Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Nei til EU har gitt innspill til flere av partiene sine programprosesser frem mot stortingsvalget i 2025. Her er et generelt innspill til alle partiene.  

Nei til EU er en grasrotorganisasjon med over 18 000 medlemmer. Vi kjemper for folkestyre og mot norsk EU-medlemskap. Vi anbefaler at partiet sier nei til norsk EU-medlemskap. 

Folkestyre heller enn marked 

30 år med EØS-avtalen

I mars 2024 la Nei til EU frem rapporten «30 år med EØS-avtalen». Der dokumenterer vi erfaringer med EØS-avtalen og undersøker alternativer til EØS som tar demokratiet på alvor. Bruk gjerne rapporten i programarbeidet.

EØS-avtalen har overført makt fra det norske fellesskapet til markedet, multinasjonale konserner, uavhengige forvaltningsorganer og rettslige institusjoner. Folkestyret svekkes under EØS, vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Arbeider for at reservasjonsretten benyttes overfor EØS-direktiver som svekker faglige rettigheter, kontrollen av ressurser, klima og demokrati. 

  • Arbeider for å si opp EØS-avtalen og erstatte denne med en likeverdig handelsavtale. 

Nasjonal kontroll over strømmen 

Strøm er grunnleggende infrastruktur og billig strøm har vært et viktig konkurransefortrinn for norsk industri. ACER operasjonaliserer at strømmen flyter dit prisen er høyest, altså styrer markedene strømmen. Det har ført til høyere strømpriser og en avståelse av suverenitet på kraftoverføringer. Norge kan ha et kraftsamarbeid med nabolandene våre uten ACER og energimarkedspakkene fra EU. Vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Arbeider for nasjonal kontroll over energisektoren, og jobber for å trekke Norge ut av EUs energipakke 3 og ACER. 

  • Bruker reservasjonsretten mot EUs energipakke 4. 

Ja til en sterk offentlig helsesektor, kontroll på persondata og styrket nasjonal helseberedskap – nei til EUs helseunion 

Europeisk samarbeid på helse vil være nødvendig, men en ensidig tilpasning til helseunionen vil svekke den offentlige helsesektoren og kan føre til persondata på avveie. Dersom Norge tilslutter seg helseunionen, vil EU kunne legge føringer for hvordan vi skal arbeide med helsepolitikk i Norge. I forordningen om kriserammeverk er et hovedelement at det gis fullmakter til krisemyndigheten HERA, som er et departement innenfor EU-kommisjonen. En overføring av fullmakter til et EU-departement vil skape demokratiske utfordringer, Norge vil ikke ha en stemme dersom vi er uenige i HERAs beslutninger. Vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Sier «nei» til Norges tilslutning til EUs helseunion. 

  • Går imot en bilateral avtale med EU om tilknytning til HERA. 

  • Legger til rette for å styrke nasjonal produksjon og beredskap av medisiner og helsemateriell. 

Stopp den udemokratiske EFTA-Mercosur-avtalen 

Avtaleutkastet mellom EFTA og Mercosur er blitt forhandlet uten en demokratisk prosess og innsyn. Sivilsamfunn, miljø- og bondeorganisasjoner både i Mercosur-landene og her hjemme er bekymret for hvordan avtalen vil påvirke spesielt klima og landbruket. Vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Sier «nei» til Mercosur-avtalen og andre avtaler som utfordrer lokal matproduksjon og klima. 

  • At det etableres åpne demokratiske prosesser for alle handelsavtaler Norge fremforhandler. Disse må involvere folkevalgte organer og sivilsamfunn i forkant, under og etter avtaleforhandling. 

Vern om den norske forhandlingsmodellen – veto mot minstelønnsdirektivet 

EØS setter norske lønns- og arbeidsvilkår under press. Fagbevegelsen har vært tydelig imot minstelønnsdirektivet, da det svekker den norske forhandlingsmodellen. EØS-EFTA-landene har tidligere vurdert minstelønnsdirektivet som ikke EØS-relevant, men EU-kommisjonen vurderer derimot direktivet som relevant. Dersom EU-kommisjonen kommer med krav om implementering, må Norge benytte seg av reservasjonsretten. Vi anbefaler derfor at partiet: 

  • Beskytter den norske forhandlingsmodellen, og jobber for veto mot EUs minstelønnsdirektiv. 

Lykke til med programarbeidet! Ta kontakt dersom det er noe dere lurer på! 

Benytt deg gjerne av vårt innspill hvis du skal sende inn innspill til de ulike partiene sine programprosesser!  

reLATERT

Se alle arrangementer

1. Mai -Arbeiderane sin kampdag

29. april 2024

Kraft og tvang mot folkestyre

29. april 2024

Fornybardirektivet går løs på selve grunnlaget for lokaldemokratiet.

Norsk sikkerhet og det norske fredsarbeidet ivaretas best utenfor EU 

29. april 2024

Utenfor EU har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser. På den måten kan vi jobbe mot folkemord og for sivilbefolkningens interesser. 

Veto mot fornybardirektivet 

29. april 2024

EUs energikomissær Kadri Simson truer Norge med konsekvenser dersom ikke Fornybardirektivet innføres innen august 2024. EU kommer med direkte trusler mot Norge.  

EØS-debatten er et spørsmål om å ta demokratiet på alvor 

29. april 2024

For å sikre folkestyret må Norge stanse maktoverføringen til EU. Regjeringens lovnader om å bruke handlingsrommet i EØS må følges opp i praksis.

EUs reviderte avløpsdirektiv mangler lokal tilpasning 

29. april 2024

Forurensing fra avløp må reduseres, men EUs reviderte avløpsdirektiv mangler lokal tilpasning og går dermed feil vei inn i fremtiden. 

EUs bygningsenergidirektiv mangler lokal tilpasning 

29. april 2024

Klimagassutslipp fra bygg må ned, men bygningsenergidirektivet mangler lokal tilpasning og går dermed feil vei inn i fremtiden. 

Gratulerer med dagen! 

26. april 2024

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

Gå med Nei til EU 1. mai!

26. april 2024

1. mai markerer arbeidernes dag og Nei til EU samles over hele landet for å vise styrke og solidaritet i kampen for sosial rettferdighet.

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen