Bergensavisen 12. august 2018.

Stor EU-motstand nesten 25 år etter EU-kampen

Neste år er det 25 år siden stemmeberettigede nordmenn sa nei til EU. Med 70 prosent EU-motstand i folket ligger en ny avstemning langt inn i fremtiden, heter det i Bergensavisen 12. august.

Syv av ti nordmenn er fornøyde med å stå utenfor EU. Tallet har vært stabilt i flere år og ble senest presentert i juni i en undersøkelse bestilt av Nationen og Klassekampen.

Avisen skriver aqt kampen mot en felles energipolitikk og byrået Acer ga Nei til EU 2000 nye medlemmer i vinter. Nei til EU har i dag rundt 20.000 medlemmer, mens Europabevegelsen har rundt 2250.

Hos Nei til EU dreier det meste seg om EØS i dag.

– Debatten rundt EØS har nådd et nytt nivå. Gjennom EØS-avtalen har vi knyttet oss stadig tettere til et EU som har endret alt fra arbeidslivs- og alkoholpolitikken til samferdsels- og energipolitikken vår. Det var ikke det folket ønsket da de stemte. Hver stortingsdag vedtas fem nye direktiver og forordninger fra EØS, og Stortingets EØS-komite har en hel harang av saker de må kvittere ut. 95 prosent av direktivene er greie nok, resten burde vi holdt oss unna, mener Kathrine Kleveland, leder for Nei til EU.

Nei til EU har tolv ansatte og god økonomi, mens Europabevegelsen må nøye seg med 4 årsverk, mange frivillige og merkbart færre ressurser.

– Vi er klare om det skulle komme en avstemning, sier Kathrine Kleveland i Nei til EU, og høres ut som avstemningsseieren fra 1994 sitter i en god stund til.

Stort bilde i toppen: Bergensavisen 12. august 2018.

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.

Folkestyre og suverenitet under press

26. mai 2024

Makt er overført til markedet, multinasjonale konserner, uavhengige forvaltningsorganer og rettslige institusjoner – i Norge og i utlandet. EØS-avtalen står sentralt i denne utviklingen.