Fagbevegelsen streiker mot bemanningsbransjen og løsarbeidersamfunnet, og kampen for å stoppe overføring av makten over norsk kraft til EU, gjennom Acer, spisser seg til.
– Norge må beholde energimakten. Kontrollen med vår viktigste evigvarende ressurs behandles som en småsak i Stortinget. Om dette ikke er å avgi suverenitet etter Grunnloven, hva er det da? Vi snakker om å avgi kontrollen med vår viktigste evigvarende ressurs, fossefallene, skriver Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU i Nationen.
Professor Peter Ørebech ved Universitetet i Tromsø er sterkt kritisk til Olje- og energidepartementet si framstilling av Acer-saka, skriver Nationen, i denne artikkelen, som dessverre er bak betalingsmuren.
EØS: Streik mot løsarbeidersamfunnet
Løsarbeidet må forbys nå. Dersom Ap er mer bekymret for løsarbeidersamfunnet, enn for å bruke det handlingsrommet i EØS som Ap hevder er der, hvorfor krever de da ikke forbud mot innleie i byggebransjen med en gang? Onsdag streiket 16 LO-forbund, 37 fagforeninger og rundt 30 klubber mot bemanningsbyråene. Les Eva Nordlunds gode kommentar om streiken i Nationen.
EØS-avtalen trumfer både norsk arbeidslivslovgivning, norske tariffavtaler og internasjonale arbeidsvernkonvensjoner som Norge har sluttet seg til, skriver Idar Helle og Paul Bjerke, fra De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte.
Statsminister Erna Solberg tror Norge får beholde handlingsrom i EØS. Hun tror ikke det er appetitt i EU for mer detaljstyring av enkeltland. Solberg er på EUs sosiale toppmøte i Göteborg. Det nye søkelyset på sosiale spørsmål også ført til uro for at mer makt skal overføres fra medlemslandene til Brussel. Solberg sier hun ikke er veldig bekymret for at det nasjonale handlingsrommet skal bli innskrenket av de nye satsingene. Til det er motkreftene for sterke.
EUs CE-merking er ingen garanti for kvalitet eller sikkerhet
EØS mener Norge diskriminerer far. De norske reglene for betalt foreldrepermisjon er kjønnsdiskriminerende, og bryter med EØS-reglene, mener EØS-tilsynet ESA. Barne- og familieminister Solveig Horne mener den norske ordningen er svært raus og ikke bryter avtalen. Ifølge ESA er det også problematisk at far ikke har rett til betalt foreldrepermisjon, heller ikke de ti ukene som er forbeholdt ham, dersom mor ikke oppfyller kravene om foreldrepermisjon. Det hjelper ikke om far selv oppfyller kravene.
Brexit: Bra for britisk økonomi, krise for Nederland
Brexit vil gi ny giv til britisk økonomi, skriver økonomiprofessor Patrick Minford, som er leder for gruppen Economists for Free Trade.
Nederlandsk økonomi er avhengig av handelen med Storbritannia, og vil bli hardt rammet av en eventuell tollmur. Likevel avviser den nederlandske EU-ministeren kontant å komme britene i møte i brexit-forhandlingene.
Brexit på dagsordenen i Strasbourg. Svein Roald Hansen (A) ledet 15. november et EØS-parlamentarikermøte i Strasbourg med Europaparlamentets styringsgruppe for brexit. På brexit-møtet i Brussel deltok den nye EØS/EFTA-delegasjonen på Stortinget med følgende representanter: Svein Roald Hansen (A), Heidi Nordby Lunde (H), Marianne Marthinsen (A), Ingunn Foss (H), og Espen Barth Eide (A).
Omstridt president trekker seg fra EFTA-domstolen . EFTA-domstolens president Carl Baudenbacher har irritert norske diplomater med sin énmannskampanje for å lokke Storbritannia inn i EØS. Nå går han av. Carl Baudenbacher har argumentert for at Storbritannia bør knytte seg til EFTA-domstolen etter brexit, for eksempel ved å gå inn i EØS sammen med Island, Liechtenstein og Norge.
EU starter nytt militærsamarbeid
EU-land inngår opprustningspakt. Over 20 EU-land går sammen om et nytt forsvarssamarbeid. Der lover de å øke budsjettene og utarbeide nasjonale planer for styrking av den militære slagkraften.
EU legger mandag grunnsteinen for et helt nytt forsvarssamarbeid. Skal Norge få en fot innenfor, vil det koste. Over 20 av EUs medlemsland ventes mandag å undertegne et brev der de høytidelig erklærer at de ønsker å opprette et permanent strukturert samarbeid innenfor forsvarspolitikken.
EU vil bli sosial union, igjen
Fredag går EUs sosiale toppmøte av stabelen i Göteborg. Der samles stats- og regjeringssjefer fra hele Europa for å diskutere arbeidslivspolitikk, velferdsstat og økonomisk utvikling, skriver NTB. Europeisk økonomi er på vei oppover. Men kløften mellom nord og sør er så stor at den kan true EUs legitimitet hvis den får vokse enda mer, advarer eksperter.
Paradise Papers-avsløringene skaper press på EU om å ta grep mot skatteparadiser. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker var statsminister og finansminister i Luxembourg da landet aktivt hjalp multinasjonale selskaper å unndra skatt i hjemlandene.
Halvparten av EUs bistandsmidler blir brukt i Europa, skriver Anastasia Kyriacou fra AidEx.
Stort bilde i toppen: Streik mot bemanningsbransjen 15. november 2017. EØS, vikarbyrådirektivet og arbeidslivet var viktige tema. (Jan Steinholt)