Styremøte i Nei til EU 24. mai 2024.

Taxifrislipp truer organisert næring

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Slik startet nestleder Heidi Larsen sin innledning om taxinæringen for resten av Nei til EUs styre da de møttes til styremøte 24.-25. mai.

På kort tid har antall løyver i Oslo økt fra 1570 til over 5000. Næringen har blitt åpnet opp for flere aktører, som Uber, Bolt og Yango. Disse app-selskapene tar over, og, sammen med mangel på prisregulering, fører det til at en organisert taxinæring presses ut. Det har ført til både høyere priser og dårligere tilbud, spesielt i distriktet. 

– Begrensning av antall løyver strider mot den frie etableringsretten i EU. Økt konkurranse har ført til høyere priser og mye høyere arbeidspress. Både Taxiforbundet og sjåførene er i stor grad enige med oss og LO. Det må vi spille videre på.

I tillegg til taxi hadde styremøtet temaene regnskap, revidert budsjett, stortingsvalget 2025, oppsummering av rådsmøtet og EUs helseunion på sakslisten. Det var god stemning, gode diskusjoner og ny kunnskap som kom ut av møtet. 

Fornybardirektivet fra EU var også et viktig tema som ble tatt opp. Direktivet, som er en av åtte direktiver i EUs fjerde energimarkedspakke, har flere kontroversielle bestemmelser som vil få stor betydning for samfunn, natur og klima. Det er fremmet et forslag i Stortinget om å legge ned veto mot Energipakke 4. Forslaget stiller Nei til EUs styre seg bak. 

Les Nei til EUs krav om veto mot EUs fornybardirektivet her

Stort bilde i toppen: Styremøte i Nei til EU 24. mai 2024. (Foto: Frida Aune Borstad)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.