Nei til EU møter Kristelig Folkeparti på Stortinget. Fra venstre: Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland; Olaug Bollestad, KrF; Jan R. Steinholt, rådgiver i Nei til EU.

Positivt møte på Stortinget med Olaug Bollestad fra Kristelig Folkeparti

KrF må forlange at forslaget om å avstå suverenitet til EUs energibyrå, blir behandlet etter Grunnlovens § 115. Dette var hovedbudskapet da Nei til EU møtte Olaug Bollestad på Stortinget.

Kristelig Folkeparti stemte våren 2016 imot at Norge skulle underlegges EUs finanstilsyn, og mange av de samme argumentene gjør seg gjeldende i spørsmålet om underkastelse for EUs energibyrå (ACER). 

Nei til EU tar for gitt at KrF opptrer like rakrygget her som partiet gjorde i saken om Finanstilsynet i 2016. Onsdagens hyggelige møte med Olaug Bollestad, medlem av gruppestyret i KrF, ga ingen grunn til å tro noe annet.

Kathrine Kleveland ba på vegne av Nei til EU spesielt om at Kristelig Folkeparti i Stortinget insisterer på at forslagene om myndighetsoverføring til EUs energibyrå må behandles etter Grunnlovens § 115 om suverenitetsavståelse. Hvis mer enn hver fjerde stortingsrepresentant sier nei, vil det bety at forslaget kan blokkeres. Dersom alle representantene står ved hva de sa før valget, blir det tilstrekkelig mange nei-stemmer.

Både trusselen mot norsk suverenitet på energiområdet og Nei til EUs innspill til den aktuelle behandlingen av statsbudsjettet, hvor ACER-underordning er forskuttert med en «bortgjemt» post til en ny Reguleringsmyndighet for energi, tar Bollestad med seg videre til sine partikolleger i stortingsgruppa.

Det ble også noen minutter til å snakke om de nye og enda mer liberale kabotasjereglene som ligger i EUs nye Veipakke (også kjent som mobilitetspakke). Kristelig Folkeparti er opptatt av tiltak som kan sikre et anstendig arbeidsliv og bekjempe sosial dumping og useriøse aktører. Etter Nei til EUs syn må Norge bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen også på dette området, og håper vi får KrF med oss på det.

Kristelig Folkeparti er fortsatt gjennomgående positive til EØS-avtalen, men partiet er samtidig opptatt av at vetoretten i avtalen må brukes mye mer aktivt. Dette framgår tydelig av Nei til EUs kandidatundersøkelse fra august. 

Samme undersøkelse viser at sju av åtte KrF-representanter på Stortinget gjør det klart at de ikke ønsker å overføre vår suverenitet til ESA på et så viktig område for Norge som energi.

Kristelig Folkeparti er fremdeles en viktig alliert i kampen for å verne om den nasjonale handlefriheten. 

Stort bilde i toppen: Nei til EU møter Kristelig Folkeparti på Stortinget. Fra venstre: Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland; Olaug Bollestad, KrF; Jan R. Steinholt, rådgiver i Nei til EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.