Reidun Heggen, leder i Ungdom mot EU, og Margaret Eide Hillestad, leder i Nei til EUs kvinneutvalg.

Likestilling lønner seg

At kvinner og menn er likestilte på arbeidsmarkedet gjør ikke bare utslag i kvinners grad av frihet. Dette er også god samfunnsøkonomi. Derfor er det bekymringsverdig at sysselsettingsgapet mellom menn og kvinner i Europa øker.

Når kvinner ikke får tilgang til arbeidsmarkedet, får dette store negative sosiale ringvirkninger. Mangel på egen inntekt kan igjen føre til at partnervold blir mer alvorlig. Når en kvinne er økonomisk avhending av en mann, kan dette fører til at en kvinne blir lenger i et destruktivt forhold.  
 
I tillegg til redusert frihet og selvbestemmelse over eget liv for den enkelte kvinne, gir det utslag i EUs økonomiske utvikling. Stagnering i sysselsettingen av kvinner fører til tapt inntekt. Eurofound skriver på sine nettsider 2. mars i år at reduksjonen i sysselsetting kommer til å koste Europa 36 milliarder Euro per år. Malta topper statistikken med et gap som har økt hele 22 prosent.  

EU-kommisjonen har laget en plan for å redusere forskjellen mellom menn og kvinner. Denne inkluderer tiltak for å få flere kvinner i arbeid. Spørsmålet er om dette er nok til å ta igjen kjønnsgapet.

 

Massimilano Massimiliano, leder for enheten for sosial poltikk i Eurofound, sier at nedgangen mellom 2015 og 2018 avsluttet en årelang trend der forskjellen i sysselsettingen mellom menn og kvinner gikk ned. Han mener det nå er på tide med ny poltikk for å bedre kvinners adgang til arbeidsmarkedet.  
 
I likhet med Norge har EU også et sterkt kjønnsdelt arbeidsmarked, der kvinner ofte jobber i det offentlige og i helsevesenet. Både Hellas og Frankrike har vært utsatt for massive kutt i offentlig sektor, der flest kvinner har sine arbeidsplasser. Nedbygging av offentlig sektor betyr redusert sysselsetting for kvinner. Da Nei til EU arrangerte sin kvinnekonferanse høsten 2019 kunne Ana Azaria, leder av kvinneorganisasjonen Femmes Égalité (Kvinner for likeverd), fortelle om store nye kuttforslag i helsebudsjettet for 2020 fra den franske regjeringen. 
 
I Norge ser vi at forskjellene mellom menn og kvinners lønn i samme periode har sunket. SSB kan melde at antall kvinner i heltidsstillinger går opp i Norge, og forskjellen i lønn mellom kvinner og menn har blitt redusert med 2.3 prosent de siste 4 årene. I Norge er på langt ifra i mål med likestillingen. Vi krever at både Norge og medlemslandene i EU tar grep for å øke sysselsettingen blant kvinner! 
 

Stort bilde i toppen: Reidun Heggen, leder i Ungdom mot EU, og Margaret Eide Hillestad, leder i Nei til EUs kvinneutvalg.

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.

Grønn pakt i fare

14. mars 2024

Det er ikke klimamålene, men metodene bak dem som gjør at EUs grønne skifte kjører seg fast.

Ja til kvinnehelse, nei til EUs helseunion! 

04. mars 2024

Nei til EU er kritiske til helsesamarbeid med EU fordi dette kan føre til et dårligere helsetilbud. Derfor sier vi ja til kvinnehelse, og Nei til EUs helseunion.  

EU-politikere vil ha tilgang til folkets sparepenger

28. feb. 2024

Pengebingen tømmes fort i EU. Sentrale franske og tyske politikere vil derfor ha lettere tilgang til pensjonsmidler og sparepenger som tilhører vanlige europeere.

Union og utopia

28. feb. 2024

Hva kunne vært mulig med et ganske annet politisk flertall i EU?

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Brussel skviser hardere

18. des. 2023

Hvem vil høste politisk gevinst om EU finner fram igjen skjemaene sine for økonomisk innstramming?

​​​​​​​Tatt av Wilders

12. des. 2023

EUs Green Deal blåser over ende av hard høyre-vind og dramatiske feilvurderinger.

Krone eller euro?

07. des. 2023

Webinar med Christian Anton Smedshaug og Morten Harper 7.12.2023

Euro skaper uro

09. nov. 2023

Dyrtida slår kraftig inn i europeiske husstander. Dette merkes også i Norge. I tillegg til høye priser på energi og mat kommer hyppige renteøkninger. Mye av prisveksten er importert. Ville det hjelpe å bytte ut krona med euroen?

Uvisst om utvidelse av unionen

08. nov. 2023

Sverige og Finland brukte fem år på prosessen med å bli EU-medlem, og ingen har gjort det raskere. Tyrkia har vært kandidatland i snart 25 år. Hva er utsiktene for et snarlig EU-medlemskap for Ukraina?

Vett 2 2023 Dyrtid for demokratiet

07. nov. 2023

Kan EU utvide unionen både i dybden og bredden?