Uka som gikk: Selvgransking og Svarteper

APs selvgransking etter valgnederlaget har nådd EØS-avtalen, mens statsministeren er klar for å gi Europaministeren Svarteper i den nye regjeringskabalen.

APs selvgransking etter valgnederlaget har kommet til EØS-avtalen. Til Klassekampen sier AP-nestleder Hadia Tajik at partiet må diskutere fri flyt og erkjenne at det både er ulemper og fordeler med EØS-avtalen. Hun uttaler: "Vi som er for EØS, må vere dei fremste til å bruke det handlingsrommet det gjev oss med nasjonale verkemiddel for å hindre at arbeidsfolk blir utnytta." Hun vil bruke vetoretten i EØS mer aktivt.

”Arbeiderpartiet bør, med hjertet og hodet, kjempe for mer Europa og mer samarbeid”, skriver kommentator Ola Magnussen Rydje i Dagbladet under overskriften ”Lenge leve EØS ”. Men det finnes ingen dokumentasjon for Rydjes påstand om at EØS har vært "avgjørende for norsk vekst og velstand". Det var allerede frihandel med industrivarer mellom Norge og EU da EØS-avtalen ble inngått. Det som derimot er dokumentert, er at problemene med sosial dumping har eksplodert i norsk arbeidsliv siden EØS-avtalen og EUs østutvidelse.

EU-ministeren kan bli droppet i den nye regjeringskabalen , melder VG. Nei til EU var sterkt kritisk til ministerposten da den ble opprettet, og erfaringene har vist at den altfor ofte har vært EUs statsråd i Norge.

ESA går fra snøkrabbe til elbil

Overvåkingsorganet ESA legger vekk klagen mot Norge fra EU-fiskere som mener det er i strid med EØS-avtalen når de ikke får fange snøkrabbe. ESA fastslår at EØS-avtalen tillater nasjonale restriksjoner i fiskerisektoren.

Etter at ESA avviste klagen deres, vurderer fiskere fra Latvia og Litauen nå å saksøke Norge for Verdensbankens voldgiftsdomstol .

ESA hviler uansett ikke på laurbærene. Overvåkingsorganet mener nå at avgiftslettelsene for elbiler kan være i strid med EØS-regelverket . Men skal ESA bestemme dette?

Samtidig som EU-land får mange millioner euro i såkalte EØS-midler fra Norge, unndrar EU-landenes egen befolkning skatt for milliarder, avdekker ABC Nyheter .

Det kommer også kritiske spørsmål om EUs egen pengebruk. Etter å ha brukt rundt 5,5 milliarder kroner på å utvikle CO2-fangst, har EU fortsatt ingen kraftverk på plass med miljøteknologien .

Friheten i Catalonia

Nesten 500 personer ble meldt skadet etter at politiet gikk til aksjon mot valglokalene i Catalonia, i et forsøk på å hindre folkeavstemningen om selvstendighet for regionen. EU og de fleste statsledere er først tause om volden i Spania .

valgte EU-kommisjonen å forsvare spanske myndigheters maktbruk i Catalonia.

Voldsbruken i Catalonia sier alt om frihetsbegrepet i EU , mener kommentator Rod Liddle i britiske The Sun.

Uroen i Catalonia kan være bare starten. Spenningene øker også i EUs østeuropeiske medlemsland , skriver Bloomberg.

Absolutte krav for brexit

Det konservative partiet har landsmøte i Manchester, og brexit er en hovedsak. Utenriksminister Boris Johnson klargjør fire absolutte krav for utmeldelsen av EU . Overgangsperioden skal være maksimum to år - og "ikke ett sekund mer".

Storbritannia forbereder seg på en brexit uten ny avtale med EU , i tilfelle det ikke kommer et gjennombrudd i de pågående forhandlingene. 

EU-forhandlingene er ikke kommet særlig langt, men kombinasjonen av tvetydige britiske utspill og avvisende svar fra Brussel, skaper usikkerhet for folk og næringsliv , skriver Aftenpostens kommentator etter landsmøtet der statsminister Theresa Mays tale ble en lite heldig forestilling.

Pionerinnsats

Norge og mer enn 80 land er blitt enige om veien videre for å stanse utslipp og bruk av en av verdens farligste miljøgifter, kvikksølv, på et internasjonalt ministermøte i Genève. "Utenforlandene" Norge og Sveits leder an i det internasjonale miljøsamarbeidet .

Nei til EUs leder foran folkeavstemningen i 1994 var en pioner innenfor dataprogrammering, skriver Forskning.no i et lengre tilbakeblikk. – Kristen Nygaard var visjonær og hadde ideer som var langt forut for sin tid , sier Birger Møller-Pedersen, professor emeritus og tidligere kollega av Nygaard.

Stort bilde i toppen: (Fotograf Sturlason/Utenriksdepartementet)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.