På landsmøte hos nei-venner i Danmark

Folkebevægelsen mod EU i Danmark hadde landsmøte siste helgen i oktober i Århus. Fra Norge deltok Kathrine Kleveland og Helle Hagenou fra Nei til EU, mens Syver Zachariassen og Eirik Fenstad Thorbjørnsen deltok fra Ungdom mot EU.

Den største diskusjonen på landsmøtet dette året var hvorvidt Folkebevægelsen mod EU skulle gå i valgteknisk samarbeid med Enhedslisten til EU-parlamentet i 2019. Det var bekymring for at Folkebevægelsen ville bli borte ved et samarbeid og at det ville skremme noen at en knyttet seg så sterkt til Enhedslisten. På den andre siden ble det vist til positiv erfaring med listesamarbeid og bekymring for at ingen EU-skeptikere fra Danmark skulle komme inn uten et slikt samarbeid. Alle andre EU-land har sine EU-skeptikere i EU-parlamentet. Landsmøtet vedtok listesamarbeid med cirka 60 prosent flertall.

Poul Dissing får overrakt Træskoprisen fra Rina Ronja Kari som representerer Folkebevægelsen mod EU i EU-parlamentet

Den folkekjære sangeren og musikeren Povl Dissing fikk den danske Folkebevægelsens mod EUs tradisjonsrike treskopris som takk for sin lange innsats for nei-saken.
- Mine sange og min musik er jo min måde at vise min modstand mod EU. Jeg er glad for, at det kan gøre en forskel, sa han da han fikk prisen.

Den internasjonale treskopris gikk til det britiske folk etter brexit. Det var det mest EU-skeptiske medlem i det britiske parlament, Sir Bill Cash leder for det britiske parlaments Europautvalg som tok i mot prisen på britenes vegne. Bill Cash har kjempet mot EU i mer enn 30 år, og har blant annet vært leder for det europeiske EU-kritiske nettverket TEAM.

Lave og Bill
Sir Bill Cash fikk overakt den internasjonale Træskoprisen fra Lave Broch, og holdt takketale med glød

Bill Cash trakk i sin takketale fram at hans familie så langt tilbake som 1867 kjempet for stemmerett for arbeiderklassen, og at det var demokrati det hele dreide seg.

Ellers var landsmøtet opptatt av "EU ud av kommunerne". Det var blant annet en paneldebatt med EU-kritiske representanter som Ditte Staun, fra Skive. (Hun kommer forøvrig til Norge neste helg i forbindelse med Kvinnekonferansen.)Paneldeltagerne snakket om anbudsproblematikk mm.

 

Lis Jensen, tidligere EU-parlamentsmedlem fra Jammerbukt, hadde et innlegg i debatten om Gjenbruk mod EU i Jammerbukt, der de tjener penger på skikkelige gjenbruksting. Hun fortalte om  samhold og kameratskap. - Det er tungt, men moro og vi selger også politiske budskap, sa hun og fortalte om høyere neiflertall i forbindelse med folkeavstemningen om rettsforbeholdet i 2015. Lis Jensen ønsker også EU ut av regionene.

Flagger for treskoprisen
Landsmøtet hilser Sir Bill Cash med britiske og danske flagg og ønsker seg Daxit.

Både Ungdom mot EU og Nei til EU holdt hilsningstale og Kathrine Kleveland takket for samarbeid, og trakk fram at for første gang på de sju gangene Nei til EU har gjennomført kandidatundersøkelse er det nei-flertall mot EU også på Stortinget i Norge.

reLATERT

Se alle arrangementer

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

Stille i styrehuset

13. jan. 2025

EUs styringssvikt kan gi uante følger for Europas parlamentariske demokratier.

Islandssuget

06. jan. 2025

Kan valget på Island få konsekvenser for Norges forhold til EU?

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Aprilsnarr i januar  

02. des. 2024

EU må kunne sies å være på nedtur – og rystes av de nye høyrepartiene.  Jeg synes derfor at påstanden om «det sosiale EU» som aprilsnarr er en god metafor. 

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Flertallet fikk rett

25. nov. 2024

Vi stemte nei til EU-medlemskap, men hva skjedde med folkestyre, miljø og solidaritet?

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.  

Vett 2 2024 EU er ikke all verden

01. nov. 2024

30 år etter at flertallet sa nei til norsk EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994, undersøker dette Vett-heftet EUs politikk i dag på viktige internasjonale spørsmål. Verden er fortsatt større enn EU.

Et dansk blikk på EUs militære ambisjoner

28. okt. 2024

Valgresultatet til EU-parlamentet kommer ikke til å påvirke forsvarspolitikken i særlig grad. Dette er fordi EU-parlamentet faktisk ikke har noen direkte innflytelse på EUs forsvarspolitikk.

Fred uten folkestyre?

28. okt. 2024

Norge har et omfattende internasjonalt samarbeid om sikkerhet, også med EU. I en urolig verden har Norge utenfor EU bedre forutsetninger for å bidra til fred og forsoning.

EU taper konkurransekraft

28. okt. 2024

EUs økonomiske styrke har blitt dramatisk svekket i forhold til Kina og USA. Mottiltakene som lanseres vil svekke folkestyre og handlingsrom.