Uka som gikk: Kampen mot EUs energiunion tar av på sosiale media

Gjennombrudd i brexitforhandlingene gjør det vanskelig å nekte for alternativ til EØS. Det norske folket avviser klart EUs energiunion og Kathrine Klevelands video mot energiunionen har fått 44 000 visninger på fire dager!

Det er flertall mot å gi EU energimakt. Mer enn dobbelt så mange sier nei enn det er som sier ja til å overgi styring til EUs energibyrå ACER, viser en ny meningsmåling utført for Nei til EU. Stortinget må lytte til folket!

Dersom Stortinget slutter seg til EUs tredje energimarkedspakke i mars 2018 og (reelt sett) overlater suverenitet til energibyrået ACER, så vil strømprisen i 2030 ha gått opp med minst 30 prosent. Det vil ikke være mulig å endre politikken i stortingsvalg, EU bestemmer, advares det i Nei til EUs nye årbok.

Det er uklokt å overføre makt fra Norge til EU i energipolitikken! Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum lover å gjøre det han kan for å hindre at makt flyttes fra Stortinget til EU. Se videoen Vedum har delt på Facebook.

Brexit vil gjøre det vanskelig å hevde at det ikke finnes alternativer til EØS

– Takket være Theresa May, kan det for første gang ligge til rette for den opplyste debatten om EØS som vi burde ha hatt for over 25 år siden, før Stortinget vedtok å avgi så mye selvstyre, skriver Nationens kommentator Eva Nordlund. Hun mener britenes EU-utmelding legger til rette for en helt ny EØS-debatt: – Det blir vanskelig for norske EØS-tilhengere å hevde at det ikke finnes alternativ til EØS, samtidig som Theresa May forhandler fram et alternativ til EØS, skriver hun. 

Brexit bør en gang for alle begrave den særnorske forestillingen om at det ikke finnes alternativer til EØS-avtalen, skriver Nationen på lederplass.

Underhuset i parlamentet krever å få vetorett over den endelige brexit-avtalen med EU. Statsminister Theresa May led nederlag da et knapt flertall i Underhuset onsdag krevde garanti om å få siste ord om den endelige brexit-avtalen med EU.

Kate Hoey var en sentral person i brexit-kampanjen og er medlem av det britiske parlamentet for Labour. Hør henne fortelle om internasjonale perspektiver ved brexit. Kate Hoey besøker Nei til EUs formøte på Trondheimskonferansen 26. januar.

Storbritannia og EU er enig om «første fase» i brexit-forhandlingene. Nå skal de forhandle om Storbritannias nye handelsavtale med EU. BrexitCentral mener Storbritannia har vunnet fram på flere punkter, men det er også fallgruver.

EØS og norsk EU-debatt

NHO klager sukkeravgiften inn for Esa for mulig brudd på EØS-avtalen. NHO Mat og Drikke klager den økte sukkeravgiften inn for tilsynsorganet Esa.

Surt eller søtt: EØS bestemmer. Vil overvåkingsorganet ESA sukre den sure avgiften fra Finansdepartementet, tro? Orkla mener Stortingets vedtak om å øke sukkeravgiften med 83 prosent er i strid med EØS-avtalen. Det avviser Finansdepartementet.

Overvåkingsorganet ESA har kommet til den «foreløpige» konklusjonen at offentlig virksomhets fritak for skatt er ulovlig statsstøtte, skriver Aftenposten. ESA ber Norge om å fjerne fordelene. Skulle ikke offentlige tjenester være utenfor EØS? Nei til stadig mer EU-makt i Norge!

Fastpris på norske bøker er en viktig del av avtalen mellom forleggerforeningen og bokhandlerforeningen. Bokavtalen kan være i strid med EØS-avtalen hvis den har innvirkning på handelen mellom EØS-landene, mener overvåkingsorganet ESA som utber svar fra Kulturdepartementet.

Lederen av Europeisk Ungdom mener at «nei-siden overlater all makten med å skape vår felles fremtid til våre europeiske naboer». Norge står parkert på sidelinja fordi vi «ikke tar del i det europeiske demokratiet», mener han. Han nevner ikke at Norges stemmeandel i EU-parlamentet ville bli på drøye 1 prosent.

Den nye «sosiale pilaren» til EU bør ikke avvises som bare tåkeprat, mener Hilde Nagell fra tankesmia Agenda. – Nå må EU vise at de mener alvor. Det kommer ikke mange flere sjanser, skriver hun.

Denne uken er det 25 år siden et flertall i Liechtenstein stemte for å bli med i EØS som et varig alternativ til EU-medlemskap. Det skjedde ei uke etter at sveitserne med knapt flertall hadde sagt nei til det samme. I Norge har folket, som vi vet, aldri blitt spurt om hva vi mener.

Varsler endringer i taxireglene – kan åpne for Uber. Regjeringen vil beholde kravet om at drosjesjåfører må ha løyve, men ønsker å fjerne den såkalte behovsprøvingen. Endringene kommer som en reaksjon på en uttalelse fra ESA i februar, hvor dagens regelverk ble beskyldt for å være i strid med EØS-avtalen. Dette kan gi ny åpning for selskapet Uber, som innstilte sin norske virksomhet i oktober.

EUs utvikling

I en ny rapport beskriver Amnesty International hvordan EU har forfulgt sitt eget mål om å begrense flyten av flyktninger og innvandrere over Middelhavet, med liten tanke og omsorg for konsekvensene det får for migrantene i libyske flyktningleirer. Amnesty anklager EU for å være medskyldige i tortur i Libya. Menneskerettighetsorganisasjonen mener EU finansierer et system av militsgrupper og menneskesmuglere, som tjener penger på menneskers lidelse i Libya.

EU-medlemskap er ikke aktuelt for Island, skriver Hjortur J. Gudmundsson. Alle de tre partiene i den nye regjeringen er mot EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Naturens nei

01. juli 2024

EUs nye femårsstrategi viser hvorfor miljøargumentene mot EU er styrket siden 1994.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Høyresving i EU-parlamentet

21. juni 2024

EU-parlamentsvalget 2024 og hva det kan bety for EUs politikk de neste årene.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Parlament uten stemmer

17. juni 2024

Hva er legitimiteten til EU-parlamentet som folkevalgt forsamling når halvparten av velgerne ikke stemmer?

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

EU-borgerne vendte ryggen til EU-valget 

10. juni 2024

Deltagelsen i valget til EU-parlamentet ble igjen svært lavt. Nesten halvparten av velgerne unnlot å bruke stemmeretten. 

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

Venter framgang for ytre høyre-partier

05. juni 2024

Den danske Folkebevægelsen mod EU venter at ytre høyre vil gå kraftig fram i EU-parlamentsvalget 6.–9. juni, i en valgkamp som har handlet mest om forsvars- og sikkerhetspolitikk.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Foran valget til EU-parlamentet

31. mai 2024

Hvilken rolle spiller EU-parlamentet, og hva er forventningene til valget sett fra Danmark? Se webinaret onsdag 5. juni klokka 11.00 her!