Tidenes smitteforsøk

Daglig kommer et stort antall lastebiler over grensa fra EU-land med ulike former for grovfôr til norske trengende bønder. Uten kontroll i det hele tatt!

Ja, norske bønder hadde det leit denne sommeren med sterk tørke og dermed katastrofalt dårlige avlinger. Vi har alle fått med oss at det satte i gang en stor dugnadsinnsats og at det meste av halmen ble tatt vare på i rundballer. Noen fikk trolig også med seg at man nå importerer 30.000 baller med gras fra Island. Mattilsynets inspektør ble intervjua av Dagsrevyen på kaia i Ålesund og kunne gå god for lasten.

Island er et trygt land å importere fra – de har ikke så mye smitte å eksportere. Men en slik kontroll ble bare gjennomført fordi Island i denne sammenhengen ikke er med i EØS, de er et tredjeland. Mattilsynet har siden etter nærmere utredning konkludert med at Island også på dette området er likestilt med andre EØS/EU-land, og det skal ikke foretas særskilt kontroll på innførsel fra Island.

Kjøper Norge varer fra de 28 EU-medlemmene, er det ikke snakk om import, men det kalles «samhandel», og da gjelder ikke kravet om grensekontroll. Resultatet er at det daglig kommer et stort antall lastebiler over grensa med ulike former for grovfôr til norske trengende bønder. Uten kontroll i det hele tatt!

Kvaliteten på det importerte fôret er sikkert varierende, men det kommer fra områder med en helt annen smittesituasjon enn vår. Afrikansk svinepest sprer seg raskt nede i Europa, godt hjulpet av en økende villsvinbestand. Det siste er at det er påvist i Belgia, men øst-europeiske land er alle ramma av samme sjukdom, og en påvising fører alltid til at besetningen blir destruert og sanert. Det ville vært en katastrofe om sjukdommen kom hit til landet.

En annen smitte er resistente gule stafylokokker, MRSA, som norske myndigheter har bekjempa med hell i svinepopulasjonen, men som danskene har gitt opp å bekjempe. Over 90 prosent av danske besetninger har denne smitten, og import av rundballer med fôr fra danske svinegårder – vil det føre til at de norske svinebesetningene på ny blir tilført MRSA?

Kort sagt: norske myndigheter har, ved ikke å føre kontroll med fôrimporten i det hele tatt, satt i gang tidenes største smitteforsøk. Man får bare håpe at vi ikke får oppleve det store smittesmellet.

Innlegget ble trykt i Klassekampen 16.10.18. Teksten er oppdatert med et tillegg om innførsel fra Island. 

Illustrasjonsfoto: David Shankbone.

Stort bilde i toppen: (Fri bruk så lenge fotograf oppgis)

reLATERT

Se alle arrangementer

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Eline Ødegård Prestbakk holdt appell på 8. mars i Sandnes

14. mars 2024

Den internasjonale kvinnedagen, 8. mars, ble feiret i Sandnes på Hotell Residence, og Rogaland Nei til EUs Eline Ødegård Prestbakk holdt appell.

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

Beholde handlefrihet til å forby GMO

26. feb. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om Genteknologiutvalgets innstilling Genteknologi i en bærekraftig fremtid.

En stille pandemi

21. feb. 2024

Passer prioriteringene i EUs helseunion med utfordringene for norsk beredskap?

Tiden er inne for å skrinlegge frihandelsavtalene med Mercosur!

14. feb. 2024

De siste ukene har bønder demonstrert over store deler av Europa. Typisk aksjoneres det mot dårlige vilkår, for lav inntekt og vanskelige fremtidsutsikter, men misnøyen kan ses i sammenheng med den nyliberalistiske landbrukspolitikken EU har ført i flere tiår.

Del 7 Beredskap i en urolig tid

12. feb. 2024

Denne delen omhandler fire områder innen beredskap: mat, transport, helse og energi.

Ja til vaksiner og selvråderett på helseområdet

03. jan. 2024

Helse bør styres av norske politikere, men det utelukker ikke samarbeid med andre land.

Kvinnekonferanse om helse og fattigdom

19. des. 2023

Nei til EUs kvinnekonferanse 2023 ble arrangert 11. november på Røde kors konferansesenter i Oslo. Det var 42 påmeldte og hovedtema var «Pusher EU dårlig helse og fattigdom?» 

Sikkerhet og beredskap

18. des. 2023

Notat fra Nei til EUs folkestyreutvalg nr. 2 2023.

Nei til EU er mot norsk medlemskap i helseunionen 

10. des. 2023

Gjennom helseunionen flyttes viktige spørsmål opp til EU-nivået. EU vil da kunne legge føringer for hvordan vi skal arbeide med helsepolitikk i Norge.