Vi ønsker en avtale som kommer folk og klima til gode - ikke en som bare tjener snevre økonomiske interesser.
Handelsavtalen mellom EU og Mercosur-landene i Sør-Amerika ble signert fredag 6. desember. Dette skjer i etterkant av store bondedemonstrasjoner mot avtalen i Europa.
Avtalen blir kritisert fordi den kan føre til at europeiske bønder blir utkonkurrert av det søramerikanske landbruket på blant annet storfekjøtt, og for dens enorme belastning på klima og natur. Signeringen av avtalen mellom EU og Mercosur kan legge press på ferdigstillingen av en lignende avtale mellom EFTA og Mercosur-landene.
Vi er bekymret for hvordan EFTAs handelsavtale vil påvirke det lokale landbruket både i Mercosur-landene og i Norge. I Sør-Amerika konkurrerer den sterke agrobusinesssektoren med småbønder og urfolkssamfunn. Dette fører til stadig større konsentrasjon av jordeiendom, samt betydelige naturødeleggelser.
Det importeres allerede mer kjøtt til Norge enn det som er nødvendig basert på vårt forbruk. Dersom EFTA-Mercosur-avtalen fører til lavere toll på kjøttprodukter fra Sør-Amerika, vil dette både være et tap for norsk landbruk, regnskogen, småbønder og andre utsatte samfunnsgrupper i Sør-Amerika.
Torsdag 28. november la næringsministeren frem sin handelspolitiske redegjørelse. Denne redegjørelsen gjør oss urolige for hva avtalen kommer til å bety for norske bønder, da Myrseth ikke nevnte bønder som en prioritering når det kommer til handelspolitikk.
Myrseth virket også svært begeistret for frihandel, og vi ser dette som et faretegn for norsk jordbrukssuverentitet og landets matsikkerhet.
Videre mener vi regjeringen ikke tar hvordan avtalen vil gå på bekostning av klima og miljø på alvor. Mange av varene som eksporteres fra Mercosur-landene har historisk ført til avskoging av Amazonas og andre kritiske naturområder.
Det er fortsatt store problemer med avskoging i disse områdene. Eksempelvis brant det så kraftig i Amazonas i sommer at 60 prosent av Brasil ble dekket av røyk, et område som tilsvarer nesten halvparten av Europa. En frihandelsavtale kommer til å legge enda mer press på slike sårbare naturområder.
Handelsavtalen vil føre til økt eksport og import av transporttjenester, kunstgjødsel og tropiske jordbruksvarer. Det vil føre til økte CO2-utslipp, uten at avtalen tar høyde for det.
Hvis vi skal ha en handelsavtale med Mercosur-landene må vi være sikre på at denne avtalen garanterer beskyttelse for norsk jordbruk, samtidig som den tar klima, miljø og grunnleggende menneskerettigheter i Mercosur-landene på alvor.
Vi kan ikke nøye oss med et svakt kapittel på bærekraft. Bærekraft må være sentralt i avtalen, og det må inkluderes konkrete mekanismer for å holde selskaper ansvarlige for menneskerettighetsbrudd, avskoging og annen klima- og miljøfiendtlig adferd.
Dette er en sak som bringer bonde-, solidaritets- og miljøorganisasjoner sammen. Vi ønsker en god avtale som kommer folk og klima til gode, i alle landene, ikke som bare tjener snevre økonomiske interesser.
Hvis dette ikke er mulig, håper vi at avtalen mellom EFTA og Mercosur ikke blir underskrevet.
Innlegget ble først publisert hos nationen 01.01.25