Tidenes smitteforsøk

Daglig kommer et stort antall lastebiler over grensa fra EU-land med ulike former for grovfôr til norske trengende bønder. Uten kontroll i det hele tatt!

Ja, norske bønder hadde det leit denne sommeren med sterk tørke og dermed katastrofalt dårlige avlinger. Vi har alle fått med oss at det satte i gang en stor dugnadsinnsats og at det meste av halmen ble tatt vare på i rundballer. Noen fikk trolig også med seg at man nå importerer 30.000 baller med gras fra Island. Mattilsynets inspektør ble intervjua av Dagsrevyen på kaia i Ålesund og kunne gå god for lasten.

Island er et trygt land å importere fra – de har ikke så mye smitte å eksportere. Men en slik kontroll ble bare gjennomført fordi Island i denne sammenhengen ikke er med i EØS, de er et tredjeland. Mattilsynet har siden etter nærmere utredning konkludert med at Island også på dette området er likestilt med andre EØS/EU-land, og det skal ikke foretas særskilt kontroll på innførsel fra Island.

Kjøper Norge varer fra de 28 EU-medlemmene, er det ikke snakk om import, men det kalles «samhandel», og da gjelder ikke kravet om grensekontroll. Resultatet er at det daglig kommer et stort antall lastebiler over grensa med ulike former for grovfôr til norske trengende bønder. Uten kontroll i det hele tatt!

Kvaliteten på det importerte fôret er sikkert varierende, men det kommer fra områder med en helt annen smittesituasjon enn vår. Afrikansk svinepest sprer seg raskt nede i Europa, godt hjulpet av en økende villsvinbestand. Det siste er at det er påvist i Belgia, men øst-europeiske land er alle ramma av samme sjukdom, og en påvising fører alltid til at besetningen blir destruert og sanert. Det ville vært en katastrofe om sjukdommen kom hit til landet.

En annen smitte er resistente gule stafylokokker, MRSA, som norske myndigheter har bekjempa med hell i svinepopulasjonen, men som danskene har gitt opp å bekjempe. Over 90 prosent av danske besetninger har denne smitten, og import av rundballer med fôr fra danske svinegårder – vil det føre til at de norske svinebesetningene på ny blir tilført MRSA?

Kort sagt: norske myndigheter har, ved ikke å føre kontroll med fôrimporten i det hele tatt, satt i gang tidenes største smitteforsøk. Man får bare håpe at vi ikke får oppleve det store smittesmellet.

Innlegget ble trykt i Klassekampen 16.10.18. Teksten er oppdatert med et tillegg om innførsel fra Island. 

Illustrasjonsfoto: David Shankbone.

Stort bilde i toppen: (Fri bruk så lenge fotograf oppgis)

reLATERT

Se alle arrangementer

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Konsekvenser av EUs helseunion for helsevesenet i Norge

31. jan. 2025

Oppsummering av konferanse om EUs helseunion 30. november 2024 i Cinemateket i Oslo.

Jordbruket og EU 

14. jan. 2025

Utenfor EU har Norge en egen jordbrukspolitikk, utformet gjennom jordbruksforhandlinger og politiske prosesser i Stortinget. Vi kan skreddersy politikken til å passe norske forhold. 

Regjeringen ønsker å overkjøre landbruket og miljøet

08. jan. 2025

Vi ønsker en avtale som kommer folk og klima til gode - ikke en som bare tjener snevre økonomiske interesser.

Takk for maten

06. jan. 2025

Aldri vil jeg bytte bort svineribba med biff fra Belgisk blå.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Pfizergate

04. nov. 2024

EU-kommisjonens rådyre vaksineinnkjøp og hemmelighetskremmeri lover ikke godt for helseunionen.

Vi har ingen garantier for framtida

07. okt. 2024

EØS-avtalen setter arbeidsplasser i spill og begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk, skriver Einar Frogner.