Bergensavisen 12. august 2018.

Stor EU-motstand nesten 25 år etter EU-kampen

Neste år er det 25 år siden stemmeberettigede nordmenn sa nei til EU. Med 70 prosent EU-motstand i folket ligger en ny avstemning langt inn i fremtiden, heter det i Bergensavisen 12. august.

Syv av ti nordmenn er fornøyde med å stå utenfor EU. Tallet har vært stabilt i flere år og ble senest presentert i juni i en undersøkelse bestilt av Nationen og Klassekampen.

Avisen skriver aqt kampen mot en felles energipolitikk og byrået Acer ga Nei til EU 2000 nye medlemmer i vinter. Nei til EU har i dag rundt 20.000 medlemmer, mens Europabevegelsen har rundt 2250.

Hos Nei til EU dreier det meste seg om EØS i dag.

– Debatten rundt EØS har nådd et nytt nivå. Gjennom EØS-avtalen har vi knyttet oss stadig tettere til et EU som har endret alt fra arbeidslivs- og alkoholpolitikken til samferdsels- og energipolitikken vår. Det var ikke det folket ønsket da de stemte. Hver stortingsdag vedtas fem nye direktiver og forordninger fra EØS, og Stortingets EØS-komite har en hel harang av saker de må kvittere ut. 95 prosent av direktivene er greie nok, resten burde vi holdt oss unna, mener Kathrine Kleveland, leder for Nei til EU.

Nei til EU har tolv ansatte og god økonomi, mens Europabevegelsen må nøye seg med 4 årsverk, mange frivillige og merkbart færre ressurser.

– Vi er klare om det skulle komme en avstemning, sier Kathrine Kleveland i Nei til EU, og høres ut som avstemningsseieren fra 1994 sitter i en god stund til.

Stort bilde i toppen: Bergensavisen 12. august 2018.

reLATERT

Se alle arrangementer

Gratulerer med dagen! 

26. april 2024

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.