Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, og Frankie Rød, leder i Ungdom mot EU.

Solidaritet på flyktningdagen 

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Flere og flere mennesker blir drevet på flukt, og antallet flyktninger er forventet å øke som resultat av at klimaendringene blir verre for hver dag. 20. juni er det verdens flyktningdag, og vi ønsker derfor å sette oppmerksomhet på noen av de mest sårbare menneskene i samfunnet, de som har blitt revet vekk fra hjemmene sine.  

De fleste flyktninger som kommer til Europa kommer til Hellas først. Hellas var allerede før flyktningkrisa ikke godt nok rustet til å ha hovedansvaret for Europas flyktninger, etter at landet hadde vært gjennom en økonomisk krise. EUs Dublin-avtale, som Norge også har inngått, sier blant annet at alle flyktninger skal registreres i det første Schengen-landet de kommer til. Dette fører til at Hellas får hoveddelen av ansvaret, og dermed må avvise mange som trenger hjelp, mens landene lenger nord ikke tar sin del av ansvaret.  

Nå under covid-19 pandemien har man virkelig sett konsekvensene av EUs usolidariske flyktningpolitikk.

Flyktninger sitter fanget i leirer uten mulighet til å holde avstand til andre, og uten mulighet til å håndheve god hygiene. Slikt fører til at smitte spres mye fortere. 

Regjeringen har lenge ventet med å hente flyktningbarn ut av Moria-leiren før en felles europeisk løsning er på plass. En felles løsning kommer imidlertid mest sannsynlig ikke. Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU?   

Det ble registrert 20% færre enslige mindreårige asylsøkere i 2019 enn i 2018. Det kommer altså færre barn alene til Europa. Det er ofte fokus på at vi må hjelpe kvinner og barn, mens det i hovedsak er menn som kommer som flyktninger. Ved å gjøre fluktruten vanskeligere og farligere, slik EU bidrar til med for eksempel grensebyåret Frontexs arbeid og tvilsomme avtaler med Tyrkia og Libya, forsterker det denne situasjonen. Om man vet at reisen er farlig, sender man dem som har størst sjanse til å overleve. Resultatet av denne politikken er at kvinner og barn blir etterlatt i utrygge områder, ofte med mindre mulighet til å forsørge familien. Vil man hjelpe kvinner og barn, så gi flere en sjanse til å komme seg trygt til Europa.  

EUs flyktningpolitikk står i stampe med uenighet mellom EU-landene, i en tid der det vi trenger mest av alt er en solidarisk flyktningpolitikk, der mennesker som trenger hjelp står i fokus!  

Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, og Frankie Rød, leder i Ungdom mot EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

Stopp EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt – vi krever en rettferdig asyl- og flyktningpolitikk!

21. nov. 2024

Den nye asyl- og migrasjonspakten forverrer situasjonen for mennesker på flukt fremfor å bidra til en solidarisk og rettferdig asylprosess.  

EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt

28. okt. 2024

I en tid med menneskerettighetsbrudd, krig og klimakrise. Er dette virkelig tidspunktet hvor EU skal gjøre det enda vanskeligere å søke asyl? 

– Kan bruke handlingsrommet for å verne asylretten

25. okt. 2024

Politisk rådgiver i Nei til EU, Helga Hustveit, snakket om EUs nye asyl- og migrasjonspakt under årets Kvinnekonferanse.

EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt

03. mai 2024

I en tid med menneskerettighetsbrudd, krig og klimakrise. Er dette virkelig tidspunktet hvor EU skal gjøre det enda vanskeligere å søke asyl?

EUs omstridte grensekontroll

15. nov. 2023

Middelhavet har blitt verdens antatt farligste migrasjonsrute, med den høyeste dødeligheten.

EUs høyre hånd

21. aug. 2023

Vil og kan EU ta sitt internasjonale ansvar når Giorgia Meloni har hånden på rattet i migrasjonspolitikken?

EUs omstridte fiske i fjernt farvann

03. mai 2023

Webinar med Erik Hagen, daglig leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, og Morten Harper 3.5.2023

– Helvete er et sted der barn drukner

01. feb. 2023

Boken Budbringeren fra Helvete er både helt grusom, og veldig nødvendig. Kristina beskriver realitetene i flyktningpolitikken på en hjerteskjærende måte.

Verden er større enn EU 

28. okt. 2022

For Nei til EU er folkestyre, miljø og solidaritet de fremste verdiene vi ønsker å fronte i kampen mot EU-medlemskap og tilpassing til EUs politikk gjennom EØS.  

Standpunkt 3-2022

13. okt. 2022

I dette nummeret av Nei til EUs avis Standpunkt kan du blant annet lese intervju med Sofie Marhaug og Marit Knutsdatter Strand, som sitter på Stortinget for Rødt og Senterpartiet.