Reidun Heggen, leder i Ungdom mot EU, og Margaret Eide Hillestad, leder i Nei til EUs kvinneutvalg.

Likestilling lønner seg

At kvinner og menn er likestilte på arbeidsmarkedet gjør ikke bare utslag i kvinners grad av frihet. Dette er også god samfunnsøkonomi. Derfor er det bekymringsverdig at sysselsettingsgapet mellom menn og kvinner i Europa øker.

Når kvinner ikke får tilgang til arbeidsmarkedet, får dette store negative sosiale ringvirkninger. Mangel på egen inntekt kan igjen føre til at partnervold blir mer alvorlig. Når en kvinne er økonomisk avhending av en mann, kan dette fører til at en kvinne blir lenger i et destruktivt forhold.  
 
I tillegg til redusert frihet og selvbestemmelse over eget liv for den enkelte kvinne, gir det utslag i EUs økonomiske utvikling. Stagnering i sysselsettingen av kvinner fører til tapt inntekt. Eurofound skriver på sine nettsider 2. mars i år at reduksjonen i sysselsetting kommer til å koste Europa 36 milliarder Euro per år. Malta topper statistikken med et gap som har økt hele 22 prosent.  

EU-kommisjonen har laget en plan for å redusere forskjellen mellom menn og kvinner. Denne inkluderer tiltak for å få flere kvinner i arbeid. Spørsmålet er om dette er nok til å ta igjen kjønnsgapet.

 

Massimilano Massimiliano, leder for enheten for sosial poltikk i Eurofound, sier at nedgangen mellom 2015 og 2018 avsluttet en årelang trend der forskjellen i sysselsettingen mellom menn og kvinner gikk ned. Han mener det nå er på tide med ny poltikk for å bedre kvinners adgang til arbeidsmarkedet.  
 
I likhet med Norge har EU også et sterkt kjønnsdelt arbeidsmarked, der kvinner ofte jobber i det offentlige og i helsevesenet. Både Hellas og Frankrike har vært utsatt for massive kutt i offentlig sektor, der flest kvinner har sine arbeidsplasser. Nedbygging av offentlig sektor betyr redusert sysselsetting for kvinner. Da Nei til EU arrangerte sin kvinnekonferanse høsten 2019 kunne Ana Azaria, leder av kvinneorganisasjonen Femmes Égalité (Kvinner for likeverd), fortelle om store nye kuttforslag i helsebudsjettet for 2020 fra den franske regjeringen. 
 
I Norge ser vi at forskjellene mellom menn og kvinners lønn i samme periode har sunket. SSB kan melde at antall kvinner i heltidsstillinger går opp i Norge, og forskjellen i lønn mellom kvinner og menn har blitt redusert med 2.3 prosent de siste 4 årene. I Norge er på langt ifra i mål med likestillingen. Vi krever at både Norge og medlemslandene i EU tar grep for å øke sysselsettingen blant kvinner! 
 

Stort bilde i toppen: Reidun Heggen, leder i Ungdom mot EU, og Margaret Eide Hillestad, leder i Nei til EUs kvinneutvalg.

reLATERT

Se alle arrangementer

Euro skaper uro

09. nov. 2023

Dyrtida slår kraftig inn i europeiske husstander. Dette merkes også i Norge. I tillegg til høye priser på energi og mat kommer hyppige renteøkninger. Mye av prisveksten er importert. Ville det hjelpe å bytte ut krona med euroen?

Uvisst om utvidelse av unionen

08. nov. 2023

Sverige og Finland brukte fem år på prosessen med å bli EU-medlem, og ingen har gjort det raskere. Tyrkia har vært kandidatland i snart 25 år. Hva er utsiktene for et snarlig EU-medlemskap for Ukraina?

Vett 2 2023 Dyrtid for demokratiet

07. nov. 2023

Kan EU utvide unionen både i dybden og bredden?

Europeisering uten union

30. okt. 2023

Utvidelse av EU med nye medlemsland åpner en følsom debatt om EUs institusjoner, finansiering og politikk.

Sertifisert skuebrød

26. juni 2023

Ti år etter at klesfabrikkene i Rana Plaza raste sammen, skal vi ikke glemme at det som er fleksibelt for noen, kan være skjebnesvangert for andre.

Næringsministeren vil stille Norge bak EU i den nye handelskrigen

22. juni 2023

USA og Kina har gitt gigantiske subsidiepakker til sine egne mer eller mindre grønne industriprosjekter. EU vil gjøre det samme. Hvor klokt er det av næringsministeren å stille Norge «hundre prosent» bak EU og det indre markedet?

Ny runde med nedskjæringspolitikk i EU

31. mai 2023

EU vil stramme inn budsjettreglene. Det vil bety dramatiske kutt i velferden, også i velstående Tyskland.

Etikken i teknikken

15. mai 2023

Hvor smart er det å gi kommersielle selskapers kunstige intelligens tilgang til helseopplysninger?

Fritt vilt

27. mars 2023

De omstridte gruveprosjektene ved Repparfjorden i Finnmark og Førdefjorden er trolig bare begynnelsen når EU ser nordover etter nye råvarer.

EU-domstolen bekrefter ACERs brede myndighet

13. mars 2023

ACER kan overprøve og treffe vedtak om alle sider ved en sak, også der de nasjonale reguleringsmyndighetene er enige seg imellom. EU-domstolen stadfester at energibyråets myndighet strekker seg mye lengre enn å avgjøre tvistepunkter mellom land. De ferske dommene styrker Nei til EUs anførsler i ACER-søksmålet.

Løven i Ljubljana

13. mars 2023

Flere kraftavgjørelser de siste årene viser at EUs energibyrå Acer er langt fra noen papirtiger.

8. mars 2023: Kjerringer mot at EU skal styre strømmen

08. mars 2023

Uttalelse fra kvinnepolitisk utvalg til 8. mars.