Bare fuglene slipper å betale nettleie. Illustrasjonsfoto: <a href="https://unsplash.com/@alexjones?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Alex Jones</a> fra <a href="https://unsplash.com/photos/assorted-bird-lot-under-the-cloudy-sky-XPcsu_Da5qw?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Unsplash</a>

Langreist strøm «forsvinner» i nettet. Du får regninga

Det EU-styrte markedsregelverket fører til større energitap i strømnettet. Kostnadene blir overført til deg og meg gjennom økt nettleie.

Overføringstapet på mellomlandsforbindelsene i 2023 var i overkant av 1 TWh, eller 2,4 prosent av kraftutvekslinga, ifølge energiminister Terje Aasland (Ap).[1] Det tilsvarer halve årsforbruket i en by som Trondheim. I tillegg kommer et innenlandsk tap på rundt 8 TWh. Nettselskapene må hente inn «strømmen som forsvant» til markedspris, noe som bidrar til at de må øke nettleien for nettkundene, forklarer Energidepartementet.

Energitapet øker

Grovt sett har det norske strømnettet et energitap på rundt 10 prosent. Dette tallet er stigende. Grunnen til at stadig mer strøm «forsvinner» på veien, skyldes flere ting. Først og fremst at tilkoblinga til det europeiske kraftmarkedet gir stadig mer langreist strøm. Når belastninga på nettet øker, øker også energitapet. En økende andel uregulerbar kraft, som vindkraft, gir økt belastning. Det samme gjelder når grensene tøyes for nettkapasiteten, slik det nå skjer ved innføring av ACER-bestemt flytbasert markedskobling. Dette algoritmestyrte systemet reduserer de innebygde sikkerhetsmarginene som skal beskytte nettet og gjør at strøm lettere kan transporteres helt fra Nord-Norge via Sverige eller Finland for å nå det mestbetalende europeiske markedet, eller høyprisområdet Østlandet (NO 1).

For å tilpasse det fysiske kraftsystemet mest mulig til det flybaserte markedet, blir det dessuten installert ekstremt kostbare transformatorer og omformere og annet såkalt fasevridende utstyr. Også disse kostnadene er det i siste runde strømbrukerne som betaler.

Økt andel uregulerbar produksjon og økt systemutnyttelse med drift nærmere nettets kapasitetsgrenser gir økte reguleringskostnader og nettap, forklarer det offentlige utvalget bak rapporten «Nett i tide». Samme sted blir det påpekt at nettapet øker eksponentielt med strømmen som overføres. Når en dobler strømmen som overføres på ei linje, vil nettapet firedobles.[2]

Kortreist strøm er historie

Energitap i nettet er uunngåelig. Men akkurat som kortreist mat gir mindre svinn, gir kortreist strøm mindre tap. Norske myndigheter og EU fnyser på sin side av en sånn tankegang, fordi det forstyrrer markedsmekanismene. De presterer også å bruke forsyningssikkerhet som begrunnelse!

Derfor øker nettleia formidabelt og stadig hyppigere. I høst varsla store nettselskaper som Elvia og andre økning på ti prosent. Dette skjer på tross av at Reguleringsmyndigheten (RME) har gitt regjeringa og Statnett «lov» til å dempe økninga litt, ved å delkompensere nettselskapene ved å bruke noen av flaskehalsinntektene fra kabelen til Storbritannia. Flaskehalsinntekter er prisforskjellen på strøm fra forskjellige prisområder, hvorav Statnett får halvparten. De utgjør totalt mange milliarder kroner.

De største flaskehalsinntektene kommer imidlertid fra overføringslinjene til EU-land. Men disse skal ikke brukes til å redusere nettleia, fordi dette som hovedregel er forbudt etter EUs grensehandelsforordning, som Norge nå er bundet av.

Dersom du ikke synes uforutsigbare strømpriser er grunn god nok til å bryte med EUs energiunion og ACER, så er dramatisk økende nettleie enda en grunn.

Dette består strømreginga av

  • Strømpris
  • Nettleie (fastledd, energiledd og offentlige avgifter)
  • Elavgift (alminnelig sats 2024 (april-desember) 15,84 øre per kWh)  
  • Enova-avgift
  • Moms (fritak i Nord-Norge)

Avhengig av forbruk og gjeldende strømpris, kan nettleia i perioder utgjøre mer enn spotprisen.

Noter

[1] Svar på spørsmål fra representanten Marius Arion Nilsen (FrP) i Stortinget 12. januar 2024.

[2] NOU 2022:6 Nett i tide, s. 61.
https://www.regjeringen.no/contentassets/9dabbb7fb58e4bb297f4388696570460/no/pdfs/nou202220220006000dddpdfs.pdf

Stort bilde i toppen: Bare fuglene slipper å betale nettleie. Illustrasjonsfoto: Alex Jones fra Unsplash

reLATERT

Se alle arrangementer

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

110 nye medlemmer på strømdebatten

31. jan. 2025

Nei til EU har fått 110 nye medlemmer som følge av regjeringskrisen om innføring av tre direktiver fra EUs energipakke 4.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.

Alternativ i alpene?

27. jan. 2025

De nye avtalene mellom Sveits og EU omfavnes av næringslivet og gir et større handlingsrom enn EØS, men byr på dilemmaer for suvereniteten.

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.