Styremøte i Nei til EU 24. mai 2024.

Taxifrislipp truer organisert næring

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Slik startet nestleder Heidi Larsen sin innledning om taxinæringen for resten av Nei til EUs styre da de møttes til styremøte 24.-25. mai.

På kort tid har antall løyver i Oslo økt fra 1570 til over 5000. Næringen har blitt åpnet opp for flere aktører, som Uber, Bolt og Yango. Disse app-selskapene tar over, og, sammen med mangel på prisregulering, fører det til at en organisert taxinæring presses ut. Det har ført til både høyere priser og dårligere tilbud, spesielt i distriktet. 

– Begrensning av antall løyver strider mot den frie etableringsretten i EU. Økt konkurranse har ført til høyere priser og mye høyere arbeidspress. Både Taxiforbundet og sjåførene er i stor grad enige med oss og LO. Det må vi spille videre på.

I tillegg til taxi hadde styremøtet temaene regnskap, revidert budsjett, stortingsvalget 2025, oppsummering av rådsmøtet og EUs helseunion på sakslisten. Det var god stemning, gode diskusjoner og ny kunnskap som kom ut av møtet. 

Fornybardirektivet fra EU var også et viktig tema som ble tatt opp. Direktivet, som er en av åtte direktiver i EUs fjerde energimarkedspakke, har flere kontroversielle bestemmelser som vil få stor betydning for samfunn, natur og klima. Det er fremmet et forslag i Stortinget om å legge ned veto mot Energipakke 4. Forslaget stiller Nei til EUs styre seg bak. 

Les Nei til EUs krav om veto mot EUs fornybardirektivet her

Stort bilde i toppen: Styremøte i Nei til EU 24. mai 2024. (Foto: Frida Aune Borstad)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

Nei til EUs arbeidsplan 2025–2026

18. nov. 2024

Vedtatt av Nei til EUs landsmøte 8.–10. november 2024.

Nei til EU søker politisk rådgiver – vikariat

18. nov. 2024

Vi søker et selvstendig og kunnskapstørst menneske som vår nye politiske rådgiver. (1. februar 2025 til 15. oktober 2025 i 100 % stilling).

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

– Halloween på ja-siden

13. nov. 2024

Nordlund åpnet sin tale under jubileumsfesten på Nei til EUs landsmøte, lørdag 9. november, med å snakke om skremslene ja-siden nå kommer med etter forrige ukes valg i USA.

Einar Frogner gjenvalgt som leder i Nei til EU

10. nov. 2024

Einar Frogner og nestleder Heidi Larsen ble gjenvalgt og får med seg Per Inge Bjerknes som ny nestleder. Sofie Axelsen Osland fortsetter som medlem av arbeidsutvalget. Se hele det nye styret her.

Finansministeren åpner landsmøtet

31. okt. 2024

Media inviteres til Nei til EUs landsmøte, som starter fredag 8. november 2024 kl. 15.00 og varer til søndag 10. november kl. 15.00. Landsmøtet blir holdt på Scandic Hamar hotell.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

– Kan bruke handlingsrommet for å verne asylretten

25. okt. 2024

Politisk rådgiver i Nei til EU, Helga Hustveit, snakket om EUs nye asyl- og migrasjonspakt under årets Kvinnekonferanse.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Valgkomiteens innstilling er klar!

24. okt. 2024

Leder Einar Frogner og nestleder Heidi Larsen får med seg Per Inge Bjerknes som ny nestleder i Nei til EU. Sofie Axelsen Osland fortsetter som medlem av arbeidsutvalget. Se hele innstillingen under.

Nei til EUs rolle blir stadig viktigare

14. okt. 2024

No nærmar det seg landsmøte att. Diskusjonane er i gang i fylkeslaga, i komiteane og i styret sentralt. Med eit tiltakande ordskifte om EØS og kraftpolitikken er vår rolle stadig viktigare.