Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Nei til EU har gitt innspill til flere av partiene sine programprosesser frem mot stortingsvalget i 2025. Her er et generelt innspill til alle partiene.  

Nei til EU er en grasrotorganisasjon med over 18 000 medlemmer. Vi kjemper for folkestyre og mot norsk EU-medlemskap. Vi anbefaler at partiet sier nei til norsk EU-medlemskap. 

Folkestyre heller enn marked 

30 år med EØS-avtalen

I mars 2024 la Nei til EU frem rapporten «30 år med EØS-avtalen». Der dokumenterer vi erfaringer med EØS-avtalen og undersøker alternativer til EØS som tar demokratiet på alvor. Bruk gjerne rapporten i programarbeidet.

EØS-avtalen har overført makt fra det norske fellesskapet til markedet, multinasjonale konserner, uavhengige forvaltningsorganer og rettslige institusjoner. Folkestyret svekkes under EØS, vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Arbeider for at reservasjonsretten benyttes overfor EØS-direktiver som svekker faglige rettigheter, kontrollen av ressurser, klima og demokrati. 

  • Arbeider for å si opp EØS-avtalen og erstatte denne med en likeverdig handelsavtale. 

Nasjonal kontroll over strømmen 

Strøm er grunnleggende infrastruktur og billig strøm har vært et viktig konkurransefortrinn for norsk industri. ACER operasjonaliserer at strømmen flyter dit prisen er høyest, altså styrer markedene strømmen. Det har ført til høyere strømpriser og en avståelse av suverenitet på kraftoverføringer. Norge kan ha et kraftsamarbeid med nabolandene våre uten ACER og energimarkedspakkene fra EU. Vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Arbeider for nasjonal kontroll over energisektoren, og jobber for å trekke Norge ut av EUs energipakke 3 og ACER. 

  • Bruker reservasjonsretten mot EUs energipakke 4. 

Ja til en sterk offentlig helsesektor, kontroll på persondata og styrket nasjonal helseberedskap – nei til EUs helseunion 

Europeisk samarbeid på helse vil være nødvendig, men en ensidig tilpasning til helseunionen vil svekke den offentlige helsesektoren og kan føre til persondata på avveie. Dersom Norge tilslutter seg helseunionen, vil EU kunne legge føringer for hvordan vi skal arbeide med helsepolitikk i Norge. I forordningen om kriserammeverk er et hovedelement at det gis fullmakter til krisemyndigheten HERA, som er et departement innenfor EU-kommisjonen. En overføring av fullmakter til et EU-departement vil skape demokratiske utfordringer, Norge vil ikke ha en stemme dersom vi er uenige i HERAs beslutninger. Vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Sier «nei» til Norges tilslutning til EUs helseunion. 

  • Går imot en bilateral avtale med EU om tilknytning til HERA. 

  • Legger til rette for å styrke nasjonal produksjon og beredskap av medisiner og helsemateriell. 

Stopp den udemokratiske EFTA-Mercosur-avtalen 

Avtaleutkastet mellom EFTA og Mercosur er blitt forhandlet uten en demokratisk prosess og innsyn. Sivilsamfunn, miljø- og bondeorganisasjoner både i Mercosur-landene og her hjemme er bekymret for hvordan avtalen vil påvirke spesielt klima og landbruket. Vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Sier «nei» til Mercosur-avtalen og andre avtaler som utfordrer lokal matproduksjon og klima. 

  • At det etableres åpne demokratiske prosesser for alle handelsavtaler Norge fremforhandler. Disse må involvere folkevalgte organer og sivilsamfunn i forkant, under og etter avtaleforhandling. 

Vern om den norske forhandlingsmodellen – veto mot minstelønnsdirektivet 

EØS setter norske lønns- og arbeidsvilkår under press. Fagbevegelsen har vært tydelig imot minstelønnsdirektivet, da det svekker den norske forhandlingsmodellen. EØS-EFTA-landene har tidligere vurdert minstelønnsdirektivet som ikke EØS-relevant, men EU-kommisjonen vurderer derimot direktivet som relevant. Dersom EU-kommisjonen kommer med krav om implementering, må Norge benytte seg av reservasjonsretten. Vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Beskytter den norske forhandlingsmodellen, og jobber for veto mot EUs minstelønnsdirektiv. 

Lykke til med programarbeidet! Ta kontakt dersom det er noe dere lurer på! 

Benytt deg gjerne av vårt innspill hvis du skal sende inn innspill til de ulike partiene sine programprosesser!  

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.