferansen og meld deg på her. 

ellen_engelstad
Ellen Engelstad fra «Solidaritet med Hellas-aksjonen» redegjør for solidaritetsarbeidet med det greske folket

– Skattelette gir ikke nye jobber – det har økonomer visst i all tid, likevel handler regjeringen og EU stikk i strid med denne erkjennelsen, sier leder av kvinnepolitisk utvalg i Nei til EU, Margaret Eide Hillestad.

Hun mener deling av kunnskap er avgjørende for å se sammenhengene og for at kvinner skal kunne kjempe for bedre kår.

Sosial dumping brer om seg i rekordfart, både i EU og i EØS-Norge. Dette er selvsagt ingen naturlov, men en følge av at norske og utenlandske konserner får stadig større armslag gjennom lovverk og avtaler som overstyrer demokratiske prosesser.

A- og B-lag i arbeidslivet

Alt tyder på at ei ny Solberg-regjering vil videreføre en politikk for enda flere midlertidige og deltidsstillinger istedenfor fast heltid og nedsatt arbeidstid. Det er samme oppskrift som følges i EU.

–  Vi advarte mot at EU ville gi oss et arbeidsliv med et A-lag og et B-lag. Er vi der alt? undrer Hillestad.

EØS og en mulig TiSA-avtale legitimerer sosial dumping gjennom at de fratar oss politiske og demokratiske muligheter til å begrense kapitalens frie flyt og etableringsrett. Reglene i en TiSA-avtale vil i enda større grad enn EØS berøre offentlig sektor, som sysselsetter flest kvinner.

– Sosial dumping rammer de svakeste av oss først, minner Hillestad om.

– Kvinner roper ikke høyt, og lager ikke nok støy over hva som skjer spesielt i renholdsbransjen og i omsorgsyrkene.

Kvinnekonferansen vil bryte stillheten. Mimmi Kvisvik, leder i FO; Ebba Boye, fra Manifest Analyse; Sara Bell fra Fagforbundet og Helene Bank fra For velferdsstaten setter søkelys på at omsorgen alle hevder de verdsetter, ikke blir verdsatt. Kan det være sånn at ikke bare folk med lav utdanning, men også kvinner i høyskoleyrker blir utsatt for sosial dumping, spør de.

Europeisk solidaritet

margaret_eide_hillestad-1
Leder i Kvinneutvalget Margaret Eide Hillestad ser fram til en spennende Kvinnekonferanse

Solidaritet står også i fokus på kvinnekonferansen, med flere spennende utenlandske innledere på menyen. For å få kunnskap og for å yte solidaritet må vi hente informasjon og høre fra folk som er berørt av krisa, sier Hillestad.

Cristina S. Montilla fra spanske Podemos og Pyper Ludlow fra People Before Profit Alliance i Irland vil skildre situasjonen i to land som ble rammet særlig hardt av den såkalte finanskrisen. Det blir spennende å høre hvordan de vurderer situasjonen nå, og hvordan den arter seg for kvinnene spesielt.

Ellen Engelstad fra «Solidaritet med Hellas-aksjonen» redegjør for solidaritetsarbeidet med det greske folket, og hvorfor det fremdeles er nødvendig i et land som kreditorene fra EU og IMF har tatt strupetak på. I Hellas som i mange andre land er det kvinner i enda høyere grad enn menn som blir tvunget til å betale regninga i form av oppsigelser, påtvunget deltid, midlertidighet, pensjonskutt og fordyring av barnepass, helse- og omsorgstjenester.

Fra vårt naboland Danmark kommer Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU. Danmark og Norge har mange av de samme velferdsordningene og utstrakt grad av likestilling i arbeidslivet, men i Danmark kjører EU-prosessene for kutt i offentlige tjenester enda et hakk fortere enn her hos oss. Hva kan vi lære av danske erfaringer, og hva må vi være forberedt på kan bli auto-importert gjennom EØS-avtalen?

Om dette ikke skulle være mange nok gode grunner for å melde seg på til kvinnekonferansen, kan vi ta med bokbadet med Bodil Erichsen, forfatter av «Norske kvinners liv og kamp 1850-2000». Og enda har vi ikke nevnt at sanger og gitarist Tove Bøygard vil opptre!

Med andre ord er det ikke noe å vente med eller lure på. Du finner påmeldingsskjema på vår nettside og som eget facebook-arrangement. Du kan også sende en e-post til meh@sp.no

reLATERT

Se alle arrangementer

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Alternativ i alpene?

27. jan. 2025

De nye avtalene mellom Sveits og EU omfavnes av næringslivet og gir et større handlingsrom enn EØS, men byr på dilemmaer for suvereniteten.

Enda en seier for innleiereglene  

22. jan. 2025

Forbudet mot innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen er å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen!

Minstelønnsdirektivet kan bli annullert

17. jan. 2025

EUs minstelønnsdirektiv skal annulleres sier EU-domstolens generaladvokat i sin innstilling til avgjørelse i den omstridte saken.

EUs karbontoll låser norsk industri til EUs marked 

07. jan. 2025

Regjeringen har vedtatt at Norge skal bli med i EUs nye karbontoll, også kalt CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Dette vil svekke konkurransekraften til norsk eksportindustri på verdensmarkedet og føre til avindustrialisering.  

EU er ikke riktig retning

12. des. 2024

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.