Reidun Heggen, leder i Ungdom mot EU, og Margaret Eide Hillestad, leder i Nei til EUs kvinneutvalg.

Likestilling lønner seg

At kvinner og menn er likestilte på arbeidsmarkedet gjør ikke bare utslag i kvinners grad av frihet. Dette er også god samfunnsøkonomi. Derfor er det bekymringsverdig at sysselsettingsgapet mellom menn og kvinner i Europa øker.

Når kvinner ikke får tilgang til arbeidsmarkedet, får dette store negative sosiale ringvirkninger. Mangel på egen inntekt kan igjen føre til at partnervold blir mer alvorlig. Når en kvinne er økonomisk avhending av en mann, kan dette fører til at en kvinne blir lenger i et destruktivt forhold.  
 
I tillegg til redusert frihet og selvbestemmelse over eget liv for den enkelte kvinne, gir det utslag i EUs økonomiske utvikling. Stagnering i sysselsettingen av kvinner fører til tapt inntekt. Eurofound skriver på sine nettsider 2. mars i år at reduksjonen i sysselsetting kommer til å koste Europa 36 milliarder Euro per år. Malta topper statistikken med et gap som har økt hele 22 prosent.  

EU-kommisjonen har laget en plan for å redusere forskjellen mellom menn og kvinner. Denne inkluderer tiltak for å få flere kvinner i arbeid. Spørsmålet er om dette er nok til å ta igjen kjønnsgapet.

 

Massimilano Massimiliano, leder for enheten for sosial poltikk i Eurofound, sier at nedgangen mellom 2015 og 2018 avsluttet en årelang trend der forskjellen i sysselsettingen mellom menn og kvinner gikk ned. Han mener det nå er på tide med ny poltikk for å bedre kvinners adgang til arbeidsmarkedet.  
 
I likhet med Norge har EU også et sterkt kjønnsdelt arbeidsmarked, der kvinner ofte jobber i det offentlige og i helsevesenet. Både Hellas og Frankrike har vært utsatt for massive kutt i offentlig sektor, der flest kvinner har sine arbeidsplasser. Nedbygging av offentlig sektor betyr redusert sysselsetting for kvinner. Da Nei til EU arrangerte sin kvinnekonferanse høsten 2019 kunne Ana Azaria, leder av kvinneorganisasjonen Femmes Égalité (Kvinner for likeverd), fortelle om store nye kuttforslag i helsebudsjettet for 2020 fra den franske regjeringen. 
 
I Norge ser vi at forskjellene mellom menn og kvinners lønn i samme periode har sunket. SSB kan melde at antall kvinner i heltidsstillinger går opp i Norge, og forskjellen i lønn mellom kvinner og menn har blitt redusert med 2.3 prosent de siste 4 årene. I Norge er på langt ifra i mål med likestillingen. Vi krever at både Norge og medlemslandene i EU tar grep for å øke sysselsettingen blant kvinner! 
 

Stort bilde i toppen: Reidun Heggen, leder i Ungdom mot EU, og Margaret Eide Hillestad, leder i Nei til EUs kvinneutvalg.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Aprilsnarr i januar  

02. des. 2024

EU må kunne sies å være på nedtur – og rystes av de nye høyrepartiene.  Jeg synes derfor at påstanden om «det sosiale EU» som aprilsnarr er en god metafor. 

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Flertallet fikk rett

25. nov. 2024

Vi stemte nei til EU-medlemskap, men hva skjedde med folkestyre, miljø og solidaritet?

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.  

Vett 2 2024 EU er ikke all verden

01. nov. 2024

30 år etter at flertallet sa nei til norsk EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994, undersøker dette Vett-heftet EUs politikk i dag på viktige internasjonale spørsmål. Verden er fortsatt større enn EU.

Et dansk blikk på EUs militære ambisjoner

28. okt. 2024

Valgresultatet til EU-parlamentet kommer ikke til å påvirke forsvarspolitikken i særlig grad. Dette er fordi EU-parlamentet faktisk ikke har noen direkte innflytelse på EUs forsvarspolitikk.

Fred uten folkestyre?

28. okt. 2024

Norge har et omfattende internasjonalt samarbeid om sikkerhet, også med EU. I en urolig verden har Norge utenfor EU bedre forutsetninger for å bidra til fred og forsoning.

EU taper konkurransekraft

28. okt. 2024

EUs økonomiske styrke har blitt dramatisk svekket i forhold til Kina og USA. Mottiltakene som lanseres vil svekke folkestyre og handlingsrom.

Et nei til EU for klima og miljøet

28. okt. 2024

Verden må gjennom store endringer for å ta vare på naturen og klimaet. Klimapolitikken må forankres i folkelig støtte og medbestemmelse for at vi skal få til endringene.

Høyresving i EU-parlamentet

28. okt. 2024

Omtrent halvparten av velgerne unnlot å stemme i årets valg til EU-parlamentet. Hva slags betydning har valget for EUs politikk de neste årene?

EU og den tyske ideologien

24. okt. 2024

Et oppgjør med den maktservile idealismen som har forsterket den økonomiske nedgangen i Europa.