Nei til EU møter Kristelig Folkeparti på Stortinget. Fra venstre: Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland; Olaug Bollestad, KrF; Jan R. Steinholt, rådgiver i Nei til EU.

Positivt møte på Stortinget med Olaug Bollestad fra Kristelig Folkeparti

KrF må forlange at forslaget om å avstå suverenitet til EUs energibyrå, blir behandlet etter Grunnlovens § 115. Dette var hovedbudskapet da Nei til EU møtte Olaug Bollestad på Stortinget.

Kristelig Folkeparti stemte våren 2016 imot at Norge skulle underlegges EUs finanstilsyn, og mange av de samme argumentene gjør seg gjeldende i spørsmålet om underkastelse for EUs energibyrå (ACER). 

Nei til EU tar for gitt at KrF opptrer like rakrygget her som partiet gjorde i saken om Finanstilsynet i 2016. Onsdagens hyggelige møte med Olaug Bollestad, medlem av gruppestyret i KrF, ga ingen grunn til å tro noe annet.

Kathrine Kleveland ba på vegne av Nei til EU spesielt om at Kristelig Folkeparti i Stortinget insisterer på at forslagene om myndighetsoverføring til EUs energibyrå må behandles etter Grunnlovens § 115 om suverenitetsavståelse. Hvis mer enn hver fjerde stortingsrepresentant sier nei, vil det bety at forslaget kan blokkeres. Dersom alle representantene står ved hva de sa før valget, blir det tilstrekkelig mange nei-stemmer.

Både trusselen mot norsk suverenitet på energiområdet og Nei til EUs innspill til den aktuelle behandlingen av statsbudsjettet, hvor ACER-underordning er forskuttert med en «bortgjemt» post til en ny Reguleringsmyndighet for energi, tar Bollestad med seg videre til sine partikolleger i stortingsgruppa.

Det ble også noen minutter til å snakke om de nye og enda mer liberale kabotasjereglene som ligger i EUs nye Veipakke (også kjent som mobilitetspakke). Kristelig Folkeparti er opptatt av tiltak som kan sikre et anstendig arbeidsliv og bekjempe sosial dumping og useriøse aktører. Etter Nei til EUs syn må Norge bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen også på dette området, og håper vi får KrF med oss på det.

Kristelig Folkeparti er fortsatt gjennomgående positive til EØS-avtalen, men partiet er samtidig opptatt av at vetoretten i avtalen må brukes mye mer aktivt. Dette framgår tydelig av Nei til EUs kandidatundersøkelse fra august. 

Samme undersøkelse viser at sju av åtte KrF-representanter på Stortinget gjør det klart at de ikke ønsker å overføre vår suverenitet til ESA på et så viktig område for Norge som energi.

Kristelig Folkeparti er fremdeles en viktig alliert i kampen for å verne om den nasjonale handlefriheten. 

Stort bilde i toppen: Nei til EU møter Kristelig Folkeparti på Stortinget. Fra venstre: Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland; Olaug Bollestad, KrF; Jan R. Steinholt, rådgiver i Nei til EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.

Naturen taper på et mineralkappløp

26. jan. 2024

Så langt har ikke EØS-direktivene reddet Førdefjorden, slik miljøorganisasjonene satset på gjennom Fjordsøksmålet. Derimot pusher EU på for at Norge skal utvinne mer mineraler, og det raskt.

Langreist strøm «forsvinner» i nettet. Du får regninga

18. jan. 2024

Det EU-styrte markedsregelverket fører til større energitap i strømnettet. Kostnadene blir overført til deg og meg gjennom økt nettleie.

Slik blir strømmen dyrere i nord

08. jan. 2024

ACER-bestemt strømflyt øker strømprisene i Midt- og Nord-Norge. Ordningen innføres i desember 2024.

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Sikkerhet og beredskap

18. des. 2023

Notat fra Nei til EUs folkestyreutvalg nr. 2 2023.

Balansekunst på slakk strømledning  

11. des. 2023

Forventningene til Strømprisutvalget har vært store. Men rapporten Balansekunst gir ingen svar på hva som kan og må gjøres med strømpriskrisa som rammer folk og næringsliv.

Store ulemper med euro for Norge

08. des. 2023

– Å miste egen valuta som buffer og å ikke kunne sette renten etter eget lands økonomiske situasjon fører til mange ulemper, sa Christian Anton Smedshaug i Nei til EUs sending 7. desember.

Balansekunst på markedets premisser

28. nov. 2023

EØS-avtalen kan åpne for frikobling av strømprisen fra markedsregelverket til EU. Men dette hadde ikke Strømprisutvalget «tid og kapasitet» til å vurdere!